piątek, 1 października 2010

Wegetariański sernik na ostro

W związku z przypadającym dziś Międzynarodowym Dniem Wegetarianizmu chciałabym gorąco polecić książkę K. Rozmysłowicz „Kuchnia wegetariańska” (wyd. Publicat). Książka podzielona jest na cztery pory roku, gdzie każdy rozdział zawiera przepisy z wykorzystaniem sezonowych produktów. Okraszona jest cudownymi zdjęciami niebezpiecznie zaostrzającymi apetyt. Dodatkowo zachwyca połączeniem produktów oraz niewielkim nakładem pracy potrzebnym do przygotowania potraw. Można tu znaleźć takie wspaniałości jak smażony ryż z kardamonem i czarną gorczycą, szałwię w panierce, pomarańcze w karmelu, czy grzyby w miodowej zalewie. I choć jestem zdeklarowanym mięsożercą, to na pewno jeszcze nie raz przyrządzę coś z tej książki. A dziś sernik na ostro z jesiennej części dzieła Pani Kasi.


Sernik na ostro

Składniki:
- ½ żytniego razowego chleba,
- ½ kostki masła,
- 1 szklanka wody,
- ½ kg zmielonego tłustego sera twarogowego,
- ½ szklanki startego parmezanu (dałam edamskiego),
- 4 jajka,
- 2 ząbki czosnku,
- pęczek szczypiorku (dałam mrożony),
- sól i pieprz.

Rozgrzać piekarnik do temp. 180 st. C. Chleb pokroić w drobną kostkę i suszyć w piekarniku przez 10 min. Wyjąć nie wyłączając piekarnika. Wysuszony chleb zmiksować lub rozkruszyć tłuczkiem. Łyżką masła wysmarować tortownicę, a pozostały tłuszcz rozpuścić w rondlu, dodając pokruszony chleb. Smażyć do chwili całkowitego wchłonięcia masła. Dolać wodę, by powstała kleista papka chlebowa. Wylepić nią spód i boki tortownicy.

Biały ser wymieszać z parmezanem, jajkami, przeciśniętym przez praskę czosnkiem i posiekanym szczypiorkiem. Wyrobić na jednolitą masę, doprawiając solą i pieprzem. Przełożyć do wcześniej przygotowanej formy, piec 30 minut. Po tym czasie wyłączyć piekarnik i lekko uchylić drzwiczki. Pozostawić do całkowitego wystygnięcia i dopiero wtedy kroić. Podawać na zimno z dowolnymi dodatkami.       










Brak komentarzy:

Prześlij komentarz