niedziela, 17 marca 2013

Niezła babka

Za chwilę święta, więc najwyższa pora zastanowić się nad listą słodkich wypieków. Uwielbiam babki wielkanocne i uważam, że zapach unoszący się podczas pieczenia drożdżowego ciasta powinien być sprzedawany we fiolkach! Babkę dyniową przygotowałam po raz pierwszy w oparciu o przepis znaleziony w gazecie. Oczywiście nie byłabym sobą, gdybym nie dokonała pewnych modyfikacji. Tradycyjne mleko zastąpiłam mlekiem kokosowym, zmieniłam proporcje składników (w tym ograniczyłam ilość cukru) i dodałam mój ulubiony lukier cytrynowy z posypką kokosową. Na pewno nie jest to typ puszystej, lekkiej babeczki, ale raczej propozycja dla zwolenników gęstej (wilgotnej) odmiany babki. Wyrazista i konkretna - warto spróbować.  


Babka dyniowa
na mleku kokosowym

Składniki:

Ciasto:
- 350 g dyni,
- 375 ml mleka kokosowego (tradycyjne mleko w oryginale),
- 70 g drożdży,
- 250 g cukru (dałam mniej),
- 250 g roztopionej margaryny,
- 1 kg mąki pszennej.

Lukier:
- 200 g cukru pudru,
- 20 g soku z cytryny.

Posypka:
- 2-3 łyżki wiórków kokosowych.

Dynię pokroić w kostkę, ugotować do miękkości w 250 ml mleka kokosowego - zmiksować na gładką konsystencję i przestudzić.
Drożdże rozpuścić w pozostałym (ciepłym) mleku, dodać po łyżce cukru i mąki – odstawić do wyrośnięcia.
Do przesianej mąki dodać rozczyn, pozostały cukier, tłuszcz i masę dyniową. Wyrobić gładkie ciasto, przełożyć do formy – odstawić do wyrośnięcia. Piec w 180 st. C ok. 45 min. Przestudzoną babkę posmarować lukrem cytrynowym, posypać wiórkami kokosowymi.

 















A poniżej wielkanocne jajo w rozmiarze maxi:






23 komentarze:

  1. Wyglada oblednie...bardzo podoba mi sie to jajo max...a ten koszyczek to chyba najlepiej:)

    OdpowiedzUsuń
  2. To dopiero baba :) Super to wygląda i dynia minamm

    OdpowiedzUsuń
  3. ale Ci wyrosła !!! piekna baba!!

    OdpowiedzUsuń
  4. Piękne jajo! Jak dynia :P Same dziś ciekawostki dla mnie - nigdy nie jadłam ani dyniowej babki, ani ciasta z mleczkiem kokosowym, ani obu na raz! musi być pycha,

    serdeczne pozdrowionka, dybka

    OdpowiedzUsuń
  5. Pysznie wygląda..mam zamrożone kawałki dyni i chyba spróbuję zrobić..zapraszam do akcji Babki i babeczki..

    OdpowiedzUsuń
  6. piękne jajka:) a babka smakowicie wygląda, taka puszysta, pycha:)

    OdpowiedzUsuń
  7. no niezła niezła :) wygląda bardzo delikatnie, musi być lekka jak obłoczek!

    OdpowiedzUsuń
  8. Babka warta grzechu ,a jako cudne

    OdpowiedzUsuń
  9. Babeczka wygląda wyśmienicie, żałuje tylko że nie mam dyni:)

    OdpowiedzUsuń
  10. piękna baba :) dynię mam, mleczko kokosowe też- nie pozostaje mi nic innego jak ją upiec, tym bardziej, że tak obiecująco wygląda :) wyszła pięknie ! :)

    OdpowiedzUsuń
  11. apetyczna bardzo:)kolorek piękny i wyrośnięta cudnie:)Pozdrawiam Gosiu

    OdpowiedzUsuń
  12. Fajny pomysl z ta dynia:-) Wyglada bardzo apetycznie.

    OdpowiedzUsuń
  13. to prawda, niezła baba ci wyszła!!!:) cudnie wygląda:D

    OdpowiedzUsuń
  14. Kawał baby Ci wyszedł:) Pyszna, starczy na pewno dla całej rodziny :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Baba rewelacyjna szkoda, że wyzbyłam się już dyni :(

    OdpowiedzUsuń
  16. Jestem pod wrażeniem!Ciasto cudowne i na pewno wyląduje w dziale:"do zrobienia"!Pozdrawiam GOsiU świątecznie.

    OdpowiedzUsuń
  17. babka to jedyne ciasto, które mi nie wychodzi, kiedy nie zrobię zawsze zakalec, Twoja wygląda pysznie, specem od babek jest moja mama więc jej podrzucę przepis :)pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  18. Ale mi narobiłaś ochoty! Pysznie wygląda :)
    Pozdrawiam i zapraszam do siebie :)

    OdpowiedzUsuń
  19. Można by, z melonem na mleku kokosowym z dodatkiem malibu :)

    OdpowiedzUsuń