piątek, 8 października 2010

Placki ziemniaczane u starych znajomych

Wybierających się w Bieszczady zachęcam do odwiedzenia „Chaty Starych Znajomych” (szczegóły tutaj). Lokal przyciąga nie tylko oryginalnym wystrojem, ale i ciekawą kartą dań. I choć Magda Gessler mogłaby mieć zastrzeżenia odnośnie jej rozmiarów, to jedzenie jest naprawdę pyszne. Szczególnie kategoria „Jadła Podkarpackiego” z absolutnie genialnym „Pierogiem podkarpackim". Nigdy nie sądziłam, że połączenie placków ziemniaczanych z ciepłą kapustą kiszoną może do siebie pasować. Postanowiłam więc powtórzyć ten mix w czeluściach własnej kuchni, z czego relacja poniżej...


Pieróg podkarpacki

Składniki na placki:
- ½ kg ziemniaków,
- 1 cebula,
- 1 jajko,
- 1-2 łyżki płatków owsianych,
- 1-2 łyżki mąki,
- sól i pieprz,
- olej do smażenia.

Kapusta:
- ½ kg kapusty kiszonej,
- 2 marchewki,
- 1 jabłko,
- kilka owoców jałowca,
- łyżka kminku (niemielonego),
- 200 ml wody.

Ziemniaki i cebulę zetrzeć na tarce, odcisnąć nadmiar wody. Dodać pozostałe składniki i wymieszać. Smażyć na rozgrzanym oleju kilka minut. 
 
Marchewkę i jabłko zetrzeć na tarce. Kapustę posiekać, zalać wodą, dodać przyprawy i doprowadzić do wrzenia. Gotować pod przykryciem ok. 20 min.

Pomiędzy dwa usmażone placki wkładać ciepłą kapustę. Podawać bezpośrednio po przyrządzeniu.  





9 komentarzy:

  1. pierwsze widzę. połączenie mi zupełnie nieznane, choć prezentuje się apetycznie

    OdpowiedzUsuń
  2. Faktycznie ma wspaniały wystrój, jeżdżąc do domu przejeżdżałam koło niej bardzo często :) choć do Ustrzyk jeszcze kawałek drogi :)
    Połączenie mi znane i lubiane.
    www.kuchcikowo.wordpress.com

    OdpowiedzUsuń
  3. Do Ustrzyk nie mam aż tak daleko, w końcu mieszkam na Podkarpaciu. Teraz w Bieszczadach jest najpiękniej :)

    OdpowiedzUsuń
  4. pierwszy raz widze taki zestaw, ale bardzo mi sie podoba:) wyglada bardzo smakowicie i na pewno wyprobuje:)

    OdpowiedzUsuń
  5. z pewnością megasmaczna była ta powtórka :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Magda Gessler to się może, o :P
    Fajny zestaw i już!

    OdpowiedzUsuń
  7. fajne połączenie na sycący i smaczny obiad

    OdpowiedzUsuń
  8. podoba mi się ;]
    ciekawe, jak smakuje...

    OdpowiedzUsuń
  9. Napewno zrobie taki zestaw...podpasowalby mojemu m... wyglada apetycznie.

    OdpowiedzUsuń