poniedziałek, 24 stycznia 2011

Paluszek i główka, czyli wariacje z owsa

Zachcianki, zachcianki… Nabrałam dziś ochoty na wytrawne wypieki z dodatkiem owsa, choć z powodzeniem można też użyć ziarna pszenicy lub orkiszu.  Paluszki  mogą być ciekawym uzupełnieniem dla czerwonego barszczu lub samodzielną przekąską do pochrupania. Może nie wyglądają zbyt zjawiskowo, ale zapewniam, że to tylko pozory.     


Paluszki czosnkowo-koperkowe

Składniki:

- 180 g owsa,
- 400 g mąki pszennej,
- 20 g drożdży,
- 60 g oleju,
- 30 g smalcu,
- 280 g ciepłej wody,
- ½ łyżeczki soli,
- 1 łyżeczka cukru,
- 2 łyżki kaszy manny,
- 4 łyżki pokrojonego koperku (dałam mrożony),
- 2 ząbki wyciśniętego czosnku.

Drożdże wymieszać w letniej wodzie, dodać owies zmielony na proszek - odstawić na kilka minut. Wszystkie składniki (oprócz kaszy manny) wymieszać na gładkie ciasto - w razie potrzeby podsypać większą ilością mąki. Uformować walec, wierzch posmarować cienką warstwą oleju i posypać kaszą manną. Przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na ok. 1 godz. Następnie rozwałkować, pokroić na ok. 1-centymetrowe pasy i lekko skręcić (można posypać kminkiem). Wstawić do wcześniej nagrzanego piekarnika. Piec ok. 20 min. w 200 st. C.











16 komentarzy:

  1. Czosnek... Uwielbiam czosnek! Pochrupałabym. :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Świetna przekąska, bardzo apetycznie sie zapowiada:) Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  3. takie paluchy są super! ostatnio robiłam cosik podobnego, ale Twojej wersji też bym spróbowała.

    pozdrawiam ciepło!

    OdpowiedzUsuń
  4. Aaa! Skąd wytrzasnęłaś ziarno owsa? Znalazłaś w sklepie, czy zdobyłaś przez neta? Bo od pół roku przeczesuję Poznań w jego poszukiwaniu, bez rezultatu.
    Ale gdy już je w końcu dorwę, zrobię i te paluchy. nie wyglądają zbyt zjawiskowo?? Gdzie tam! Właśnie są genialne, takie rustykalne, takie jak lubię najbardziej!

    OdpowiedzUsuń
  5. Pyszne. Co jakiś czas uwielbiam sobie zjeść takie wytrawne paluszki :-)

    OdpowiedzUsuń
  6. Owies (u mnie Biofuturo) można dostać w sklepach z żywnością ekologiczną

    OdpowiedzUsuń
  7. Już słyszę to chrupanie :-)

    OdpowiedzUsuń
  8. Nie wpadłabym na taki pomysł :-) Po przeczytaniu przepisu i ja nabrałam na nie ochoty. Uściski!

    OdpowiedzUsuń
  9. Super! I nie da się zaprzeczyć, że zdrowe :) z dipem byłyby bardzo dobre :)

    OdpowiedzUsuń
  10. wow!!ciekawe no i czosnek!!!mniam mniam...

    OdpowiedzUsuń
  11. o kurcze . skąd ten pomysł gosiu? ja nie wiem czy tu owies dostane ... i dotego jeszcze czosnek... uwielbiam czosnek. :)

    OdpowiedzUsuń