poniedziałek, 13 grudnia 2010

Pachie cytrusami

Weekend upłynął mi pod znakiem intensywnego szkolenia zawodowego, więc nici z kucharzenia. Ale dzisiaj powracam kulinarnie z cytrusowym ciastem pełnym zdrowych ziaren i bakalii. Przepis znaleziony w gazecie, idealny do wypróbowania na święta. Od siebie dodałam  popping i siemię lniane, a fistaszki zastąpiłam nerkowcami. Dla kontrastu użyłam też dżemu z czarnej porzeczki zamiast konfitury pomarańczowej. Jak widać wszystko jest kwestią inwencji...


Ciasto cytrusowe

Składniki:

- 1 puszka mleka skondensowanego (słodzonego),
- 160 g płatków owsianych,
- 100 g poppingu amarantusowego,
- 125 g nasion dyni, słonecznika i siemienia lnianego,
- 125 g posiekanych orzechów nerkowca,
- 50 g pokrojonych orzechów włoskich,
- 50 g skórki pomarańczowej,
- 50 g wiórków kokosowych,
- 50 g suszonej żurawiny,
- 1 słoik dżemu (u mnie z czarnej porzeczki),
- 2 sparzone pomarańcze. 

Mleko dobrze podgrzać, dodać pozostałe składniki i dokładnie wymieszać. Wyłożyć na kwadratową blachę pokrytą papierem pergaminowym. Posmarować warstwą dżemu, ułożyć pokrojone w plasterki pomarańcze. Piec ok. 1 godz. w 150 st. C. 






17 komentarzy:

  1. Szybkie ciasto,zdrowe,moze postac dluzej,nadaje sie na przekaske dla dziecka na drugie sniedanie...same superlatywy...a weekendowego szkolenia to nie zazdroszcze.

    OdpowiedzUsuń
  2. smaczne,zdrowe, bardzo pożywne.. same superlatywy gosiu :) no i zapach pomarańczek :)
    a co do weekendu- to współczuje....

    OdpowiedzUsuń
  3. Zapowiada się po prostu niesamowicie! :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Tyle pysznych składników! niesamowite ciasto. Chętnie bym spróbowała..

    OdpowiedzUsuń
  5. Smacznie wygląda i pewnie tak samo smakuje
    Zapraszam do mnie http://kulinarne-smaki.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  6. Gosiu - dziś wylosowałaś u mnie piernikowe serce - wyślij mi proszę swój adres, żebym mogła ci je przesłać :) (http://bykawo.blogspot.com/2010/12/wyniki-candy.html) A u mnie też dziś pachnie pomarańczami, ale to jutro pokażę, a ciasto musi być pyszne - uwielbiam dżem porzeczkowy :)

    OdpowiedzUsuń
  7. mmm... bardzo mi sie podoba:) przepis zapisuje:)

    OdpowiedzUsuń
  8. Ojj, lubię takie suszkowo-ziarniste słodkości :)
    Jakoś wyrzuty sumienia znacznie mniejsze ;)

    OdpowiedzUsuń
  9. Aż u mnie pachnie tym ciastem, Gosiu:)

    OdpowiedzUsuń
  10. Mmm, wygląda bardzo apetycznie! Chciałabym spróbować!:)

    OdpowiedzUsuń
  11. Smakowite i konieczne do wypróbowania:)
    Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  12. Pysznie i kolorowo :)

    OdpowiedzUsuń
  13. podoba mi się wierzch tego ciacha :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Piękne to ciastko i te składniki takie aromatyczne ;)

    OdpowiedzUsuń
  15. Musi być pyszne bo prezentuje się tak właśnie :D

    OdpowiedzUsuń
  16. Jak u Ciebie pachnie cytrusami, to ja wpadam do Ciebie, posiedzieć w Twojej kuchni i nacieszyć się tą cytrusową wonią:-)

    OdpowiedzUsuń