A dziś rano niespodzianka: szaro-bure niebo i opady mokrego śniegu za oknem. A miało być tak ładnie w weekend. Cóż uroki marcowej pogody. Dla przywołania wiosny proponuję twarożek z rzodkiewką i szczypiorkiem. Smacznego!
Rzodkiewkowy twarożek
Składniki:
- ½ pęczka rzodkiewki,
- ½ pęczka szczypiorku (dałam mrożony),
- 1 op. twarożku ziarnistego,
- garść kiełków kapusty,
- 2 łyżki uprażonego siemienia lnianego,
- 2 łyżki otrąb (dałam owsiane),
- sól i pieprz.
Rzodkiewkę pokroić w ćwiartki, wymieszać z twarożkiem i posiekanym szczypiorkiem. Dodać kiełki, otręby, siemię lniane. Doprawić solą i pieprzem.
Bardzo lubię twarożek z rzodkiewką Ja zawsze trę rzodkiewkę na wiórki, wtedy ser ma fajny różowy kolor :)
OdpowiedzUsuńWspaniałe połaczenie smaków :)
Świetny pomysł Grażynko. Następnym razem spróbuję ją zetrzeć :)
OdpowiedzUsuńZ przyjemnością patrzę na to wiosenne śniadanie:) U mnie biało wszędzie! Oby do wiosny:)
OdpowiedzUsuńWygląda to prawdziwie radośnie i pysznie. Przedwiośnie w kuchni. Też mam na nie ochotę.
OdpowiedzUsuńUwielbiam twaróg z rzodkiewką i szczypiorkiem. U Ciebie to co prawda bardziej rzodkiewka z twarożkiem, ale w końcu nie ma to jak zdrowa porcja witamin i minerałów.
OdpowiedzUsuńtwarożek z rzodkiewką jest mega :)
OdpowiedzUsuńpyszności :)
OdpowiedzUsuńtwarożek z rzodkiewką to jedna z oznak wiosny :) polecam i taką wersję: http://kluski-z-rosolem.blogspot.com/2011/03/na-sniadanie.html
OdpowiedzUsuńU mnie to takie standardowe wiosenne śniadanie. Tylko ja siekam rzodkiewkę najdrobniej jak się da - przez to zajmuje mi masę czasu :D
OdpowiedzUsuńBaaardzo mi się podoba:)
OdpowiedzUsuńWiosenny twarożek... Co za pyszności:)
OdpowiedzUsuńO, tez sobie tak zrobię :) Mam rzodkiewki i szczypiorek i dużo kiełków. A i otręby są!
OdpowiedzUsuńnie ma jak wiosna w Polsce ;-) na szczęście na talerzu lepiej wychodzi, niż w przyrodzie ;-)
OdpowiedzUsuńale mi wiosną zapachniało w tym poście... zdecydowanie 'lubię to'. A śniegowi... mówimy NIE
OdpowiedzUsuń