Szarlotka jest ciastem ponadczasowym. Nigdy nie wychodzi z mody i nigdy jej za wiele na kuchennym stole. W kategorii moich ulubionych wypieków może się równać jedynie z sernikiem i wtedy miałabym spory dylemat, co wybrać. Jak to dobrze, że można mieć i jedno i drugie…
Szarlotka klasyczna
Składniki:
Ciasto:
- 15 dkg zimnego masła,
- 1 jajko,
- 2 żółtka,
- 10 dkg cukru pudru,
- cukier waniliowy,
- 40 dkg mąki krupczatki,
- 1 spora łyżeczka proszku do pieczenia,
Masa jabłkowa:
- 1,80 kg obranych jabłek,
- cynamon,
- cukier puder do dekoracji.
Wszystkie składniki ciasta szybko zagnieść. Podzielić na 2 nierówne części (jedną większą na spód, drugą mniejszą na kruszonkę) - schłodzić w zamrażarce przez ok. 1 godzinę.
Jabłka zetrzeć na tarce o grubych oczkach, podlać kilkoma łyżkami wody, dusić do zredukowania się soku – schłodzić.
Większą część ciasta rozwałkować na spodzie nasmarowanej foremki – nakłuć widelcem. Wyłożyć przestudzoną masę jabłkową, posypać obficie cynamonem. Na wierzch zetrzeć pozostałą część ciasta. Piec ok. 60 min. w 200 st. C. Przed pokrojeniem posypać cukrem pudrem.
pyszna klasyka. mimo że jadło się ją wiele razy, zawsze ma się ochotę na kolejny kawałek :)
OdpowiedzUsuńMasz rację - szarlotka jest ponadczasowa! Nie ma chyba drugiego takiego ciasta, choć pewnie jest tyle przepisów ile piekących! Twoja śliczna i częstuję się kawałkiem;) Pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńgosiu :)
OdpowiedzUsuńznów się zgadałyśmy ... ostatnio z niedzielnym obiadkiem , a dzisiaj z ciastem. tylko , ze ja mam tarte jabłkowa :) niby podobne , a jednak inne :) twoja szarlotka wygląda pysznie. i jest taka równiutka...biore kawałek :)
aż mam ochotę sięgnąć po kawałek :)
OdpowiedzUsuńTez uwielbiam te dwa ciasta (dodalabym jeszcze makowiec mojej Mamy). Przepieknie wyglada -pysznie i lekko.
OdpowiedzUsuńTak jak napisała Kucharnia"..tyle przepisów ile piekących" i każda szarlotka wygląda smakowicie i kusząco, tak jak Twoja. Aż ślinka leci:)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam:)
uwielbiam szarlotkę i mi smaku narobiłaś...;D
OdpowiedzUsuńSzarlotka wygląda pysznie:) Można wiedzieć na jaką blachę są proporcje?
OdpowiedzUsuńPatrycjo - u mnie prostokątna foremka o wymiarach 21x32 cm.
OdpowiedzUsuńuwielbiam szarlotkę, to moja ulubiona klasyka :) bardzo apetycznie się u Ciebie prezentuje :)
OdpowiedzUsuńmój mąż prosił dziś o klasyczną szarlotkę, niestety,sił mi zabrakło ;) ale jutro pewnie ją popełnię i pozwolę sobie skorzystać z twojego przepisu bo wyglada pysznie :)
OdpowiedzUsuńTaka szarlotka smakuje mi najbardziej. Klasyczna. Bez innych dodatków,nowych smaków.
OdpowiedzUsuńTwoja taka jest dokładnie.Ponadczasowa.
osobiście uważam, że klasyka wraz z prostotą są najlepsze na co dzień.
OdpowiedzUsuńpyszna szarlotka. klasyczna i niebywale pyszna ;]
Lubię taką klasykę :) Jabłka mogłabym jeśc ostatnio hurtowo - na ciepło, podgryzać, w każdej postaci. A szarlotki dawno nie robiłam - zdążyłam się stęsknić.
OdpowiedzUsuńGosiu,to ja poprosze o kawaleczek,ja dzis nic nie pieklam a teraz mi slinka leci,jak wpadlam do Ciebie.
OdpowiedzUsuńProszę się częstować do woli :)
OdpowiedzUsuńNiech żyje klasyka! :) Wpadłam popatrzeć i powąchać.
OdpowiedzUsuńNiech żyje klasyka! :) uwielbiam ją....
OdpowiedzUsuń