sobota, 20 listopada 2010

Klasyka w kuchni

Szarlotka jest ciastem ponadczasowym. Nigdy nie wychodzi z mody i nigdy jej za wiele na kuchennym stole. W kategorii moich ulubionych wypieków może się równać  jedynie z sernikiem i wtedy miałabym spory dylemat, co wybrać. Jak to dobrze, że można mieć i jedno i drugie…


Szarlotka klasyczna

Składniki:

Ciasto:
- 15 dkg zimnego masła,
- 1 jajko,
- 2 żółtka,
- 10 dkg cukru pudru,
- cukier waniliowy,
- 40 dkg mąki krupczatki,
- 1 spora łyżeczka proszku do pieczenia,

Masa jabłkowa:
- 1,80 kg obranych jabłek,
- cynamon,
- cukier puder do dekoracji.

Wszystkie składniki ciasta szybko zagnieść. Podzielić na 2 nierówne części (jedną większą na spód, drugą mniejszą na kruszonkę) - schłodzić w zamrażarce przez ok. 1 godzinę.   

Jabłka zetrzeć na tarce o grubych oczkach, podlać kilkoma łyżkami wody, dusić do zredukowania się soku – schłodzić.

Większą część ciasta rozwałkować na spodzie nasmarowanej foremki – nakłuć widelcem. Wyłożyć przestudzoną masę jabłkową, posypać obficie cynamonem. Na wierzch zetrzeć pozostałą część ciasta. Piec ok. 60 min. w 200 st. C. Przed pokrojeniem posypać cukrem pudrem.









18 komentarzy:

  1. pyszna klasyka. mimo że jadło się ją wiele razy, zawsze ma się ochotę na kolejny kawałek :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Masz rację - szarlotka jest ponadczasowa! Nie ma chyba drugiego takiego ciasta, choć pewnie jest tyle przepisów ile piekących! Twoja śliczna i częstuję się kawałkiem;) Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  3. gosiu :)
    znów się zgadałyśmy ... ostatnio z niedzielnym obiadkiem , a dzisiaj z ciastem. tylko , ze ja mam tarte jabłkowa :) niby podobne , a jednak inne :) twoja szarlotka wygląda pysznie. i jest taka równiutka...biore kawałek :)

    OdpowiedzUsuń
  4. aż mam ochotę sięgnąć po kawałek :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Tez uwielbiam te dwa ciasta (dodalabym jeszcze makowiec mojej Mamy). Przepieknie wyglada -pysznie i lekko.

    OdpowiedzUsuń
  6. Tak jak napisała Kucharnia"..tyle przepisów ile piekących" i każda szarlotka wygląda smakowicie i kusząco, tak jak Twoja. Aż ślinka leci:)
    Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  7. uwielbiam szarlotkę i mi smaku narobiłaś...;D

    OdpowiedzUsuń
  8. Szarlotka wygląda pysznie:) Można wiedzieć na jaką blachę są proporcje?

    OdpowiedzUsuń
  9. Patrycjo - u mnie prostokątna foremka o wymiarach 21x32 cm.

    OdpowiedzUsuń
  10. uwielbiam szarlotkę, to moja ulubiona klasyka :) bardzo apetycznie się u Ciebie prezentuje :)

    OdpowiedzUsuń
  11. mój mąż prosił dziś o klasyczną szarlotkę, niestety,sił mi zabrakło ;) ale jutro pewnie ją popełnię i pozwolę sobie skorzystać z twojego przepisu bo wyglada pysznie :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Taka szarlotka smakuje mi najbardziej. Klasyczna. Bez innych dodatków,nowych smaków.
    Twoja taka jest dokładnie.Ponadczasowa.

    OdpowiedzUsuń
  13. osobiście uważam, że klasyka wraz z prostotą są najlepsze na co dzień.
    pyszna szarlotka. klasyczna i niebywale pyszna ;]

    OdpowiedzUsuń
  14. Lubię taką klasykę :) Jabłka mogłabym jeśc ostatnio hurtowo - na ciepło, podgryzać, w każdej postaci. A szarlotki dawno nie robiłam - zdążyłam się stęsknić.

    OdpowiedzUsuń
  15. Gosiu,to ja poprosze o kawaleczek,ja dzis nic nie pieklam a teraz mi slinka leci,jak wpadlam do Ciebie.

    OdpowiedzUsuń
  16. Proszę się częstować do woli :)

    OdpowiedzUsuń
  17. Niech żyje klasyka! :) Wpadłam popatrzeć i powąchać.

    OdpowiedzUsuń
  18. Niech żyje klasyka! :) uwielbiam ją....

    OdpowiedzUsuń