Rabarbarowego szaleństwa ciąg dalszy. Tym razem w wersji obiadowej, jako kwaskowy dodatek do mięs. Soczystą pieczeń podałam z koperkowymi ziemniakami i sporą ilością drobno posiekanego czosnku niedźwiedziego. Niedzielny obiadek pierwsza klasa!
Pieczeń z sosem rabarbarowym
Składniki:
Mięso:
- 1-1,5 kg mięsa (u mnie 1,2 kg mięsa od szynki),
- 2 posiekane cebule,
- 2 ząbki czosnku,
- 250 ml czerwonego wina,
- 100 ml oliwy,
- cząber, rozmaryn, estragon,
- sól i pieprz.
Z podanych składników zrobić marynatę, zanurzyć w niej mięso na kilka godzin (najlepiej zamarynować dzień wcześniej i odstawić na noc do lodówki). Odsączyć z zalewy – piec ok. 1 godz. w 200 st. C.
Sos:
- 400 g rabarbaru,
- 2 średnie cebule,
- 2 łyżki klarowanego masła,
- 100 ml wody,
- kawałek świeżego imbiru,
- 1 łyżeczka przyprawy „5 chińskich smaków”,
- szczypta cynamonu,
- 3 łyżki miodu.
Dodatkowo:
- czosnek niedźwiedzi do posypania.
Dodatkowo:
- czosnek niedźwiedzi do posypania.
Cebulę i rabarbar pokroić w kostkę, imbir w plasterki – podsmażyć na maśle. Dodać miód i wodę, oprószyć przyprawą chińską i gotować aż rabarbar się rozpadnie. Na koniec posypać cynamonem, w razie potrzeby dosłodzić. Mięso pokroić w 1 cm plastry, polać sosem, posypać drobno siekanym czosnkiem niedźwiedzim.
ale świetny i oryginalny obiadek;)
OdpowiedzUsuńTakie użycie rabarbaru nie przyszłoby mi do głowy.:) Podziwiam pomysłowość!:) Danie wygląda wspaniale.:)
OdpowiedzUsuńNie znam smaku tego sosu, ale wyobrażam sobie jak musi bosko smakować w takim połączeniu. Uwielbiam rabarbar, ale moje propozycje na jego wykorzystanie są raczej ubogie. Ale myślę, że zdołam to zmienić:)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam serdecznie:)
to mnie zaskoczyłaś!
OdpowiedzUsuńo takim wydaniu rabarbaru nie słyszałam. ba! nawet sobie go nie wyobrażałam.
Ciekawa jestem smaku.
zaciekawiłaś mnie. bardzo!
super przepis, właśnie miałam zacząć poszukiwania przepisów z wykorzystaniem rabarbaru do mięsa:) zanotowany:)
OdpowiedzUsuńoooooooooo!!!!!!!! Nigdy nie łączyłam rabarbaru z mięsem, ale chyba najwyższy czas zacząć:)
OdpowiedzUsuńRabarbar rządzi!!!
OdpowiedzUsuńBardzo interesujący przepis, zwłaszcza ze względu na ten rabarbar, którego ja jakoś za często nie stosuję. Ot tak zwyczajne przeoczenie i się zapomina o jakimś składniku, że on w ogóle istnieje. Muszę tu częściej zaglądać. A nóż widelec jeszcze o jakimś warzywie, owocu czy innej składowej sobie przypomnę
OdpowiedzUsuńDla mnie połączenie mięsa z rabarbarem to też nowość. A obiadek prezentuje się tak, że chyba muszę spróbować.
OdpowiedzUsuńBardzo ciekawy sos, jeszcze takiego nie spotkałam ;)
OdpowiedzUsuńJa też juz dziś dorwałam rabarbar :) Pyszny obiadek :)
OdpowiedzUsuńswietna propozycja !!!
OdpowiedzUsuńNigdy nie słyszałam o takim połączeniu, i pomimo, że mięsa nie jest postaram się coś podobnego przyrządzić jak mój rabarbar się pokaże. Dziękuję za pomysł
OdpowiedzUsuńGosiu, zrobiłam ten sos rabarbarowy z przyprawą 5 smaków i wyszedł super (mimo iż akurat skończyła się cebula i nie miałam świeżego imbiru...), dzięki za inspirację:)
OdpowiedzUsuńPierwszy raz słyszę o takim zastosowaniu rabarbaru! Jestem bardzo ciekawa smaku tego obiadku :)
OdpowiedzUsuńŚwietny przepis! Prawdziwa rabarbarowa rewolucja :)
OdpowiedzUsuńTakich smakowych duetów u mnie w kuchni jeszcze nie było, ale za sprawą Twojego przepisu strasznie mnie korci by je wypróbować:)
OdpowiedzUsuń