czwartek, 7 października 2010

Ekspresowe ciasto owocowo-jogurtowe

Potrzebowałam szybkiego ciasta z malinami. Oryginalny przepis znalazłam  tutaj, ale nieco zmieniłam proporcje i dodałam nowe składniki. Wyszło bardzo puszyste, delikatne w smaku i naprawdę błyskawicznie się je przyrządza. Pewnie dlatego równie szybko znika po upieczeniu…  


Jogurtowe ciasto z owocami


Składniki:
- 3 jajka,
- 250 ml jogurtu naturalnego,
- 125 ml oleju,
- 450 g mąki,
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 200 g cukru (dałam 160 g),
-  2 łyżeczki cukru waniliowego (dałam 1 łyżkę płynnego ekstraktu waniliowego),
- 300 g mrożonych malin (dałam 240 g świeżych).

Od siebie dodałam:
- 1 jabłko,
- kawałek imbiru,
- ¼ łyżeczki mielonych goździków,
- 4 łyżki płatków migdałowych,
- 2 łyżki cukru trzcinowego.

Jabłko obrać, zetrzeć na tarce, oprószyć goździkami, wymieszać z wyciśniętym sokiem z imbiru.

Jajka ubić z cukrem, dodać olej i jogurt - wymieszać. Stopniowo dodawać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. Wlać na wysmarowaną i wysypaną bułką tartą prostokątną foremkę. Ułożyć warstwę malin, lekko wklepać w ciasto. Na to warstwę tartego jabłka. Posypać płatkami migdałowymi i cukrem trzcinowym. Piec w 200 st. C 40-50 minut.

5 komentarzy:

  1. ekspresowe sprawia, że już mam ochotę je zrobić :)

    OdpowiedzUsuń
  2. smakowicie sie prezentuje:) chetnie zjadlabym kawalek do kawusi, mniam:)

    OdpowiedzUsuń
  3. to ja tez poprosze...no i te malinki!:((ja chce malinki!

    OdpowiedzUsuń
  4. Fajne modyfikacje wprowadziłaś. Robię podobne ciasto i wiem, że jest pyszne. A z malinami, mniam...

    OdpowiedzUsuń
  5. Wygląda bardzo apetycznie :) Cieszę się, że smakowało :)

    OdpowiedzUsuń