poniedziałek, 28 lutego 2011

And the Oscar goes to...

Ogórkowa to jedna z moich ulubionych zup okresu dziecięcego. Dziś proponuję wersję z kaszą jęczmienną i imbirem. Rozgrzewające połączenie smaków, kolorów i aromatów zdecydowanie zasługuje na najwyższe kulinarne laury... 


Zupa ogórkowa z imbirem

Składniki:

- 400 g ogórków kiszonych (waga po odsączeniu),
- 60 g marchewki,
- 40 g cebuli,
- 1 ząbek czosnku,
- kawałek imbiru,
- 80 g kaszy jęczmiennej,
- 1 l bulionu warzywnego,
- 2 listki laurowe,
- zalewa z ogórków (u mnie duży słoik),
- szczypta pieprzu ziołowego, 
- natka pietruszki.

Ogórki odcedzić (zalewę zachować), zetrzeć na tarce o grubych oczkach razem z obraną marchewką.
Na gotujący się bulion wsypać kaszę jęczmienną, dodać listki laurowe, wyciśnięty czosnek, sok z imbiru oraz pokrojoną w kostkę cebulę – gotować ok. 10 min. Dodać marchewkę i ogórki kiszone – gotować ok. 10 min. Uzupełnić do smaku zalewą z ogórków – zagotować. Posypać natką pietruszki i pieprzem ziołowym.   









16 komentarzy:

  1. w dzieciństwie i dla mnie ogórkowa była moją najulubieńszą zupą. teraz wolę pomidorową:-)

    OdpowiedzUsuń
  2. mniam ogórkowa jedna z moich ulubionych

    OdpowiedzUsuń
  3. zimą to moja ulubiona zupka :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ogórkowa to moja ulubiona, ale z kaszą jeszcze nie robiłam, z imbirem tym bardziej :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Bajecznie się prezentuje:) ja też lubię ogórkową...pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  6. Lubię ogórkową, z imbirem jeszcze nie próbowałam...chyba muszę ugotować w najbliższym czasie :)
    http://wlodarczyki.net/mopswkuchni/

    OdpowiedzUsuń
  7. Ogórkowa, imbir, kasza... brzmi fantastycznie, a prezentuje się bajecznie!!!

    OdpowiedzUsuń
  8. lubie ogorkowa, a w polaczeniu z imbirem to musi fajnie smakowac:)

    OdpowiedzUsuń
  9. Gosia, dla mnie ogórkowa była i nadal jest ulubioną zupą! :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Ja nie przepadam za ogorkowa,ale reszta rodziny uwielbia,ale jak przeczytalam o tym imbirze w skladzie ...to zachcialo mi sie takiej oskarowej zupki...

    OdpowiedzUsuń
  11. Uwielbiam ogórkową, i co najważniejsze ostatnio przekonał się do niej mój mąż. Z imbirem jeszcze nie robiłam. Ciekawa propozycja:)
    Pozdrawiam serdecznie:)

    OdpowiedzUsuń
  12. ogórkowa ze startymi ogórkami to pyszne smaki. może i ja zrobię? :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Popatrzyłam, przeczytałam .. i zrobiłam się strasznie głodna.. Smakowicie wygląda. Ciekawe rozwiązanie z kaszą jęczmienną. Jak będę gotować ogórkową to dodam ptzy najbliższej okazji kaszę. Ja dodaję jeszcze do ogórkowej ugotowane jajko.. :-)

    OdpowiedzUsuń
  14. A ja w dzieciństwie nie przepadałam za ogórkową. Nie wiem, czemu, bo ogórki kiszone uwielbiałam i uwielbiam nadal.
    Obecnie ogórkową rzadko robię, ale bardzo mi smakuje. A Twoją wersję będę musiała koniecznie wypróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Zgadzam sie - Oscar! Najlepsza jadlem dosc dawno - malzonka onegdaj robila - ale bez imbiru. Zato genialnosc wykonania tlumaczyla - dodatkiem swiezych lisci selera do rosolu zupowego...

    OdpowiedzUsuń