środa, 9 lutego 2011

Słodko - gorzki

Kolejny pomysł na wykorzystanie ciasta francuskiego. Atutem tej przekąski opartej na połączeniu gorzkiej czekolady i brązowego cukru jest to, że żaden smak nie ma dominującego charakteru. Można więc chrupać bezkarnie... 


Francuskie prostokąty

Składniki:

- 1 op. ciasta francuskiego,
- 25 g gorzkiej czekolady (tartej),
- 25 g brązowego cukru,
- 1 żółtko.

Ciasto francuskie pokroić w prostokątne paski, posmarować rozmąconym żółtkiem, posypać cukrem i drobinkami czekolady. Piec 10-15 min. w 220 st. C.







17 komentarzy:

  1. Och, Gosiu, ciasto francuskie to moja słabość. A za pomysł gotowego bym komuś chętnie przyznała Nobla - no przecież to genialne!
    Aż nie chcę myśleć, jak wspaniale smakowało to, co zrobiłaś...
    Miłego dnia!

    OdpowiedzUsuń
  2. Wyglądają bardzo wytrawnie. Mam w lodówce trochę francuskiego, więc może sobie zrobię :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Porywam kilka - fajne są takie "chrupaczki":)
    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  4. bezkarnie więc kradnę takie jedno ciasteczko.. albo dwa!

    OdpowiedzUsuń
  5. Ciekawie! I czekoladowo :)

    OdpowiedzUsuń
  6. chetnie bym sobie schupala te smakolyki:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Wyglądają bardzo smakowicie.

    OdpowiedzUsuń
  8. Prosta, szybka a zarazem wytrawna przekąska idealna, gdy odwiedzą nas niezapowiedziani goście. A na talerzyk dołożyła bym łyżeczkę dżemiku np. porzeczkowego lub wiśniowego mniam mniam

    OdpowiedzUsuń
  9. Mieszanie słodkiego z gorzkim, to mój żywioł.
    Nie cierpię tylko herbaty lub kawy z cukrem.

    OdpowiedzUsuń
  10. takiego bezkarnego chrupaczka poproszę do kawki bo tak piję bez niczego...:-))

    OdpowiedzUsuń
  11. O a ja dosłownie moje francuskie opublikowałam, z tym że u mnie pierwszy raz, więc taki prymitywny :-) Ale podpatrzę na pewno Twój pomysł bo przede mną eksperymenty z tym ciastem:-)

    OdpowiedzUsuń
  12. Ladies and gentlemen, the Oscar goes to…Gosia

    OdpowiedzUsuń
  13. gorzką czekoladę uwielbiam, więc to z pewnością coś dla mnie :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Uwielbiam ciasto francuskie i te na słodko i te wytrawne.
    A Twoja propozycja bardzo prosta i niezwykle smakowita:)
    Pozdrawiam serdecznie:)

    OdpowiedzUsuń
  15. Wyglada pycha i napewno tak smakuje..fajny pomysl np na niezapowiedzianych gosci..choc w tych czasach malo kto sie juz nie zapowiada,albo na poobiedniego ,,pypcia,, na cos slodkiego sie nadaje...

    OdpowiedzUsuń