niedziela, 8 maja 2011

Ra-bar-bar

Rabarbarowego szaleństwa ciąg dalszy. Tym razem w wersji obiadowej, jako kwaskowy dodatek do mięs. Soczystą pieczeń podałam z koperkowymi ziemniakami i sporą ilością drobno posiekanego czosnku niedźwiedziego. Niedzielny obiadek pierwsza klasa!


 Pieczeń z sosem rabarbarowym

Składniki:

Mięso:
- 1-1,5 kg mięsa (u mnie 1,2 kg mięsa od szynki),
- 2 posiekane cebule,
- 2 ząbki czosnku, 
- 250 ml czerwonego wina,
- 100 ml oliwy,
- cząber, rozmaryn, estragon,
- sól i pieprz.

Z podanych składników zrobić marynatę, zanurzyć w niej mięso na kilka godzin (najlepiej zamarynować dzień wcześniej i odstawić na noc do lodówki). Odsączyć z zalewy – piec ok. 1 godz. w 200 st. C.

Sos:
- 400 g rabarbaru,
- 2 średnie cebule,
- 2 łyżki klarowanego masła,
- 100 ml wody,
- kawałek świeżego imbiru,
- 1 łyżeczka przyprawy „5 chińskich smaków”,
- szczypta cynamonu,
- 3 łyżki miodu.

Dodatkowo:
- czosnek niedźwiedzi do posypania.

Cebulę i rabarbar pokroić w kostkę, imbir w plasterki – podsmażyć na maśle. Dodać miód i wodę, oprószyć przyprawą chińską i gotować aż rabarbar się rozpadnie. Na koniec posypać cynamonem, w razie potrzeby dosłodzić. Mięso pokroić w 1 cm plastry, polać sosem, posypać drobno siekanym czosnkiem niedźwiedzim.













17 komentarzy:

  1. ale świetny i oryginalny obiadek;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Takie użycie rabarbaru nie przyszłoby mi do głowy.:) Podziwiam pomysłowość!:) Danie wygląda wspaniale.:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Nie znam smaku tego sosu, ale wyobrażam sobie jak musi bosko smakować w takim połączeniu. Uwielbiam rabarbar, ale moje propozycje na jego wykorzystanie są raczej ubogie. Ale myślę, że zdołam to zmienić:)
    Pozdrawiam serdecznie:)

    OdpowiedzUsuń
  4. to mnie zaskoczyłaś!
    o takim wydaniu rabarbaru nie słyszałam. ba! nawet sobie go nie wyobrażałam.
    Ciekawa jestem smaku.
    zaciekawiłaś mnie. bardzo!

    OdpowiedzUsuń
  5. super przepis, właśnie miałam zacząć poszukiwania przepisów z wykorzystaniem rabarbaru do mięsa:) zanotowany:)

    OdpowiedzUsuń
  6. oooooooooo!!!!!!!! Nigdy nie łączyłam rabarbaru z mięsem, ale chyba najwyższy czas zacząć:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Bardzo interesujący przepis, zwłaszcza ze względu na ten rabarbar, którego ja jakoś za często nie stosuję. Ot tak zwyczajne przeoczenie i się zapomina o jakimś składniku, że on w ogóle istnieje. Muszę tu częściej zaglądać. A nóż widelec jeszcze o jakimś warzywie, owocu czy innej składowej sobie przypomnę

    OdpowiedzUsuń
  8. Dla mnie połączenie mięsa z rabarbarem to też nowość. A obiadek prezentuje się tak, że chyba muszę spróbować.

    OdpowiedzUsuń
  9. Bardzo ciekawy sos, jeszcze takiego nie spotkałam ;)

    OdpowiedzUsuń
  10. Ja też juz dziś dorwałam rabarbar :) Pyszny obiadek :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Nigdy nie słyszałam o takim połączeniu, i pomimo, że mięsa nie jest postaram się coś podobnego przyrządzić jak mój rabarbar się pokaże. Dziękuję za pomysł

    OdpowiedzUsuń
  12. Gosiu, zrobiłam ten sos rabarbarowy z przyprawą 5 smaków i wyszedł super (mimo iż akurat skończyła się cebula i nie miałam świeżego imbiru...), dzięki za inspirację:)

    OdpowiedzUsuń
  13. Pierwszy raz słyszę o takim zastosowaniu rabarbaru! Jestem bardzo ciekawa smaku tego obiadku :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Świetny przepis! Prawdziwa rabarbarowa rewolucja :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Takich smakowych duetów u mnie w kuchni jeszcze nie było, ale za sprawą Twojego przepisu strasznie mnie korci by je wypróbować:)

    OdpowiedzUsuń