Sezon grillowy uważam za otwarty. Zaczęliśmy wczoraj trochę nietypowo bo… od ciasta rabarbarowego w roli przystawki. A wszystko za sprawą opornie rozpalającego się grilla i długiego oczekiwania na kiełbaski. Jednak nie ma tego złego, bo ciasto smakowało wybornie. A jutro jak aura pozwoli zaliczam kolejny wypad w moje kochane, bieszczadzkie górki...
Ciasto
rabarbarowe
z bezą
migdałową
Składniki:
Ciasto:
- 150 g miękkiego masła,
- 125 g cukru,
- 1 łyżka cukru waniliowego,
- 2 jajka,
- 3 żółtka,
- 150 g mąki pszennej,
- 75 g mąki ziemniaczanej,
- 1 i ½ łyżeczki proszku do pieczenia,
- 600 g rabarbaru.
Beza:
- białka z 5 jajek,
- 175 g cukru,
- 50 g zmielonych migdałów,
- 1 łyżka soku cytrynowego,
- szczypta soli.
Masło utrzeć na pianę z cukrem i cukrem
waniliowym. Do ucieranego masła dodawać kolejno całe jajka i żółtka. Mąkę
pszenną wymieszać z mąką ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia, dodawać
stopniowo do masy. Rabarbar umyć, obrać, pokroić na kilkucentymetrowe kawałki. Piekarnik
nagrzać do 180 st. C. Nasmarowaną formę o średnicy 26 cm napełnić ciastem,
ułożyć na wierzchu kawałki rabarbaru, lekko dociskając. Piec ok. 25 min.
Jakie kolorowe, no i ta beza migdałowa:) Miłego wypoczynku:)
OdpowiedzUsuńWzajemnie!
Usuńcudowny ogród!! a ta beza migdalowa powaliła mnie na kolana :)
OdpowiedzUsuńDziękuję - ogród to efekt ogromu pracy. Przyznaję, wygląda coraz ładniej :)))
UsuńChatka nieczego sobie i piękny ogród i ciasto smaczne:)udanej Majówki!
OdpowiedzUsuńTobie również!
Usuńrabarbar mniam :)
OdpowiedzUsuńta azalia piękna ;)
Pozdrawiam
Moja ulubiona odmiana azalii
UsuńCiasto Gosiu pysznie Ci wyszło. Warto było czekać na taki efekt. Gratuluję tak wypielęgnowanego ogrodu i cudnego domku. Pozdrawiam Cię serdecznie i życzę udanego grillowania :)
OdpowiedzUsuńDziękuję i również życzę miłego, długiego weekendu.
UsuńWspaniałe to ciasto Ci wyszło :) Masz prześliczny ogród! Tylko spędzać w nim czas :)
OdpowiedzUsuńDzięki - ogród cieszy ogromnie; tym bardziej, że każdy jego centymetr został własnoręcznie zagospodarowany :)))
UsuńMmm, rabarbar. :) Piękne ciacho. :) U mnie gościł w cieście drożdżowym. :)
OdpowiedzUsuńSezon rabarbarowy i grillowy to moje ulubione :). Piękny ogród!
OdpowiedzUsuń:)))
Usuń
OdpowiedzUsuńPięknie u Ciebie, a ciasto niczego sobie :))
Uwielbiam takie ciacho! :D Bardzo ładny ogródek :) Pozdrawiam, Monika
OdpowiedzUsuńCiasto wygląda pysznie :-) z chęcią wypróbuje :-)
OdpowiedzUsuńPyszności, na pewno wypróbuję! Polecam również ucierane ciasto z rabarbarem w formie szybkich babeczek z cynamonową kruszonką: http://www.kuchniamalwinki.pl/2014/05/07/rabarbarowe-babeczki-z-kruszonka/
OdpowiedzUsuń