poniedziałek, 21 marca 2011

Na blaszkę

Zapach drożdżowego ciasta powinno się sprzedawać we fiolkach. Żaden kuchenny aromat nie może się z nim równać zwłaszcza, gdy w grę wchodzi dodatek cynamonu. Tym razem proponuję rustykalną wersję szarlotki, która najlepiej smakuje z kleksem kwaśnej śmietany. Mało wiosennie jak na pierwszy dzień wiosny, ale za to satysfakcja gwarantowana. 


Ciasto z blachy

Składniki:

Ciasto:
- 80 g drożdży,
- 300 g ciepłego mleka,
- 3 kopiaste łyżki cukru,
- 1 op. cukru waniliowego (16 g),
- 160 g rozpuszczonego masła,
- 1 jajko,
- 2 żółtka,
- 600 g mąki,
- ½ łyżeczki soli,
- 1,5 kg jabłek.

Kruszonka:
- 160 g mąki krupczatki,
- 120 g masła,
- 120 g cukru,
- 1 łyżeczka cynamonu,
- ½ łyżeczki kardamonu.

Drożdże rozpuścić w ciepłym mleku, wsypać cukier i odrobinę mąki – odstawić na ok. 15 min. Dodać pozostałe składniki, wyrobić gładkie ciasto (wychodzi nieco lepkie). Przełożyć na kwadratową blachę wysmarowaną tłuszczem i obsypaną kaszą manną – odstawić na ok. 15 min. do wyrośnięcia.

Jabłka obrać, pokroić w ósemki, ułożyć na cieście. Składniki kruszonki połączyć, wyłożyć na jabłka. Wstawić do nagrzanego piekarnika, piec w 180 st. C przez ok. 50 min.     








12 komentarzy:

  1. Małgosiu, ale gdyby ten zapach był sprzedawany, to może Twoje ciasto wcale by nie powstało...??? A wygląda na takie pycha ciasto:)
    Niech wiosna będzie miła!

    OdpowiedzUsuń
  2. Popieram pomysł z zapachem w fiolkach! Tylko broń Boże zapach spożywczy, bo ludzie przestaną piec :).
    Pyszne ciacho.

    OdpowiedzUsuń
  3. Zabieram ze sobą przepis, bo nie trzeba długo czekać na wyrośniecie ciasta Wygląda wspaniale :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Moje ulubione!Nie ma lepszego ciasta niż drożdżowe ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. tak! ja nosiłabym taką fioleczkę na szyi, na łańcuszku. :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Wspaniała. Przywodzi na myśl ciepłe dni pełne słońca początku jesieni...

    OdpowiedzUsuń
  7. pyszne drozdzowe ciacho:) ale mi slinka cieknie:)

    OdpowiedzUsuń
  8. ciasto wiosenne czy nie, zjadłabym! a zapach drożdżowego ciasta - bezcenny

    OdpowiedzUsuń
  9. Szybkie ciasto na niedzielne popoludnie...podoba mi sie Twoj waleczek Gosiu!

    OdpowiedzUsuń
  10. pierwsze zdanie jest genialne. nic więcej nie potrzeba :) ciacho boskie!

    OdpowiedzUsuń
  11. 34 year-old Structural Engineer Danny Bottinelli, hailing from Levis enjoys watching movies like My Gun is Quick and Bird watching. Took a trip to Coffee Cultural Landscape of Colombia and drives a Sportage. kliknij teraz

    OdpowiedzUsuń