niedziela, 17 marca 2013

Niezła babka

Za chwilę święta, więc najwyższa pora zastanowić się nad listą słodkich wypieków. Uwielbiam babki wielkanocne i uważam, że zapach unoszący się podczas pieczenia drożdżowego ciasta powinien być sprzedawany we fiolkach! Babkę dyniową przygotowałam po raz pierwszy w oparciu o przepis znaleziony w gazecie. Oczywiście nie byłabym sobą, gdybym nie dokonała pewnych modyfikacji. Tradycyjne mleko zastąpiłam mlekiem kokosowym, zmieniłam proporcje składników (w tym ograniczyłam ilość cukru) i dodałam mój ulubiony lukier cytrynowy z posypką kokosową. Na pewno nie jest to typ puszystej, lekkiej babeczki, ale raczej propozycja dla zwolenników gęstej (wilgotnej) odmiany babki. Wyrazista i konkretna - warto spróbować.  


Babka dyniowa
na mleku kokosowym

Składniki:

Ciasto:
- 350 g dyni,
- 375 ml mleka kokosowego (tradycyjne mleko w oryginale),
- 70 g drożdży,
- 250 g cukru (dałam mniej),
- 250 g roztopionej margaryny,
- 1 kg mąki pszennej.

Lukier:
- 200 g cukru pudru,
- 20 g soku z cytryny.

Posypka:
- 2-3 łyżki wiórków kokosowych.

Dynię pokroić w kostkę, ugotować do miękkości w 250 ml mleka kokosowego - zmiksować na gładką konsystencję i przestudzić.
Drożdże rozpuścić w pozostałym (ciepłym) mleku, dodać po łyżce cukru i mąki – odstawić do wyrośnięcia.
Do przesianej mąki dodać rozczyn, pozostały cukier, tłuszcz i masę dyniową. Wyrobić gładkie ciasto, przełożyć do formy – odstawić do wyrośnięcia. Piec w 180 st. C ok. 45 min. Przestudzoną babkę posmarować lukrem cytrynowym, posypać wiórkami kokosowymi.

 















A poniżej wielkanocne jajo w rozmiarze maxi:






24 komentarze:

  1. Wyglada oblednie...bardzo podoba mi sie to jajo max...a ten koszyczek to chyba najlepiej:)

    OdpowiedzUsuń
  2. To dopiero baba :) Super to wygląda i dynia minamm

    OdpowiedzUsuń
  3. ale Ci wyrosła !!! piekna baba!!

    OdpowiedzUsuń
  4. Piękne jajo! Jak dynia :P Same dziś ciekawostki dla mnie - nigdy nie jadłam ani dyniowej babki, ani ciasta z mleczkiem kokosowym, ani obu na raz! musi być pycha,

    serdeczne pozdrowionka, dybka

    OdpowiedzUsuń
  5. Pysznie wygląda..mam zamrożone kawałki dyni i chyba spróbuję zrobić..zapraszam do akcji Babki i babeczki..

    OdpowiedzUsuń
  6. piękne jajka:) a babka smakowicie wygląda, taka puszysta, pycha:)

    OdpowiedzUsuń
  7. no niezła niezła :) wygląda bardzo delikatnie, musi być lekka jak obłoczek!

    OdpowiedzUsuń
  8. Babka warta grzechu ,a jako cudne

    OdpowiedzUsuń
  9. Babeczka wygląda wyśmienicie, żałuje tylko że nie mam dyni:)

    OdpowiedzUsuń
  10. piękna baba :) dynię mam, mleczko kokosowe też- nie pozostaje mi nic innego jak ją upiec, tym bardziej, że tak obiecująco wygląda :) wyszła pięknie ! :)

    OdpowiedzUsuń
  11. apetyczna bardzo:)kolorek piękny i wyrośnięta cudnie:)Pozdrawiam Gosiu

    OdpowiedzUsuń
  12. Fajny pomysl z ta dynia:-) Wyglada bardzo apetycznie.

    OdpowiedzUsuń
  13. to prawda, niezła baba ci wyszła!!!:) cudnie wygląda:D

    OdpowiedzUsuń
  14. Kawał baby Ci wyszedł:) Pyszna, starczy na pewno dla całej rodziny :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Baba rewelacyjna szkoda, że wyzbyłam się już dyni :(

    OdpowiedzUsuń
  16. Jestem pod wrażeniem!Ciasto cudowne i na pewno wyląduje w dziale:"do zrobienia"!Pozdrawiam GOsiU świątecznie.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję i również pozdrawiam :)

      Usuń
  17. babka to jedyne ciasto, które mi nie wychodzi, kiedy nie zrobię zawsze zakalec, Twoja wygląda pysznie, specem od babek jest moja mama więc jej podrzucę przepis :)pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  18. Ale mi narobiłaś ochoty! Pysznie wygląda :)
    Pozdrawiam i zapraszam do siebie :)

    OdpowiedzUsuń
  19. Można by, z melonem na mleku kokosowym z dodatkiem malibu :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Brzmi ciekawie - zwłaszcza z malibu :)

      Usuń