piątek, 29 października 2010

Zachciało mi się pierogów

Generalnie nie lubię połączenia klasycznego ciasta pierogowego z owocami. W moim  kuchennym rankingu królują raczej pierogi wytrawne pod każdą możliwą postacią (swego czasu oszalałam na punkcie pierogów z bobem). Co innego pierożki drożdżowe – te smakują wybornie z dodatkiem owoców. Dlatego dzisiaj przygotowałam wariant z wiśniami, których słoiczek uchował się z ubiegłorocznych zbiorów.


Drożdżowe pierożki z wiśniami

Składniki:

- 40 g drożdży,
- 200 ml ciepłego mleka,
- 400 g mąki pszennej
- 50 g cukru,
- 50 g oleju,
- 1 łyżka ekstraktu waniliowego,
- 1 słoik wiśni,
- lukier do dekoracji.

Wiśnie odsączyć z nadmiaru soku, wydrylować i dobrze osuszyć ręcznikiem papierowym.

Z drożdży, mleka, cukru i odrobiny mąki zrobić zaczyn drożdżowy. Wlać do pozostałej mąki, dodać olej i ekstrakt waniliowy. Wyrobić gładkie ciasto, przykryć ściereczką i odstawić na ok. 40 min. do wyrośnięcia.

Ciasto rozwałkować na posypanej mąką stolnicy, wykrawywać  niewielkie krążki. Nałożyć łyżeczkę wiśni i zlepić nadając kształt pierożka.

Ułożyć na blaszce wyłożonej papierem pergaminowym. Wstawić do nagrzanego piekarnika i zapiec ok. 20 min. w 190 st. C.

Po ostudzeniu – polukrować.
 













9 komentarzy:

  1. Gosiu poczestowalam sie jednym...i wzielam sobie pare wisienek:)
    Pierogow z bobem nie jadlam jeszcze,choc go lubie bardzo , (wczoraj robilam ruskie...)

    OdpowiedzUsuń
  2. U mnie tylko truskawkowe i jagodowe na słodko :) Reszta w każdej postaci...ale domagam się w sezonie przepisu na nadzienie z bobu!
    Te drożdżowe wyglądają świetnie, nawet to wiśniowe nadzienie jakoś mi się podoba - jak za wiśnią nie przepadam :)

    OdpowiedzUsuń
  3. wyglądają jak mini bułeczki. nigdy nie słyszałam o drożdżowych pierogach, ale na pewno w wolnym czasie zrobię

    OdpowiedzUsuń
  4. co za wspaniałe pierożki!
    takich to każdy chciałby skosztowac ;]

    OdpowiedzUsuń
  5. polukrowane najpyszniejsze. i szklanka z ciepła herbatą u boku. tak byłoby idealnie.

    OdpowiedzUsuń
  6. Ewam - polecam pierogi z bobem :)
    Arven- przepis na farsz z bobem: ugotować bób, obrać, zmielić na gładkie puree, zmiksować z podsmażoną cebulką i drobno pokrojonym szczypiorkiem. Schłodzić farsz przed nałożeniem na ciasto. Smacznego :)
    Asieja - też lubię taki duet :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Nie wiem, jak się z Tobą skontaktować, więc piszę to w komentarzu.
    Zasady Pierogarni są nieco inne - nie dodajemy wszystkich przepisów na pierogi, a jedynie te, które w danym miesiącu podam u siebie na blogu http://wkuchni.usagi.pl . Aktualne przepisy znajdują się zawsze w zakładce po prawej stronie.
    Prosiłabym Cię o usunięcie swojego przepisu z Durszlaka, akcji Pierogowej.
    http://durszlak.pl/akcje/pierogarnia-akcja-cykliczna

    Twoje pierogi są super i z chęcią wykorzystam ten przepis w którymś kolejnym miesiącu (jeśli pozwolisz, oczywiście).

    Pozdrawiam
    Usagi

    OdpowiedzUsuń
  8. Mój błąd nie doczytałam zasad - sorki za zamieszanie :)

    OdpowiedzUsuń