niedziela, 24 marca 2013

Epoka lodowcowa

Wygląda na to, że w tym sezonie będziemy mieć tylko jedną porę roku. Wpisując się w lodową tendencję zapraszam na dzisiejszy deser z dodatkiem mrożonego arbuza, który jakimś cudem uchował się w zamrażarce. Do tego słodki banan, orzeźwiająca mięta, nadające ostrości chili i można śmiało przystąpić do parzenia popołudniowej kawy... 
 

Lody arbuzowo-miętowe

Składniki:

- 350 g mrożonego arbuza,
- 1 średni banan,
- sok z połowy cytryny,
- 2-3 łyżki cukru,
- kilka listków mięty,
- szczypta chili,
- kostka gorzkiej czekolady (startej na wiórki).

Arbuza wyciągnąć z zamrażarki na ok. 10 min. przed przygotowaniem deseru. Dodać pokrojonego banana, sok z cytryny, cukier, drobno posiekaną miętę i chili – całość zmiksować na gładką masę. Lody podawać bezpośrednio po przygotowaniu obsypane wiórkami gorzkiej czekolady*.

*Arbuz zawiera dużo wody. Jeżeli lody będą miały za rzadką konsystencję należy je zmrozić przed podaniem.  















A poniżej moje najnowsze odkrycie o nazwie "Zpagetti" i pierwsza samodzielnie wydziergana osłonka na doniczkę:





17 komentarzy:

  1. Lekki i orzeźwiający deser :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Deser super...ja mam nadzieje ze wiosna jednak przyjdzie .Pomysl na oslonke rewelacja podoba mi sie bardzo:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Powoli tracę nadzieję, że wiosna w ogóle się pojawi :)

      Usuń
  3. Nawet nie wiedziałam ze arbuza można mrozić:) Pyszny deser! A osłonka na doniczkę wspaniała.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Aniu, spróbuj zrobić mrożone kostki lodu z soku arbuzowego - pycha!

      Usuń
  4. wygląda pysznie!
    szkoda, że nie mam arbuza :(

    OdpowiedzUsuń
  5. Patrząc na te lody nabrałam jeszcze większej tęsknoty za latem (o ile można mieć jeszcze większą)...

    OdpowiedzUsuń
  6. oj kobietko... jak ja Cię nie lubię za tego arbuza. Tak już czekam na lato, upalny dzień i wieeeeeeelkiego arbuza w mojej siatce zakupowej :). A Ty mi pokazujesz, jak nie ma :(

    OdpowiedzUsuń
  7. jak mi się ciepło, lekko i letnio zrobiło:D super!

    OdpowiedzUsuń
  8. Lody mniam ;3
    Ale w taka pogodę : C
    Kusisz mnie tym arbuzeeeeeem


    Zapraszam na www.cojapieke.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  9. Fajny przepis, trzeba wypróbować. Bardzo ładne zdjęcia.

    OdpowiedzUsuń
  10. Życzę wszystkim miłośnikom dobrej kuchni zdrowych i spokojnych Świąt Wielkanocnych.

    OdpowiedzUsuń
  11. Rewelacyjna ta osłonka! Też lubię dziergać ale na drutach, szydełko muszę dopiero opanować, ale przy dwójce dzieci jak żywe srebro ciężko cokolwiek robić ;(

    OdpowiedzUsuń
  12. świetne połączenie arbuza z miętą. Musi naprawdę chłodzić. Szkoda, że trzeba poczekać do lata..

    OdpowiedzUsuń
  13. wow! takie lody to niezły kop na jakiś upalny dzień - miejmy nadzieję, że prawie się takiego doczekaliśmy. :)

    OdpowiedzUsuń