piątek, 2 maja 2014

Słodki maja początek

Sezon grillowy uważam za otwarty. Zaczęliśmy wczoraj trochę nietypowo bo… od ciasta rabarbarowego w roli przystawki. A wszystko za sprawą opornie rozpalającego się grilla i długiego oczekiwania na kiełbaski. Jednak nie ma tego złego, bo ciasto smakowało wybornie. A jutro jak aura pozwoli zaliczam kolejny wypad w moje kochane, bieszczadzkie górki...

    
Ciasto rabarbarowe
z bezą migdałową

Składniki:
Ciasto:
- 150 g miękkiego masła,
- 125 g cukru,
- 1 łyżka cukru waniliowego,
- 2 jajka,
- 3 żółtka,
- 150 g mąki pszennej,
- 75 g mąki ziemniaczanej,
- 1 i ½ łyżeczki proszku do pieczenia,
- 600 g rabarbaru.

Beza:
- białka z 5 jajek,
- 175 g cukru,
- 50 g zmielonych migdałów,
- 1 łyżka soku cytrynowego,
- szczypta soli.

Masło utrzeć na pianę z cukrem i cukrem waniliowym. Do ucieranego masła dodawać kolejno całe jajka i żółtka. Mąkę pszenną wymieszać z mąką ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia, dodawać stopniowo do masy. Rabarbar umyć, obrać, pokroić na kilkucentymetrowe kawałki. Piekarnik nagrzać do 180 st. C. Nasmarowaną formę o średnicy 26 cm napełnić ciastem, ułożyć na wierzchu kawałki rabarbaru, lekko dociskając. Piec ok. 25 min.
Białka ubić z solą na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodać cukier, zmielone migdały i sok z cytryny. Bezę wyłożyć na podpieczone ciasto, zapiekać kolejne 20 min.

* Przepis pochodzi z książki „Ciasta i torty” (Wyd. Cykada).


 












A poniżej moje ogrodnicze postępy:











19 komentarzy:

  1. Jakie kolorowe, no i ta beza migdałowa:) Miłego wypoczynku:)

    OdpowiedzUsuń
  2. cudowny ogród!! a ta beza migdalowa powaliła mnie na kolana :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję - ogród to efekt ogromu pracy. Przyznaję, wygląda coraz ładniej :)))

      Usuń
  3. Chatka nieczego sobie i piękny ogród i ciasto smaczne:)udanej Majówki!

    OdpowiedzUsuń
  4. rabarbar mniam :)
    ta azalia piękna ;)
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  5. Ciasto Gosiu pysznie Ci wyszło. Warto było czekać na taki efekt. Gratuluję tak wypielęgnowanego ogrodu i cudnego domku. Pozdrawiam Cię serdecznie i życzę udanego grillowania :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję i również życzę miłego, długiego weekendu.

      Usuń
  6. Wspaniałe to ciasto Ci wyszło :) Masz prześliczny ogród! Tylko spędzać w nim czas :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dzięki - ogród cieszy ogromnie; tym bardziej, że każdy jego centymetr został własnoręcznie zagospodarowany :)))

      Usuń
  7. Mmm, rabarbar. :) Piękne ciacho. :) U mnie gościł w cieście drożdżowym. :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Sezon rabarbarowy i grillowy to moje ulubione :). Piękny ogród!

    OdpowiedzUsuń

  9. Pięknie u Ciebie, a ciasto niczego sobie :))

    OdpowiedzUsuń
  10. Uwielbiam takie ciacho! :D Bardzo ładny ogródek :) Pozdrawiam, Monika

    OdpowiedzUsuń
  11. Ciasto wygląda pysznie :-) z chęcią wypróbuje :-)

    OdpowiedzUsuń
  12. Pyszności, na pewno wypróbuję! Polecam również ucierane ciasto z rabarbarem w formie szybkich babeczek z cynamonową kruszonką: http://www.kuchniamalwinki.pl/2014/05/07/rabarbarowe-babeczki-z-kruszonka/

    OdpowiedzUsuń