poniedziałek, 8 listopada 2010

Sałatka kokardkowa

Dawno nie robiłam sałatki makaronowej, więc postanowiłam nadrobić zaległości. Moja propozycja jest prosta w wykonaniu, efektowna w serwowaniu i  przepyszna w smakowaniu. Przesadzam? Sami spróbujcie...


Sałatka kokardkowa

Sałatka:

- pierś z kurczaka,
- 1 szkl. makaronu kokardki,
-  4-5 krążków ananasa z puszki,
- 1 marchewka,
- 1 puszka kukurydzy,
- garść suszonej żurawiny,
- garść prażonych pestek słonecznika,
- 4 łyżki majonezu,
- 4 łyżki jogurtu naturalnego,
- kurkuma,
- sól i pieprz

Pierś z kurczaka ugotować z dodatkiem kurkumy – ostudzić i pokroić w kostkę.  Makaron ugotować al dente – przepłukać zimną wodą. Kukurydzę odsączyć, marchewkę zetrzeć na tarce, ananasa pokroić w kostkę. Majonez utrzeć z jogurtem na gładki sos. Wszystkie składniki wymieszać, dodać szczyptę kurkumy i polać sosem. Przyprawić solą i pieprzem. Schłodzić przed podaniem. 







  





4 komentarze:

  1. Zapowiada się smakowicie a że lubię makaronowe sałatki to chętnie wypróbuję:)

    OdpowiedzUsuń
  2. kokardki uwielbiam. nie tylko w sałatkach. tą zjadłabym z przyjemnością :)

    OdpowiedzUsuń
  3. ale to smakowite... Ja boje sie troszke salatek, z uwagi na ich nieatrakcyjnosc po wymieszaniu. Ale dowodzisz, ze nie mam racji (zagrzmialo jak z lab. fizyki kwantowej) Pozdrawiam XXX

    OdpowiedzUsuń