środa, 20 października 2010

Ziarnista focaccia

Pozazdrościłam Ani i Lisce smakowicie wyglądających focacci. Moja propozycja naszpikowana jest rozmaitymi ziarnami, pachnie tymiankiem i natką pietruszki. Do tego nadziewane oliwki i śniadanko w śródziemnomorskim stylu gotowe. A zatem zapraszam do stołu...   


Ziarnista focaccia

Składniki:
- 500 ml ciepłej wody,
- 330 g mąki pszennej,
- po ½ szkl.: otrąb owsianych, łuskanych pestek dyni, słonecznika, płatków owsianych, siemienia lnianego,
- 55 g drożdży,
- 1 łyżeczka soli,
- 1 łyżeczka cukru,
- ½ pęczka natki pietruszki (dałam mrożoną),
- 2 łyżki czarnuszki,
- 160 g oliwek zielonych,
- tymianek do posypania.

Wymieszać drożdże z cukrem i ciepłą wodą - odstawić na ok. 15 min.  Dodać mąkę, sól, otręby i płatki owsiane - wyrabiać kilka minut do połączenia się składników. Dodać pestki dyni, słonecznika i siemię lniane, posiekaną natkę pietruszki oraz czarnuszkę – chwilę wyrobić. Prawidłowo wykonane ciasto ma leistą konsystencję i nieco klei się do rąk. Wyłożyć na natłuszczoną i oprószoną mąką kwadratową blachę. Ułożyć połówki oliwek, posypać tymiankiem - odstawić do wyrośnięcia na ok. 40 min. Piec w 200 st. C przez ok. 25 min. 









5 komentarzy:

  1. wyglada super:) i na pewno jest pyszna:) moze sie skusze i zrobie:)

    OdpowiedzUsuń
  2. do takiego stołu jak Twój zawsze się przysiądę ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. focacci jeszcze nigdy nie pieklam ,ale warto zaszales,a jak juz tam sa oliwki to tym bardziej,uwielbiam ich smak...

    OdpowiedzUsuń
  4. Gosiu, to ja poproszę kawałek na śniadanie i jeszcze jeden do pracy - da sie coś z tym zrobić...?;)Tylko szybko, bo mam na 12...
    :):):)

    OdpowiedzUsuń