czwartek, 19 maja 2011

Jak na lato

W okresie upałów tracę ochotę na tradycyjny obiad. Wolę zjeść coś lekkiego, co nie wymaga obróbki termicznej. Dlatego polecam dzisiejszą sałatkę. Wystarczy mieć w zapasie prażone pestki dyni i czarnuszkę, a czas wolny można spożytkować na koszenie przydomowego trawnika :)


Błyskawiczna sałatka

Składniki:

- garść mieszanki sałat (u mnie endywia, rukola, cykoria),
- 1 pomidor,
- ½ ogórka,
- 1 łyżka kaparów,
- 2 łyżki prażonych pestek dyni (łuskanej),
- 1 łyżka prażonych ziaren czarnuszki,
- 1 łyżka tartego chrzanu,
- 4 łyżki oleju sezamowego,
- 1 łyżka soku z cytryny,
- sól i pieprz.

Sałatę porwać na kawałki, dodać kapary oraz pokrojonego w kostkę pomidora i ogórka. Posypać prażonymi pestkami dyni i ziarnami czarnuszki.
Olej sezamowy rozetrzeć z chrzanem i cytryną, doprawić solą i pieprzem. Otrzymanym sosem polać sałatkę. Podawać bezpośrednio po przygotowaniu z dowolnym pieczywem.











12 komentarzy:

  1. ha! mam czarnuszkę, i ciągle zastanawiam się do czego ją wykorzystać... taka sałatka to świetny pomysł!:)

    OdpowiedzUsuń
  2. kolorowo i smacznie i prosto, super:)

    OdpowiedzUsuń
  3. sezon sałatkowy uważam za otwarty :)))

    OdpowiedzUsuń
  4. Dobre... Muszę spróbować czarnuszki!

    OdpowiedzUsuń
  5. Na talerzu samo zdrowie! Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  6. uwielbiam takie barwne sałatki z dodatkiem czarnuszki! piękna jest!

    OdpowiedzUsuń
  7. Najlepsze jedzenie na gorące dni to właśnie taka sałatka, pycha:))

    OdpowiedzUsuń
  8. pyszna i akuratna :) wybawienie na upały ;)

    OdpowiedzUsuń
  9. Pięknie,smakowicie, a przede wszystkim samo zdrowie:) I te kolory, od razu lepsze samopoczucie:0
    Miłego weekendu, pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  10. Fajna sałatka, tym bardziej że zawiera i czarnuszkę i pestki dyni, które bardzo lubimy :)

    OdpowiedzUsuń
  11. o tak tego mi trzeba, bardzo mi brakuje szybkich lekkich sałatek :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Tez kocham takie pysznosci,Pozdrawiam serdecznie.

    OdpowiedzUsuń