niedziela, 25 maja 2014

Konkurs z książką w tle

Kilka dni temu dotarła do mnie pachnąca drukiem książka kucharska „Zdrowie ze smakiem” zawierająca przepisy bloggerów inspirowane Olejami Świata. Wśród nich znalazły się dwie propozycje mojego autorstwa (tj. krem z kukurydzy i kolendrowo-cytrynowe pałki z kurczaka). Bardzo się ucieszyłam, bo książka jest pięknie wydana. Zawiera apetyczne zdjęcia potraw wykonane we wnętrzach zabytkowego „Art Hotelu”, porady szefa kuchni Grzegorza Pomietło oraz cenne wskazówki dietetyczne. Mam dziesiątki książek kulinarnych, mnóstwo też przeglądam podczas kolejnych wizyt w księgarniach. Na tym tle „Zdrowie ze smakiem” jest pozycją z górnej półki. Można ją nabyć tutaj w stosunkowo niskiej cenie. Ale, ale… Firma Oleofarm, która jest sprawcą całego kulinarnego zamieszania ufundowała dla Was trzy takie książki. Trafią one do rąk szczęśliwców, którzy w komentarzu pod tym postem zamieszczą przepis na zdrową przekąskę zakrapianą dowolnym olejem. Nie zapomnijcie zostawić adresu mailowego, abym mogła powiadomić zwycięzców o wygranej. Na Wasze propozycje czekam do dnia 31 maja 2014 r., a wyniki ogłoszę w dniu 1 czerwca 2014 r. W ten sposób dostaniecie kolejny, miły prezent z okazji Dnia Dziecka :)))




 







86 komentarzy:

  1. Swego czasu używałam często olej lniany z Oleofarmu, mogłam go pić z łyżeczki. Na ten moment jedynia przekąska jaka przychodzi mi do głowy to pokrojona na plasterki mozzarella, przekładana na talerzu na zmianę z plastrami pomidorów oraz ugrillowanymi plastrami cukinii. Całość udekorowana pokrojonymi zielonymi i czarnymi oliwkami oraz przyprawiona solą i pieprzem. Na końcu wszystko podlewamy olejem lnianym. Super przekąska do grilla lub w ciągu dnia na lato.

    OdpowiedzUsuń
  2. Wspaniale! Uwielbiam oleje z tej firmy i prawdę mówiąc zazwyczaj używam właśnie tych. Może propozycja na moją przekąskę będzie nieco dziwna...Spotkałam się z takim ,,daniem" we włoszech. Przepis jest bardzo prosty:
    Cytryna, sól, pieprz i olej z orzechów włoskich. Cytrynę należy sparzyć, obrać ze skóry, przekroić wzdłuż i pokroić w plasterki. Następnie poukładane na talerzu należy skropić olejem z orzechów włoskich, posolić i popieprzyć. Oto moja propozycja na oryginalną przekąskę i prawdziwą bombę witaminową!
    mail: sonomarcela@gmail.com

    OdpowiedzUsuń
  3. Lekka sałatka z olejem słonecznikowym

    Składniki:

    4 liście sałaty lodowej
    pomidor
    kilka czarnych oliwek
    pół sera typu camembert
    kilka listków bazylii
    sól, pieprz
    zioła prowansalskie
    1-2 łyżki oleju słonecznikowego

    Wykonanie:

    Liście sałaty lodowej porwać na kawałki. Na nich położyć pokrojony w cząstki pomidor, pokrojony w kostkę ser i oliwki przekrojone na połówki.

    Doprawić do smaku solą, pieprzem i ziołami. Polać olejem. Wymieszać. Posypać porwanymi w palcach listkami bazylii.

    OdpowiedzUsuń
  4. Moja ukochana sałatka zakrapiana olejem ! :)
    -1 pomidor
    -1 ogórek
    -pół szklanki ryżu / jedna torebka
    -kilka liści sałaty
    -kostka rosołowa
    -sos sałatkowy np.winiary koperkowo-ziołowy
    -olej z orzechów laskowych OLEOFARM ok.
    Sposób przygotowania :
    Ryż gotujemy z kostką rosołową do wygotowania wody (jeśli w mamy w woreczku to ok.10-12min.) . Pomidora i ogórek obieramy i kroimy w takie kawałeczki jakie lubimy . Liście sałaty myjemy i rozrywamy na mniejsze . Warzywa i przestygnięty ryż wrzucamy do miski . W innym naczyniu rozrabiamt sos z olejem OLEOFARM . Polewamy sałatkę tym sosem i mieszamy . Gotowe i smacznego ! . :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mój e-mail : mariola-montana@o2.pl

