Nie wyobrażam sobie świąt wielkanocnych bez babki. Co roku staram się przetestować nowy, niestandardowy przepis. Ostatnio próbowałam babkę dyniową na mleku kokosowym, a tym razem zaciekawiła mnie
babka ze szpinakiem, białą czekoladą i migdałami. Nie zawiodłam się, gdyż efekt
wizualny dorównał smakowemu. Radzę jednak ograniczyć ilość cukru, bo oryginalna wersja zawiera naprawdę solidną porcję słodyczy. Świąteczne ucztowanie czas zacząć!
Babka
szpinakowa
z białą
czekoladą i migdałami
Składniki:
- 200 g mrożonego szpinaku,
- 100 g białej czekolady,
- 350 ml oleju (dałam rzepakowy),
- 3 jajka,
- 200 g cukru (dałam mniej),
- 1 op. cukru waniliowego,
- 300 g mąki pszennej,
- 1 op. proszku do pieczenia,
- 100 g migdałów w słupkach (dałam płatki
migdałowe).
Lukier pomarańczowy:
- 200 g cukru pudru,
- 20 g soku z pomarańczy (świeżo wyciśniętego),
- 50 g skórki pomarańczowej.
Rozmrożony szpinak odcisnąć, zmiksować z olejem.
Czekoladę pokroić, roztopić w kąpieli wodnej. Jajka ubić z cukrem i cukrem
waniliowym. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia. Zmiksowany szpinak i mąkę
dodawać na przemian do ubitych jajek. Na koniec dodać płatki migdałowe i
czekoladę, całość delikatnie wymieszać. Przełożyć do formy na babkę, piec w 175 st. C ok. godzinę.
Lukier:
Lukier:
Cukier puder utrzeć z sokiem pomarańczowym. Gotowym lukrem pokryć wierzch babki, posypać skórką pomarańczową – odstawić do
całkowitego zastygnięcia.
*Źródło przepisu tutaj.
*Źródło przepisu tutaj.
Wiosenna baba ,bez watpienia:)efekt faktycznie nietuzinkowy:)Pozdrawiam i Zycze Wesolego Alleluja!
OdpowiedzUsuńAsiu, Tobie również Wesołych Świąt!
UsuńCudna, wiosenna :D
OdpowiedzUsuńGosiu, ale zaskoczenie :) Pozytywne, oczywiście. Wyobrażam sobie miny gości przy stole :) Świetny pomysł. Piękna baba. Ślicznie ją udekorowałaś. Bardzo mi się podoba. Gosiu, radosnych, rodzinnych Świąt :)
OdpowiedzUsuńDziękuję i również przesyłam moc życzeń :)
UsuńWygląda niesamowicie. :) Nigdy bym nie pomyślała - szpinak i ciasto? A jednak. :)
OdpowiedzUsuńBez obaw - szpinak nie jest wyczuwalny, a babka ma słodki smak.
UsuńEfektowna babunia! Najlepsze życzenia świąteczne dla Ciebie i bliskich!
OdpowiedzUsuńDziękuję życząc udanych świąt :)
UsuńZupełnie mnie zaskoczyłaś szpinakową babką:)Wesołych Świąt!
OdpowiedzUsuńWesołych świąt !
UsuńBardzo ciekawy pomysł na babkę, wygląda super :)
OdpowiedzUsuńCukrowy baranek ma złociste różki pilnuje pisanek na łączce z rzeżuszki. A gdy nikt nie patrzy, chorągiewką buja i cichutko beczy Święte Alleluja :)
Bardzo dziękuję za życzenia. Wesołego świętowania :)))
UsuńBardzo ciekawy pomysł użycia szpinaku w babce:) Pięknie wygląda- na pewno była smaczna!
OdpowiedzUsuńByła :)
UsuńWspaniały pomysł na babkę, szkoda że nie zajrzałam do Ciebie przed świętami :)
OdpowiedzUsuńNic straconego - po świętach też można ją przygotować
Usuńwspaniała baba!! dla mnie i mojej córki 100% uwielbienia bo uwielbiamy szpinak :)
OdpowiedzUsuńDziękuję i polecam spróbować :)
UsuńTo zaskoczyłaś dzisiaj! :)
OdpowiedzUsuńSuper pomysł!
ciekawy wynalazek!
OdpowiedzUsuńale odlot! w pierwszej chwili myślałam że to ciasto z dodatkiem zielonej herbaty a tu proszę szpinaczek, bardzo fajny pomysł. Kolor obłędny :)
OdpowiedzUsuń