Kiedy oglądam te wszystkie pyszności na Waszych blogach od razu mam ochotę je przygotować. Z braku czasu zwykle niestety kończy się na dobrych chęciach. Są jednak przepisy, które dodaję do ulubionych, by wypróbować w wolnej chwili. Tak jak absolutnie cudowne placuszki Misi. Placuszki podałam z serkiem ziarnistym, ale równie dobrze można połączyć je z musem owocowym lub polać syropem. Ciekawa alternatywa dla tradycyjnych pancakes.
Placuszki owsiane
Składniki:
- 2 szkl. płatków owsianych górskich (dałam mieszankę płatków owsianych i orkiszowych),
- 2 szkl. maślanki, kefiru lub jogurtu naturalnego (dałam jogurt),
- ½ szkl. mąki orkiszowej,
- 2 łyżki cukru, miodu lub syropu z agawy (dałam cukier trzcinowy),
- 1 płaska łyżeczka sody,
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia,
- szczypta soli,
- 2 jajka,
- 1/3 szkl. roztopionego masła lub oleju (dałam olej z pestek winogron).
Wieczorem: płatki wymieszać z jogurtem, przykryć folią i wstawić do lodówki.
Następnego dnia: Dodać pozostałe składniki, wymieszać. Na patelni rozgrzać łyżeczkę tłuszczu, wykładać czubatą łyżkę stołową ciasta, smażyć do uzyskania złotego koloru bez dodatkowego tłuszczu.
Ta pora roku chyba jest plackowa :) Owsiane są niezłym pretekstem do plackowania - no bo że zdrowe i pożywne... Trzeba spróbować - wyglądają pysznie :))
OdpowiedzUsuńW nadchodzcą sobotę, będę je smażyć na śniadanie :-)
OdpowiedzUsuńWyglądają świetnie i do tego zdrowe :)
OdpowiedzUsuńWyglądają ekstra - takie rumiane.:)
OdpowiedzUsuńCzytasz w moich myślach, cały czas mi chodzą po głowie takie placuszki ;-)
OdpowiedzUsuńbaardzo fajne ;]
OdpowiedzUsuńna śniadanie.
O, uwielbiam płatki owsiane. Nigdy nie robiłam takich placuszków, a bardzo zachęcająco wyglądają.
OdpowiedzUsuńKiedyś miałam od koleżanki przepis na placuszki owsiane, ale gdzieś mi zginął :] ten zaraz sobie spiszę i placuszki znów będą gościły u nas w domu :-)
OdpowiedzUsuńz miodem zjem wszystko :)
OdpowiedzUsuńBardzo smacznie się prezentują te placuszki. U mnie w domu wszyscy jesteśmy plackożercami wszelkiego rodzaju. Ciekawy przepis do wypróbowania.
OdpowiedzUsuńSerdecznie pozdrawiam:)