      Usuń
  5. Muffiny szpinakowe
    Przepis (8 szt)
    1 szklanka mąki
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    1 łyżeczka soli
    1/3 szklanki płatków owsianych
    1/2 łyżeczki ziół prowansalskich
    1/2 szklanki mleka
    1 łyżka oliwy z oliwek
    dwie duże garści świeżego szpinaku
    1 ząbek czosnku
    ok. 50g sera feta
    ser żółty do posypania

    Do miski wrzucam suche składniki (mąkę, proszek, sól, płatki owsiane, przyprawy) i mieszam. W drugiej misce łączę mleko i oliwę z oliwek, wlewam wszystko do miski z suchymi składnikami i mieszam. Na koniec dodaję zmiażdżony czosnek, ser feta pokrojony w kostkę i szpinak. Masę przekładam do foremek na muffiny, posypuję serem żółtym i piekę ok. 20-25 min w temperaturze 200 stopni.
    mail: makrowicka@gmail.com

    OdpowiedzUsuń
  6. Moja propozycja to bezcukrowe racuchy z jabłkiem i bananem smażone na oleju z orzechów włoskich

    składniki :
    - 1 szkl. mąki pszennej pełnoziarnistej
    - 1 jajko ( zerówka lub 1 )
    - pół szklanki mleka
    - 10 g drożdży
    - 1 jabłko
    - 1 banan

    Do ciepłego mleka wkruszamy drożdze i mieszamy. Następnie do dużej miski dodajemy gotową mieszankę mleka i drożdzy oraz pozostałe składniki, z czego banana rozgniatamy widelcem a jabłko trzemy na tarce. Całość mieszamy i odstawiamy pod przykryciem na 30 min. w ciepłym miejscu. Po tym czasie rozgrzewamy patelnię i wlewamy olej z orzechów włoskich. Racuchy smażymy na każdej ze stron parę minut aż będą pulchne i rumiane. Ważne, aby racuchy były właśnie smażone na oleju z orzechów włoskich ponieważ doda to dodatkowego smaku i aromatu do naszych racuszków :)

    mail : dariaozdrowiu@gmail.com

    OdpowiedzUsuń
  7. Witam
    Dziękuję za zaproszenie i pozostawiam moją propozycję:

    Grzanki z ricottą i pieczonymi pomidorkami w ziołach prowansalskich

    Składniki: 2 kromki chleba,100 g serka ricotta,100 g pomidorków daktylowych, szczypta skórki otartej z cytryny, cukier do posypania, sól do smaku,pieprz świeżo mielony do smaku, zioła prowansalskie do smaku, oliwa extra vergin do skropienia;
    Sposób przygotowania:
    1.Pomidorki opłukać, osuszyć, przekroić wzdłuż na pół; ulożyć w formie do pieczenia, posypać solą i cukrem oraz ziołami prowansalskimi; Skropić olejem z oliwek, zapiec 30 minut w piekarniku rogrzanym do 180 stopni;
    2.Ricottę wymieszać z solą, pieprzem,szczyptą otartej skórki z cytryny, łyżką oleju extra vergin;
    3.Chleb podpiec albo w piekarniku albo delikatnie zgrilować;Gorący natrzeć czosnkiem, skropić oliwą;
    4.Na ciepłą kromkę wyłożyć wcześniej doprawioną ricottę; a następnie upieczone pomidorki oraz kawałki skórki z cytryny;
    Smacznego
    Iwona

    iwonadrwal(małpa)tlen.pl

    OdpowiedzUsuń
  8. Jak z olejem, to od razu nasuwa mi się na myśl pesto w przeróżnych wersjach:

    pęczek natki pietruszki i tyle samo rukoli (dla odważniejszych względem chwastów polecam dodanie paru listków pokrzywy - uprzednio sparzonej)
    garść pestek słonecznika
    garść migdałów (mogą być całe, nawet ze skórką)
    ok. 150 ml oleju słonecznikowego, oliwy z oliwek lub oleju sezamowego, ciekawie też smakuje pesto z olejem z pestek dyni, zresztą wszystko kwestia gustu, można użyć każdego innego
    2 ząbki czosnku (a nawet 3 - pesto będzie bardziej wyraziste)
    1 łyżka soku z cytryny
    sól, pieprz do smaku

    Pestki słonecznika i migdały podprażyć na patelni do lekkiego zrumienienia. Wszystkie składniki włożyć do blendera, zmiksować na pastę. Konsystencję regulować olejem, jeśli chcemy rzadsze pesto, wystarczy dodać trochę więcej oleju. I mamy smarowidło na kanapki albo sos do makaronu.
    mój mail: eladuban@wp.pl

    OdpowiedzUsuń
  9. Sałatka z truskawkami oraz grillowanym kozim serkiem.

