Generalnie nie lubię połączenia klasycznego ciasta pierogowego z owocami. W moim kuchennym rankingu królują raczej pierogi wytrawne pod każdą możliwą postacią (swego czasu oszalałam na punkcie pierogów z bobem). Co innego pierożki drożdżowe – te smakują wybornie z dodatkiem owoców. Dlatego dzisiaj przygotowałam wariant z wiśniami, których słoiczek uchował się z ubiegłorocznych zbiorów.
Drożdżowe pierożki z wiśniami
Składniki:
- 40 g drożdży,
- 200 ml ciepłego mleka,
- 400 g mąki pszennej
- 50 g cukru,
- 50 g oleju,
- 1 łyżka ekstraktu waniliowego,
- 1 słoik wiśni,
- lukier do dekoracji.
Wiśnie odsączyć z nadmiaru soku, wydrylować i dobrze osuszyć ręcznikiem papierowym.
Z drożdży, mleka, cukru i odrobiny mąki zrobić zaczyn drożdżowy. Wlać do pozostałej mąki, dodać olej i ekstrakt waniliowy. Wyrobić gładkie ciasto, przykryć ściereczką i odstawić na ok. 40 min. do wyrośnięcia.
Ciasto rozwałkować na posypanej mąką stolnicy, wykrawywać niewielkie krążki. Nałożyć łyżeczkę wiśni i zlepić nadając kształt pierożka.
Ułożyć na blaszce wyłożonej papierem pergaminowym. Wstawić do nagrzanego piekarnika i zapiec ok. 20 min. w 190 st. C.
Gosiu poczestowalam sie jednym...i wzielam sobie pare wisienek:)
OdpowiedzUsuńPierogow z bobem nie jadlam jeszcze,choc go lubie bardzo , (wczoraj robilam ruskie...)
U mnie tylko truskawkowe i jagodowe na słodko :) Reszta w każdej postaci...ale domagam się w sezonie przepisu na nadzienie z bobu!
OdpowiedzUsuńTe drożdżowe wyglądają świetnie, nawet to wiśniowe nadzienie jakoś mi się podoba - jak za wiśnią nie przepadam :)
wyglądają jak mini bułeczki. nigdy nie słyszałam o drożdżowych pierogach, ale na pewno w wolnym czasie zrobię
OdpowiedzUsuńco za wspaniałe pierożki!
OdpowiedzUsuńtakich to każdy chciałby skosztowac ;]
polukrowane najpyszniejsze. i szklanka z ciepła herbatą u boku. tak byłoby idealnie.
OdpowiedzUsuńEwam - polecam pierogi z bobem :)
OdpowiedzUsuńArven- przepis na farsz z bobem: ugotować bób, obrać, zmielić na gładkie puree, zmiksować z podsmażoną cebulką i drobno pokrojonym szczypiorkiem. Schłodzić farsz przed nałożeniem na ciasto. Smacznego :)
Asieja - też lubię taki duet :)
z wisienkami! najlepsze :)
OdpowiedzUsuńNie wiem, jak się z Tobą skontaktować, więc piszę to w komentarzu.
OdpowiedzUsuńZasady Pierogarni są nieco inne - nie dodajemy wszystkich przepisów na pierogi, a jedynie te, które w danym miesiącu podam u siebie na blogu http://wkuchni.usagi.pl . Aktualne przepisy znajdują się zawsze w zakładce po prawej stronie.
Prosiłabym Cię o usunięcie swojego przepisu z Durszlaka, akcji Pierogowej.
http://durszlak.pl/akcje/pierogarnia-akcja-cykliczna
Twoje pierogi są super i z chęcią wykorzystam ten przepis w którymś kolejnym miesiącu (jeśli pozwolisz, oczywiście).
Pozdrawiam
Usagi
Mój błąd nie doczytałam zasad - sorki za zamieszanie :)
OdpowiedzUsuń