środa, 19 stycznia 2011

Kuchnia drobiem stoi

Ostatni tydzień to dla mnie kulinarny brak czasu, skutkujący ciszą na blogu.  Na szczęście dziś  powracam z obiadowym pomysłem. Może trochę banalnym, ale za to smacznym i kolorowym, a więc tak jak lubię. Polecam wszystkim zabieganym.


Panierowane udka z kurczaka

Składniki:

- 4 udka,
- ½ szkl. drobnej kaszki kukurydzianej,
- 6 łyżek sezamu jasnego,
- 4 łyżki sezamu czarnego (lub czarnuszki),
- 1 jajko,
- 1 ząbek czosnku,
- sól, pieprz.

Udka umyć, doprawić solą i pieprzem, jajko rozmącić z wyciśniętym czosnkiem. Kaszkę kukurydzianą połączyć z sezamem i czarnuszką. Mięso panierować w jajku, a następnie w sezamowej posypce. Piec w 220 st. C min. 1 godz. 




Surówka z kapusty pekińskiej

Składniki:

- ½ główki kapusty pekińskiej,
- ½ czerwonej papryki,
- kilka śliwek suszonych,
- ½ pęczku szczypiorku,
- 6 łyżek oleju z pestek winogron,
- 1 łyżka musztardy z chrzanem,
- sok z ½ cytryny,
- sól, pieprz.

Kapustę i paprykę poszatkować, dodać śliwki pokrojone w paseczki i posiekany szczypiorek. Olej, sok z cytryny i musztardę połączyć w gładki sos. Wymieszać z kapustą i doprawić - schłodzić przed podaniem.  


A poniżej danie w duecie:

16 komentarzy:

  1. podoba mi sie ten przepis:) kurczaczek wyglada bardzo smakowicie:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda smakowicie! Ale ja wolę indyka, chyba,że to kurczak z wolnego wybiegu.

    OdpowiedzUsuń
  3. Takiego kurczaka to na milion procent pochłonąłby mój ślubny, będę musiała kiedyś zrobić, albo jak ja będę w pracy, to Jemu przepis zostawię, kto wie ? :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Jak juz wiosennie...uwielbiam kapuste pekinska,a ostatnio calkiem o niej zapomnialam w planowaniu obiadkow.Kurczaczek tez ciekawy...

    OdpowiedzUsuń
  5. Twój przepis zdecydowanie zapisuję po stronie interesujących. Akurat na moim blogu dzisiaj jest o piersi kurczaka a jutro będzie o udkach. Zainteresowanych zpraszam.

    OdpowiedzUsuń
  6. Udka wyglądają znakomicie! Bardzo fajna panierka, a dodatkowym plusem jest pieczenie, a nie smażenie.
    Pozdrawiam,
    SWS

    OdpowiedzUsuń
  7. Con questa impanatura devono essere molto buone le cosce di pollo, ciao

    OdpowiedzUsuń
  8. U mnie ostatni też kompletny brak czasu na cokolwiek, więc pomysł pasuje mi idealnie :-) Zamorduję niedługo tego, kto wymyślił sesję ;| Uściski Gosiu!

    OdpowiedzUsuń
  9. Fajnie wygląda kurczak w takiej posypce.

    OdpowiedzUsuń
  10. Jak ja zazdroszczę tego szczypiorku...u mnie na razie w iście zaporowych cenach :/
    Kurczaka nigdy nie obtaczałam do pieczenia...muszę spróbować!

    OdpowiedzUsuń
  11. Aż zrobiłam się głodna:)
    Często robię kurczaka na obiad, ale nie znałam takiej panierki. Chętnie wypróbuję Twoją wersję. Oczywiście z takiej pekińskiej też skorzystam.
    Pozdrawiam serdecznie:)

    OdpowiedzUsuń
  12. Smacznie. I z czarnuszką :)

    OdpowiedzUsuń
  13. nie piekłam jeszcze kurczaka w panierce, wygląda chrupiąco-smakowicie. pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  14. gosiu,rozumiem co masz na mysli z brakiem czasu. u mnie też jakoś go mało i odbija się to na blogu. kurczaczek wygląda wspaniale a co do surówki to narobiłaś mi smaka , bo dawno na moim stole pekinki nie było.

    OdpowiedzUsuń