    SKŁADNIKI na 2 porcje:

    kozi serek (roladka)
    8 dużych truskawek
    dwie duże garście rukoli
    migdały (słupki lub płatki)
    orzeszki pinii
    miód
    olej z orzechów laskowych ( można zastąpić zwykłym olejem rzepakowym)
    miód
    ocet balsamiczny gruszkowy (można zastąpić zwykłym lub kremem balsamicznym)
    3-4 gałązki świeżego tymianku
    świeżo mielony pieprz
    czarny sezam (opcjonalnie)


    SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

    1. Roladkę pokroić na ok. 1,5 cm plasterki. Ułożyć na blasze wyłożonej pergaminem lub folią aluminiową. Na każdym plasterku umieścić po kilka słupków migdałów i orzeszków pinii. Polać odrobiną miodu (około pół łyżeczki na jeden plasterek). Następnie skropić olejem, posypać sezamem i ułożyć gałązki świeżego tymianku. Zapiekać w piekarniku używając opcji grill około 3-5 min, aż orzeszki się lekko zarumienią.

    2. W czasie gdy serek się zapieka, na talerzu układamy rukolę. Truskawki kroimy w ćwiartki i układamy dookoła rukoli.

    3. Jeszcze ciepłe plasterki sera kładziemy na rukoli, skrapiamy octem balsamicznym i olejem z orzechów laskowych, a całość posypujemy świeżo- mielonym pieprzem.
    Pycha :)
    zdjęcie : http://2.bp.blogspot.com/-NhXVnuGpXeU/U1Az8IFC4AI/AAAAAAAAAyY/o-8spJwCTxE/s1600/1.jpg

    mail : aska0806@gmail.com

    OdpowiedzUsuń
  10. Bardzo dziękuję za zaproszenie. Chetnie podziele sie przepisem na zdrowa, lekka przekaskę:
    Letnia sałatka z pęczaku i bobu z dressingem z oleju rzepakowego
    Składniki dla 2 osób:

    1 szklanka kaszy pęczak
    250 g wyłuskanego bobu
    6 ćwiartek karczochów w oleju
    suszone pomidory w oleju
    ½ szklanki czarnych oliwek,
    tymianek cytrynowy
    skórka i sok z połowy cytryny eko
    olej rzepakowy
    sól/czosnek w granulkach/papryka (słodka lub ostra)

    Kaszę dokładnie płuczemy w zimnej wodzie. Gotujemy w proporcji 2,5 szklanki wody na 1 szklankę pęczaku. Kaszę wrzucamy do lekko osolonego wrzątku i dodajemy trochę tłuszczu ( oleju lub masła). Gotujemy na małym ogniu około 20 minut, uważamy, aby woda nie wykipiała. Jeśli pokrywka garnka ma zaworek, to możemy gotować pod przykryciem. W przeciwnym razie z lekko uchyloną pokrywka. Uważamy przy tym, aby nie wyparowało zbyt dużo wody. Po ugotowaniu zostawiamy na 30 minut pod przykryciem, możemy owinąć w gazetę i w kocyk. Tak opatulona kasza spęcznieje i stanie się sypka.
    Bób gotujemy w osolonym wrzątku przez ok 8 minut. Odcedzamy, czekamy, aż lekko przestygnie i obieramy z zewnętrznej łuski. Pozostałe warzywa kroimy w kosteczkę, a oliwki w krążki. Warzywa dodajemy do ugotowanej kaszy i delikatnie mieszamy.
    Do miseczki (u mnie mały słoiczek z pokrywką) wlewamy 3 łyłki oleju rzepakowego, skórkę i sok z cyrtyny, dodajemy sól, czosnek, paprykę, umyte i osuszone listki tymianku cytrynowego. Całość mieszamy. Ja zakręciłam słoiczek i dobrze nim potrząsnęłam. Gotową sałatkę polewamy dressingiem i wstawiamy na ok 1 h do lodówki, aby smaki dobrze się połączyły.
    moj e-mail: kasiasel68(malpa)gmail.com

