piątek, 1 października 2010

Oliwki, czosnek, ser wędzony...

Przeglądając jedno z czasopism natknęłam się na ten przepis, więc postanowiłam go wypróbować. Oczywiście nie byłabym sobą, gdybym nie dokonała pewnych poprawek. Nie miałam czarnych oliwek, więc użyłam tylko zielonych. Natomiast dla wzbogacenia smaku dodałam wędzony ser, posiekaną bazylię oraz czarnuszkę, których brakowało mi w  oryginalnym przepisie. Bułeczki wyszły fajnie chrupiące, z nutką ziół i czosnku... 


Zawijane bułeczki z oliwkami i żółtym serem

Składniki:
- 500 g mąki pszennej,
- 1 łyżeczka soli,
- 20 g drożdży,
- 200 ml ciepłej wody,
- 5 łyżek oliwy,
- duży ząbek czosnku,
- 250 g oliwek bez pestek (zielonych i czarnych),
- 30 g wędzonego sera,
- posiekana bazylia,
- czarnuszka.

Mąkę wymieszać z solą, dodać drożdże rozpuszczone w kilku łyżkach wody, a zaraz potem pozostałą wodę. Zagnieść dodając łyżkę oliwy. Wyrabiać przez kilka minut, przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia.

Oliwki drobno posiekać, wymieszać z 2 łyżkami oliwy i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Dodać starty ser, bazylię i czarnuszkę. Przyprawić do smaku.

Piekarnik rozgrzać do temp. 210 st. C. Ciasto rozwałkować i równomiernie rozłożyć nadzienie. Zwinąć w ścisły rulon, pokroić na ok. 3 cm kawałki. Ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Posmarować wierzch pozostałą oliwą. Piec ok. 20 min na lekko złoty kolor.  

3 komentarze:

  1. Gosiu świetnie wyglądają;)i ten farsz smakowity

    OdpowiedzUsuń
  2. Gosiu!!!obowiazkowo musze je zrobic,choc pieczywo nie jest moja mocna strona...

    OdpowiedzUsuń
  3. Wow, te bułeczki muszą być pyszne - w każdym razie takie składniki i takie ładne zwijańce kuszą...:)

    OdpowiedzUsuń