piątek, 18 kwietnia 2014

Święta, święta

Nie wyobrażam sobie świąt wielkanocnych bez babki. Co roku staram się przetestować nowy, niestandardowy przepis. Ostatnio próbowałam babkę dyniową na mleku kokosowym, a tym razem zaciekawiła mnie babka ze szpinakiem, białą czekoladą i migdałami. Nie zawiodłam się, gdyż efekt wizualny dorównał smakowemu. Radzę jednak ograniczyć ilość cukru, bo oryginalna wersja zawiera naprawdę solidną porcję słodyczy. Świąteczne ucztowanie czas zacząć! 


Babka szpinakowa
z białą czekoladą i migdałami

Składniki:

- 200 g mrożonego szpinaku,
- 100 g białej czekolady,
- 350 ml oleju (dałam rzepakowy),
- 3 jajka,
- 200 g cukru (dałam mniej),
- 1 op. cukru waniliowego,
- 300 g mąki pszennej,
- 1 op. proszku do pieczenia,
- 100 g migdałów w słupkach (dałam płatki migdałowe).

Lukier pomarańczowy:
- 200 g cukru pudru,
- 20 g soku z pomarańczy (świeżo wyciśniętego),
- 50 g skórki pomarańczowej.

Rozmrożony szpinak odcisnąć, zmiksować z olejem. Czekoladę pokroić, roztopić w kąpieli wodnej. Jajka ubić z cukrem i cukrem waniliowym. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia. Zmiksowany szpinak i mąkę dodawać na przemian do ubitych jajek. Na koniec dodać płatki migdałowe i czekoladę, całość delikatnie wymieszać. Przełożyć do formy na babkę, piec w 175 st. C ok. godzinę.

Lukier:
Cukier puder utrzeć z sokiem pomarańczowym. Gotowym lukrem pokryć wierzch babki, posypać skórką pomarańczową – odstawić do całkowitego zastygnięcia.

*Źródło przepisu tutaj.







   

22 komentarze:

  1. Wiosenna baba ,bez watpienia:)efekt faktycznie nietuzinkowy:)Pozdrawiam i Zycze Wesolego Alleluja!

    OdpowiedzUsuń
  2. Gosiu, ale zaskoczenie :) Pozytywne, oczywiście. Wyobrażam sobie miny gości przy stole :) Świetny pomysł. Piękna baba. Ślicznie ją udekorowałaś. Bardzo mi się podoba. Gosiu, radosnych, rodzinnych Świąt :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję i również przesyłam moc życzeń :)

      Usuń
  3. Wygląda niesamowicie. :) Nigdy bym nie pomyślała - szpinak i ciasto? A jednak. :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bez obaw - szpinak nie jest wyczuwalny, a babka ma słodki smak.

      Usuń
  4. Efektowna babunia! Najlepsze życzenia świąteczne dla Ciebie i bliskich!

    OdpowiedzUsuń
  5. Zupełnie mnie zaskoczyłaś szpinakową babką:)Wesołych Świąt!

    OdpowiedzUsuń
  6. Bardzo ciekawy pomysł na babkę, wygląda super :)

    Cukrowy baranek ma złociste różki pilnuje pisanek na łączce z rzeżuszki. A gdy nikt nie patrzy, chorągiewką buja i cichutko beczy Święte Alleluja :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo dziękuję za życzenia. Wesołego świętowania :)))

      Usuń
  7. Bardzo ciekawy pomysł użycia szpinaku w babce:) Pięknie wygląda- na pewno była smaczna!

    OdpowiedzUsuń
  8. Wspaniały pomysł na babkę, szkoda że nie zajrzałam do Ciebie przed świętami :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nic straconego - po świętach też można ją przygotować

      Usuń
  9. wspaniała baba!! dla mnie i mojej córki 100% uwielbienia bo uwielbiamy szpinak :)

    OdpowiedzUsuń
  10. To zaskoczyłaś dzisiaj! :)
    Super pomysł!

    OdpowiedzUsuń
  11. ale odlot! w pierwszej chwili myślałam że to ciasto z dodatkiem zielonej herbaty a tu proszę szpinaczek, bardzo fajny pomysł. Kolor obłędny :)

    OdpowiedzUsuń