    OdpowiedzUsuń
  11. Gosia, gratuluję książki:)))

    OdpowiedzUsuń
  12. Dziękuję za 1. zaproszenie do konkursu 2. inspirację na dzisiejszą kolację :)

    Moja propozycja to banalnie proste, a zdrowe pieczone pomidory z ziołami i serem:

    składniki na 1 porcję:
    1 duży pomidor
    25 g sera feta lub mozarelli
    ulubione zioła (ja użyję pietruszki, bazylii i oregano)
    1 ząbek czosnku
    1 łyżeczka oliwy z oliwek extra virgin
    sól, pieprz

    Pomidora myjemy, obcinamy górną cześć, wydrążamy miąższ.
    Zioła siekamy, czosnek drobno kroimy, wszystko mieszamy z pokrojonym miąższem, dodajemy pokruszony ser, doprawiamy. Powstałą masą napełniamy pomidora. Wstawiamy do rozgrzanego piekarnika na 180 stopni i pieczemy ok. 30 minut. Jemy na ciepło :)
    Smacznego!

    Pozdrawiam,
    miss_p
    szamajzdrowo@gmial.com

    OdpowiedzUsuń
  13. Ma to być przekąską, więc do dzieła.

    Carpaccio z wędzonym łososiem, pomarańczami i prażonymi migdałami!
    NajLEPSZE JAKIE JADŁAM KIEDYKOLWIEK

    - 200 g wędzonego łososia w plastrach
    - filety z pomarańcza
    - prażone płatki migdałów
    - sok z 1/4 limonki
    - sól morska
    - olej sezamowy

    WYKONANIE:
    na talerzu układamy plastry łososia, delikatnie skrapiamy limetą, następnie filety z pomarańcza, oprószamy wszystko gruboziarnistą solą morską. Zalewamy olejem. Wstawiamy do lodówki na minimum 5 godzin.
    Prażymy migdały np. na patelni.
    Wyjmujemy gotowe carpaccio i posypujemy prażonymi migdałami!

    niebo w gębie! ;-)

    pozdrawiam!
    KAROLINA SMYK

    WWW.SMYKWKUCHNI.BLOGSPOT.COM

    OdpowiedzUsuń
  14. Dziękuję za zaproszenie i gratuluję publikacji w książce :) Moja propozycja na przekąskę to:

    ROLADKI Z GRILLOWANEJ CUKINII, Z SEREM TYPU BAŁKAŃSKIEGO I ŁOSOSIEM

    Składniki:
    • 1 mała cukinia,
    • 150 g sera typu bałkańskiego,
    • 100 g łososia wędzonego,
    • 1 łyżka soku z cytryny,
    • 1 łyżeczka pieprzu ziołowego,
    • 1 płaska łyżka białego sezamu,
    • 1 łyżeczka posiekanego koperku,
    • szczypta soli,
    • ¼ szklanki oleju z pestek winogron,
    • 4 łyżki octu balsamicznego.

    Przygotowanie:

    Cukinię myjemy i kroimy obieraczką do warzyw na długie, cienkie paski. Oprószamy pieprzem, spryskujemy olejem i posypujemy sezamem. Odstawiamy do lodówki na 10-15 minut. Przygotowujemy nadzienie. Łososia kroimy w kostkę, ser rozgniatamy widelcem. Dodajemy odrobinę pieprzu, sok z cytryny, koperek i mieszamy. Cukinię grillujemy po 3 minuty z każdej strony, na rozgrzanym grillu z płytą lub na tacce, bądź też na grillu elektrycznym. Na każdy plaster cukinii nakładamy trochę farszu i zwijamy w roladkę. Przygotowujemy sos. Mieszamy olej z balsamico, solą i pieprzem. Polewamy roladki. Można podać z pieczywem. Smacznego!

    Pozdrawiam,
    Nika, domilupus@gmail.com

    OdpowiedzUsuń
  15. Mój pomysł na zdrową przekąskę: (2 porcje)
    - 2 pełnoziarniste tortille,
    - serek śmietankowy - tyle by posmarować placek tortilli (ja użyłam philadelphia light),
    - 1/2 pomidora,
    - 6 rzodkiewek,
    - kawałek świeżego pomidora,
    - 4 liście sałaty,
    - 70g wędliny drobiowej lub ugotowanej piersi z kurczaka
    - odrobina soli, pieprz,
    - dwie gałązki bazylii,
    - odrobina oleju do skropienia.

