Cukinia to jedno z moich ulubionych warzyw okresu jesiennego. Pewnie dlatego, że jej zastosowanie jest praktycznie nieograniczone. Jeżeli do tego dodam sycącą kaszę gryczaną i mięso w „5 chińskich smakach”, to kulinarna kraina szczęśliwości jest już bardzo, bardzo blisko…
Faszerowana cukinia
Składniki:
- 1 cukinia (u mnie o wadze 750 g),
- 100 g polędwiczki wieprzowej,
- 140 g kaszy gryczanej niepalonej,
- 2 ząbki czosnku,
- 1 łyżeczka przyprawy „5 chińskich smaków”,
- 100 g żółtego sera,
- natka pietruszki,
- olej z pestek winogron,
- sól, pieprz.
Cukinię przekroić na pół, wydrążyć środek, doprawić solą i pieprzem. Kaszę gryczaną ugotować na sypko - odcedzić.
Polędwiczkę zmielić, podsmażyć z dodatkiem wyciśniętego czosnku i przyprawy „5 chińskich smaków” na niewielkiej ilości oleju. Chwilę ostudzić, a następnie wymieszać z ugotowaną kaszą, posiekaną natkę pietruszki i połową startego żółtego sera.
Farszem wypełnić cukinię, skropić pozostałą częścią oleju, posypać żółtym serem. Piec w temp. 200 st. C przez ok. 45 min.
jakie pyszne jedzonko:) lubie takie:)
OdpowiedzUsuńDawno nie robilam nadziewanej cukini,chyba ostatnio jak jeszcze w Polsce mieszkalam...a i zamiast kaszy ryz,dzieki za przypomnienie...:)
OdpowiedzUsuńcukinię w takiej wersji lubię chyba najbardziej. bo i pysznie i kolorowo.
OdpowiedzUsuńto nadzienie to nawet łyżeczką z chęcią bym wyjadła :)
OdpowiedzUsuńuwielbiam cukinię w tej postaci :)
OdpowiedzUsuńBardzo lubię cukinię i tym bardziej dziwi mnie fakt, że jeszcze nigdy jej nie zapiekałam. Twoja wygląda tak zachęcająco.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam