środa, 27 października 2010

Summa wszystkich smaków...

Kiedy natknęłam się na ten przepis wiedziałam, że koniecznie muszę go wypróbować. Uwielbiam banany, a połączenie ich z lekko gorzkawym grejfrutem to strzał w dziesiątkę. Od siebie dodałam imbir, cynamon oraz goździki i owocowo-korzenny mix gotowy. Polecam z chrupiącym tostem posmarowanym cienką warstwą masła…


Marmolada bananowo-grejfrutowa

Składniki:

- 400 g obranych bananów,
- 600 g obranych i wypestkowanych grejfrutów,
- 1 obrana i wypestkowana cytryna,
- 500 g cukru żelującego,
- kawałek imbiru,
- szczypta mielonych goździków i cynamonu.

Owoce rozdrobnić blenderem, włożyć do garnka z grubym dnem i zasypać cukrem żelującym. Dodać wyciśnięty sok z imbiru i przyprawy - doprowadzić do wrzenia. Gotować przez ok. 20 min. Przełożyć do słoiczków, odwrócić do góry dnem i ostudzić. 






10 komentarzy:

  1. zupełnie nieznane mi połączenie smaków. i nie ma pasteryzacji;D czyli to coś dla mnie

    OdpowiedzUsuń
  2. wow! muszę to zapisać!!! I zrobić oczywiście!!! :)

    OdpowiedzUsuń
  3. oOO jakie super połączenie! genialne!!!
    :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Dla mnie to taka trochę ciekawostka. Ale bardzo pyszna i chetnie spróbuję:)

    OdpowiedzUsuń
  5. ale intrygujący przepis!
    nigdy bym nie pomyślała, by zastosować takie połączenie...

    OdpowiedzUsuń
  6. Połączenie cudowne. W końcu banan jest dość słodki. Bardzo mi się podoba :)

    OdpowiedzUsuń
  7. bardzo mi się podoba to połączenie, takie zupełnie nieznane, inne. ale ze składnikami, które lubię.

    OdpowiedzUsuń
  8. niesamowicie intrygujące. lubię te smaki, ale razem, w konfiturze jeszcze ich nie poznałam

    OdpowiedzUsuń
  9. ciekawe połączenie smaków, z chęcią widziałabym taki słoiczek u siebie w domu :)

    OdpowiedzUsuń
  10. napewno jest pyszne..ostatnio jadlam konfiture truskawka z bananem ,podobnie zrobione...
    Wyglada pieknie.

    OdpowiedzUsuń