wtorek, 5 marca 2013

Poważnie niepoważni

Gdybym miała stworzyć listę rzeczy, które sprawiają mi największą radość, to karmienie innych zajmowałoby jedno z czołowych miejsc. Uwielbiam gotować dla kogoś. Cieszę się, gdy moje dania smakują, a słowa w stylu "powinnaś to robić" potwierdzają, że warto. Oczywiście pojawiają się sugestie życzliwych, że mam poważny zawód, a zajmuję się czymś tak mało znaczącym jak gotowanie, ale na szczęście należą one do rzadkości. A swoją drogą, czy ludzie wykonujący poważne zawody nie jedzą, nie piją, nie mogą realizować się w kuchni? Cóż… na głupotę nie ma rady. Tymczasem proponuję prostą przekąskę na bazie ciasta francuskiego. Może któryś z Panów pokusi się o jej przygotowanie w perspektywie zbliżającego się Dnia Kobiet.   


 Koszyczki łososiowo-bazyliowe

Składniki:

- 1 op. ciasta francuskiego,
- pęczek bazylii,
- 100 g wędzonego łososia,
- 6 łyżek gęstej śmietany,
- 1 jajko,
- 80 g żółtego sera,
- 1-2 łyżeczki czarnuszki,
- sól i pieprz.

Foremkę do muffinek nasmarować masłem, wylepić kawałkami ciasta francuskiego nadając im kształt koszyczków. Na spodzie każdego koszyczka ułożyć cząstki łososia i posiekaną bazylię.
Ze śmietany, jajka i tartego żółtego sera przygotować gęsty sos – doprawić solą i pieprzem. Masą napełniać koszyczki do ¾ wysokości, wierzch posypać czarnuszką. Piec ok. 12 min. w piekarniku nagrzanym do 220 st. C. 






















 

26 komentarzy:

  1. zaniemowiłam -jaki fantastyczny pomysl na szybkie danko i do tego pyszne !

    OdpowiedzUsuń
  2. Oczywiście, że powinnaś gotować! W życiu ważne jest to, żeby oddzielać pracę od życia prywatnego, a skoro masz poważny zawód, a po godzinach gotujesz, to znaczy, że świetnie to oddzielasz i tak trzymać :) A koszyczki sama chętnie bym zjadła. I piękne są ich zdjęcia!

    OdpowiedzUsuń
  3. Cudne te Twoje koszyczki;-) Przymierzam się do zrobienia podobnych z bakłażanem;-) A jeśli chodzi o powiązanie gotowania z poważnym zawodem - mój sąsiad opowiadał, pochodzi z Niemiec, że prezes firmy, gdzie pracował, organizował co tydzień w piątek spotkania kierownictwa właśnie w kuchni, gdzie razem przygotowywali i celebrowali posiłki, obmyslając strategię firmy;)

    OdpowiedzUsuń
  4. kapitalne koszyczki!:) marzy mi się takie śniadanko:D

    OdpowiedzUsuń
  5. Bardzo ladnie sie to prezentuje
    pozdrawiam

    Marta

    OdpowiedzUsuń
  6. Niezależnie czy ma się zawód poważny, czy mniej poważny albo i całkowicie niepoważny, realizowanie swoich pasji pozwala odpocząć od codziennego zawodu (nawet jeśli bardzo się go lubi). Pyszne danka!

    OdpowiedzUsuń
  7. Pomysłowe i świetnie wyglądające koszyczki:) Zapewne pyszne.

    OdpowiedzUsuń
  8. chętnie bym zjadła takie koszyczki, łosoś, bazylia, ser pycha!!!!

    OdpowiedzUsuń
  9. super ! Szczególnie na imprezę :)

    OdpowiedzUsuń
  10. hmm... przyznam że wyglądają ciekawie i apetycznie :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Świetny przepis, będę musiała spróbować, formę do pieczenia muffinek mam ;) Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  12. Pięknie, wiosennie i z pomysłem! Z pewnością skorzystam z takiego przepisu...

    Pozdrawiam :-)

    OdpowiedzUsuń
  13. prosto i pysznie!
    świetna propozycja :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Bardzo fajny pomysł na pyszne śniadanie :) kiedyś miałam piec coś podobnego tyle, że na słodko. :) W ogóle fajnie tu u Ciebie- kolorowo i apetycznie. A odnośnie Twojego wstępu to uważam, że gotowanie jest bardzo ważne bo istotne jest co jemy i jak jemy więc każdy człowiek powinien umieć sobie przyrządzić smaczny, zdrowy posiłek :), a jeszcze jak taki ktoś Ty Gosiu oddaje temu serce i sprawia mu to przyjemność to tym bardziej bo korzystają z tego inni oglądając z przyjemnością Twoje pomysły i piękne żywe, kolorowe zdjęcia apetycznych potraw i mogą się zainspirować :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ojej, czuję jak rosnę od nadmiaru komplementów :)

      Usuń
  15. Prostota prostota i jeszcze raz prostota ale za to jaki efekt??
    Ps. te glupie komentarze niektorych Twoich znajomych to chyba z zazdrosci,bo co zlego jest w tym ze ktos kocha gotowac i traktuje to jako swoje hobby? Osobiscie tak mam ,choc w kuchni nie chcialabym pracowac ;))

    OdpowiedzUsuń
  16. Świetny blog i pyszne zdjęcia.
    Ja również prowadzą swój blog kulinarny. Ostatnio, dzięki tej stronie:
    http://zarabiaj-na-poradnikach.weebly.com/
    udało mi się wydać poradnik w postaci książki kucharskiej, z autorskimi przepisami. Zarabiam na swojej pasji. Jeśli byłabyś zainteresowana, zajrzyj koniecznie. Pozdrawiam serdecznie, Lucyna.

    OdpowiedzUsuń
  17. Pyszne koszyczki! świetny i prosty przepis :) Zazdroszczę ściany z kamieniem, żałuję, że nie zrobiłam kiedy robiliśmy remont, obawiam się, że mój mąż nie przystałby na propozycję zrobienia powtórnego remontu :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ivko - pomysł na ścianę zrodził się dwa miesiące po zakończeniu budowy - polecam. Teraz marzy mi się bielona cegła :)))

      Usuń
  18. cudne Ci wyszły te koszyczki. Zgłodniałam przez Ciebie :-)

    OdpowiedzUsuń