środa, 1 grudnia 2010

Francuskie serowanie

Dziś szybka przekąska dla niespodziewanych gości. Wystarczy mieć w lodówce opakowanie ciasta francuskiego, camembert oraz konfiturę żurawinową. Ot i cała filozofia. A smak? Po prostu wyborny…


Mieszki z camembert

Składniki:

- 1 krążek sera camembert,
- 1 op. ciasta francuskiego,
- 2 łyżeczki konfitury żurawinowej,
- 4 łyżki suszonej żurawiny,
- pieprz Cayenne,
- 1 jajko,
- czarnuszka do posypania.

Serek camembert rozkroić na dwa krążki. Każdy z nich ułożyć na płacie ciasta francuskiego rozkrojoną częścią do góry. Posypać szczyptą pieprzu Cayenne, posmarować łyżeczką konfitury żurawinowej. Na każdy krążek dodać łyżkę suszonej żurawiny i zawinąć rogi w kopertę. Wierzch posmarować rozmąconym jajkiem, posypać czarnuszką. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 230 st. C, piec ok. 12 min. Podawać bezpośrednio po przygotowaniu na talerzu oprószonym pieprzem Cayenne i resztą suszonej żurawiny. 










 






16 komentarzy:

  1. Pycha:0 Wszystkie składniki lubię chociaż jeszcze ich nie łączyłam:)
    Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Piękne! Ja w cieście francuskim całego sera nie zamykałam.Piekłam pleśniowy w drewnianym pudełeczku i potem sos do tego żurawinowy.Twój sposób bardzo mi się podoba.

    OdpowiedzUsuń
  3. mmm... cos pieknego i pysznego:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Uwielbiam camembert z żurawiną, a zapieczone razem w cieście francuskim muszą smakowqać nieziemsko:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Bardzo ciekawy i szybki przepis, no i z pewnością pyszny.

    OdpowiedzUsuń
  6. Jak niewiele trzeba, aby zadowolić nawet wybrednego smakosza:)Prosto i smacznie.
    Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  7. To prawda, zgadzamy się i potwierdzamy, to połączenie jest fantastyczne, poprostu niebo w gębie :-)
    Dla mnie nie (jeszcze nie), ale dla rodziców do sera musi być lampka wina i kolacja wyborna.
    Super przepis!
    Pozdarwiamy

    OdpowiedzUsuń
  8. Jeszcze nie robilam,ale ostatnio moj brat opowiadal ze bratowa takie cuda robila,i byl zafascynowany smakiem...musze zrobic bo mi az slinka leci!!!!!

    OdpowiedzUsuń
  9. patrząc na nie prawie się rozpływam :)

    OdpowiedzUsuń
  10. to musi smakować obłędnie!!!! Mniam!!!! Na pewno wypróbuję w wersji z ciastem francuskim, nie wiem dlaczego nigdy jeszcze na to nie wpadłam? :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Gosiu! No to mnie tym przepisem w samo serce ustrzeliłaś - cudowny! uwielbiam tak podany ser - wpraszam się i już:)

    OdpowiedzUsuń
  12. No wręcz genialne w swej prostocie, a jednocześnie wykwintne!

    OdpowiedzUsuń
  13. Absolutna rewelacja. Mniam mniam i pycha i już :-D

    OdpowiedzUsuń
  14. Właśnie mieszki "siedzą" w piekarniku z okazji mikołajkowej kolacji;-)

    OdpowiedzUsuń
  15. Żeby przywitać ten nowy rok postanowiłam dziś przygotować owe pyszności :)

    OdpowiedzUsuń