czwartek, 21 października 2010

Cukiniowe nadziewanie

Cukinia to jedno z moich ulubionych warzyw okresu jesiennego. Pewnie dlatego, że jej zastosowanie jest praktycznie nieograniczone. Jeżeli do tego dodam sycącą kaszę gryczaną i mięso w „5 chińskich smakach”, to kulinarna kraina szczęśliwości jest już bardzo, bardzo blisko…   


Faszerowana cukinia

Składniki:

- 1 cukinia (u mnie o wadze 750 g),
- 100 g polędwiczki wieprzowej,
- 140 g kaszy gryczanej niepalonej,
- 2 ząbki czosnku,
- 1 łyżeczka przyprawy „5 chińskich smaków”,
- 100 g żółtego sera,
- natka pietruszki,
- olej z pestek winogron,
- sól, pieprz.

Cukinię przekroić na pół, wydrążyć środek, doprawić solą i pieprzem. Kaszę gryczaną ugotować na sypko - odcedzić.

Polędwiczkę zmielić, podsmażyć z dodatkiem wyciśniętego czosnku i przyprawy „5 chińskich smaków” na niewielkiej ilości oleju. Chwilę ostudzić, a następnie wymieszać z ugotowaną kaszą, posiekaną natkę pietruszki i połową startego żółtego sera.

Farszem wypełnić cukinię, skropić pozostałą częścią oleju, posypać żółtym serem. Piec w temp. 200 st. C przez ok. 45 min.   











 

6 komentarzy:

  1. jakie pyszne jedzonko:) lubie takie:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Dawno nie robilam nadziewanej cukini,chyba ostatnio jak jeszcze w Polsce mieszkalam...a i zamiast kaszy ryz,dzieki za przypomnienie...:)

    OdpowiedzUsuń
  3. cukinię w takiej wersji lubię chyba najbardziej. bo i pysznie i kolorowo.

    OdpowiedzUsuń
  4. to nadzienie to nawet łyżeczką z chęcią bym wyjadła :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Bardzo lubię cukinię i tym bardziej dziwi mnie fakt, że jeszcze nigdy jej nie zapiekałam. Twoja wygląda tak zachęcająco.

    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń