Chociaż nie jestem entuzjastką chlebów z proszkiem do pieczenia, to ten przepis wydał mi się interesujący ze względu na dodatek ziaren kukurydzy, bekonu i żółtego sera. I choć miałam pewien kłopot z pokrojeniem, to warto było porwać się na jego upieczenie. Radzę jednak ułożyć boczek i żółty ser na wierzchu zamiast na spodzie foremki, bo w trakcie pieczenia chleb się wybrzusza, przez co nie można go potem odwrócić i w efekcie plasterki stają się niewidoczne. Ułożenie ich na wierzchu sprawi, że pieczywo ładniej się zaprezentuje i zyska chrupiącą skorupkę. Przepis pochodzi z książki „Warzywa doskonałe” (wyd. Tormont).
Chleb z ziarnami kukurydzy
Składniki:
- 1 szkl. mąki pszennej,
- 1 szkl. mąki kukurydzianej,
- ½ łyżeczki soli,
- ½ szkl. ugotowanych ziaren kukurydzy (dałam kukurydzę z puszki),
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 4 łyżki brązowego cukru,
- 1 jajko,
- 8 plastrów bekonu (dałam 6 plastrów boczku gotowanego),
- 8 plastrów żółtego sera (dałam 6 plastrów sera wędzonego),
- 1 szkl. mleka,
- 2 łyżki stopionego masła.
Piekarnik nagrzać do temp. 190 st. C. Na dnie wysmarowanej i obsypanej bułką tartą keksówki położyć plastry bekonu, a na nich plasterki sera.
Mąki, sól i proszek do pieczenia przesiać przez sito, dodać cukier i wymieszać. W osobnej misce rozmieszać mleko z jajkiem. Do płynnej mieszanki dodać ziarna kukurydzy. Nie przerywając mieszania wlać masło, a następnie wsypać suche składniki - połączyć. Ciasto wlać do keksówki. Piec 35-45 min. Wyjąć z formy i ostudzić.
powiem Ci, ze wyglada naprawde smakowicie:)
OdpowiedzUsuńfajny i smaczny chlebus:)
już mi się podoba!
OdpowiedzUsuńJuż zapisałam przepis - mój Synek uwielbia kukurydzę, będzie zachwycony, jeśli zapakuję mu taki chlebek do szkoły!
OdpowiedzUsuńPozdrawiam:)
zaskakujące to połączenie smaków. szczególnie dodatek kukurydzy.
OdpowiedzUsuńFajny ten chlebuś!:)
OdpowiedzUsuńchlebek typowy na sniadanko...pyszne sniadanko!!
OdpowiedzUsuń