Pomysł na sałatkę dla niespodziewanych gości. Robi się ją błyskawicznie, a przy komponowaniu składników można popuścić wodze fantazji. Wszystko zależy od tego, co aktualnie mamy w lodówce. Można dodać kukurydzę, seler konserwowy lub ogórki kiszone. Fajnie też smakuje z dodatkiem brązowego ryżu. A więc podano do stołu...
Sałatka z surimi
Składniki:
- 180 g surimi,
- 200 g papryki konserwowej,
- 200 g pieczarek marynowanych,
- 1 puszka groszku konserwowego,
- garść kiełków lucerny,
- kilka łyżek majonezu,
- sól, pieprz.
Surimi, paprykę i pieczarki pokroić w kostkę, dodać odsączony groszek. Wymieszać z majonezem i kiełkami lucerny. Doprawić solą i pieprzem. Podawać z ciemnym pieczywem.
Bardzo smakowicie wygląda taka sałatka. Może kiedyś mi się ten przepis przyda. Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńuwielbiam surimi ;)
OdpowiedzUsuńrzeczywiście szybka, dobrze mieć takie przepisy pod ręką na wypadek niezapowiedzianych gości :) pozdrowionka
OdpowiedzUsuńGosiu ,ja tez robie czesto takie salatki,jak je nazywam ,,na winie,, ha ha...no i uwielbiam surimi.
OdpowiedzUsuńps.masz sliczne miseczki
takie sałatki mogłabym jeść w kółko :)
OdpowiedzUsuńChyba też się skuszę :-)
OdpowiedzUsuńmam w swoich zbiorach salatke z surimi, ale jakos jeszcze jej nie wyprobowalam.
OdpowiedzUsuńTwoja zapowiada sie bardzo smacznie, wiec chyba sie skusze:)
Taką ekspresową sałatkę to ja rozumiem! Sama robię ją w kilku wersjach, takiej z marynowanymi pieczarkami i groszkiem nie próbowałam, ale zdecydowanie powinnam, bo wygląda pysznie i w sam raz dla nagłych gości:)
OdpowiedzUsuńO mniaaam! Mogę kawałek? :]
OdpowiedzUsuńpysznie wygląda :) od dawna chcę coś z surimi zrobić ;)
OdpowiedzUsuńWitaj, jestem tu pierwszy raz.:)
OdpowiedzUsuńDzięki za inspirację. Zawsze chciałam spróbować surimi i jakoś zawsze znalazłam pretekst, żeby tego nie zrobić.
Może teraz się uda...?
Pozdrawiam