czwartek, 3 lutego 2011

Ekspresem podane

Pomysł na sałatkę dla niespodziewanych gości. Robi się ją błyskawicznie, a przy komponowaniu składników można popuścić wodze fantazji. Wszystko zależy od tego, co aktualnie mamy w lodówce. Można dodać kukurydzę, seler konserwowy lub ogórki kiszone. Fajnie też smakuje z dodatkiem brązowego ryżu. A więc podano do stołu...


Sałatka z surimi

Składniki:

- 180 g surimi,
- 200 g papryki konserwowej,
- 200 g pieczarek marynowanych,
- 1 puszka groszku konserwowego,
- garść kiełków lucerny,
- kilka łyżek majonezu,
- sól, pieprz.

Surimi, paprykę i pieczarki pokroić w kostkę, dodać odsączony groszek. Wymieszać z majonezem i kiełkami lucerny. Doprawić solą i pieprzem. Podawać z ciemnym pieczywem.






11 komentarzy:

  1. Bardzo smakowicie wygląda taka sałatka. Może kiedyś mi się ten przepis przyda. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  2. rzeczywiście szybka, dobrze mieć takie przepisy pod ręką na wypadek niezapowiedzianych gości :) pozdrowionka

    OdpowiedzUsuń
  3. Gosiu ,ja tez robie czesto takie salatki,jak je nazywam ,,na winie,, ha ha...no i uwielbiam surimi.
    ps.masz sliczne miseczki

    OdpowiedzUsuń
  4. takie sałatki mogłabym jeść w kółko :)

    OdpowiedzUsuń
  5. mam w swoich zbiorach salatke z surimi, ale jakos jeszcze jej nie wyprobowalam.
    Twoja zapowiada sie bardzo smacznie, wiec chyba sie skusze:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Taką ekspresową sałatkę to ja rozumiem! Sama robię ją w kilku wersjach, takiej z marynowanymi pieczarkami i groszkiem nie próbowałam, ale zdecydowanie powinnam, bo wygląda pysznie i w sam raz dla nagłych gości:)

    OdpowiedzUsuń
  7. O mniaaam! Mogę kawałek? :]

    OdpowiedzUsuń
  8. pysznie wygląda :) od dawna chcę coś z surimi zrobić ;)

    OdpowiedzUsuń
  9. Witaj, jestem tu pierwszy raz.:)
    Dzięki za inspirację. Zawsze chciałam spróbować surimi i jakoś zawsze znalazłam pretekst, żeby tego nie zrobić.
    Może teraz się uda...?
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń