Kiedy natknęłam się na ten przepis wiedziałam, że koniecznie muszę go wypróbować. Uwielbiam banany, a połączenie ich z lekko gorzkawym grejfrutem to strzał w dziesiątkę. Od siebie dodałam imbir, cynamon oraz goździki i owocowo-korzenny mix gotowy. Polecam z chrupiącym tostem posmarowanym cienką warstwą masła…
Marmolada bananowo-grejfrutowa
Składniki:
- 400 g obranych bananów,
- 600 g obranych i wypestkowanych grejfrutów,
- 1 obrana i wypestkowana cytryna,
- 500 g cukru żelującego,
- kawałek imbiru,
- szczypta mielonych goździków i cynamonu.
Owoce rozdrobnić blenderem, włożyć do garnka z grubym dnem i zasypać cukrem żelującym. Dodać wyciśnięty sok z imbiru i przyprawy - doprowadzić do wrzenia. Gotować przez ok. 20 min. Przełożyć do słoiczków, odwrócić do góry dnem i ostudzić.
zupełnie nieznane mi połączenie smaków. i nie ma pasteryzacji;D czyli to coś dla mnie
OdpowiedzUsuńwow! muszę to zapisać!!! I zrobić oczywiście!!! :)
OdpowiedzUsuńoOO jakie super połączenie! genialne!!!
OdpowiedzUsuń:)
Dla mnie to taka trochę ciekawostka. Ale bardzo pyszna i chetnie spróbuję:)
OdpowiedzUsuńale intrygujący przepis!
OdpowiedzUsuńnigdy bym nie pomyślała, by zastosować takie połączenie...
Połączenie cudowne. W końcu banan jest dość słodki. Bardzo mi się podoba :)
OdpowiedzUsuńbardzo mi się podoba to połączenie, takie zupełnie nieznane, inne. ale ze składnikami, które lubię.
OdpowiedzUsuńniesamowicie intrygujące. lubię te smaki, ale razem, w konfiturze jeszcze ich nie poznałam
OdpowiedzUsuńciekawe połączenie smaków, z chęcią widziałabym taki słoiczek u siebie w domu :)
OdpowiedzUsuńnapewno jest pyszne..ostatnio jadlam konfiture truskawka z bananem ,podobnie zrobione...
OdpowiedzUsuńWyglada pieknie.