    Placek tortilli posmarować serkiem śmietankowym, następnie rozłożyć na nim liście sałaty. Warzywa i mięso pokroić w kostkę, lekko posolić (nie trzeba, jeżeli ktoś nie używa soli), popieprzyć, pokropić olejem i wymieszać. Warzywa z mięsem wyłożyć na środek placka tortilli ( ale nie od samego dołu, gdyż od dołu się zaczyna zawijać). Zawinąć: dół tortilli zawinąć do góry, do połowy, następnie zawinąć do środka boki. Można owinąć serwetką by się lepiej trzymała. Nie nakładać zbyt dużo warzyw gdyż będzie się rozpadać. Na wierzch włożyć gałązkę bazylii.

    weronikka1@wp.pl

    http://wkuchniumoniki.blogspot.co.uk/

    OdpowiedzUsuń
  16. Gosiu dziękuje za zaproszenie:)bardzo chętnie wezmę udzial w konkursie:),moja propozycja na zdrową przekąske to oliwki marynowane w oliwie extra virgin z ziolami chili i czosnkiem i wloska ciabatta z tymi tez oliwkami:)
    http://asiawkuchni.blogspot.de/2014/05/oliwki-marynowane-zdrowa-przekaska.html
    moj mail:kuchnia.asi@gmail.com.

    OdpowiedzUsuń
  17. Witam,
    zgłaszam grillowane cukinie z grillowanym serem kozim. Całość przepisu pod linkiem: http://gotujemyrodzinnie.blog.pl/2014/05/25/grillowana-cukinia-ser-kozi-ziemniaki-i-sznycel-z-indyka-z-olejem-rzepakowym/
    pozdr Gosia

    OdpowiedzUsuń
  18. Witam :-) a ja chciałabym się podzielić przepisem na moje ulubione pesto :-)
    Potrzebujemy pęczek bazylii, ząbek czosnku, 100 ml oleju, 75 g płatków migdałowych, szczypta soli i pieprzu. To wszystko blendujemy na gładką masę. Pyszności. Możemy jeść to na kanapki zamiast masła, do makaronu. Ja to pesto uwielbiam.
    A moja propozycja z makaronem na blogu http://kulinarneszalenstwamaniusi.blogspot.com/2014/05/makaron-z-pesto-bazyliowym.html
    Pozdrawiam :-)

    OdpowiedzUsuń
  19. Dziękuję za zaproszenie.
    Moja propozycja to `ulubiona sałatka męża mego`
    •opakowanie sałaty rukola
    •opakowanie sałaty roszponka
    •200 g wędzonego na zimno łososia pokrojone go w cienkie plastry
    •4 jajka na twardo pokrojone na ćwiartki
    •kilka pomidorków koktajlowych
    •2 łyżki soku z cytryny
    •6 łyżek oliwy
    •3 łyżeczki cukru pudru
    •szczypta soli
    Sałatę, łososia,jajka i pomidory fantazyjnie układany na bardzo dużym talerzu. Oliwę, sok cytrynowy, cukier puder i sól w słoiku energicznie wstrząsając łączymy na kremowy dresing. Polewamy sałatę.
    Mój adres e-mail: oldfork.blogspot@gmail.com

    OdpowiedzUsuń
  20. lubię oleje tej firmy. I książkę faktycznie cudnie wydali!

    To ja w ramach zadania konkursowego podsuwam pomysł na.... wegetariańskie hamburgery i frytki :) ot, bo tak latem wielkich obiadów jeść się nie chce!

    Składniki
    -100 g szpinaku
    - 2 łyżki oliwy z oliwek
    -1 por, posiekany
    -2 ząbki czosnku, zmiażdzone
    -100 g pieczarek posiekanych
    -300g tofu, posiekane
    -1 łyżeczka chilli w proszku
    -1 łyżeczka curry w proszku
    -1 łyżka zmielonej kolendry
    -75g lekko posuszonego razowego chleba (startego)
    frytki
    -2 duże ziemniaki
    -2 łyżki mąki
    -1 łyżeczka chilli
    -2 łyżki oliwy z oliwek
    -bułka do hamurgerów (najlepiej pełnoziarnista)
    -warzywa wedle uznania

    Przygotowanie
    szpinak dusic 2 minut, odcedzić i odcisnąć. Na patelni rozgrzać łyżkę oliwy, obsmażać por z czosnkiem, dodać pieczarki, tofu i przyprawy. Dusić 5-7 min. Dołożyć szpinak i gotować 1 min. Podstudzone warzywa zmiksować na w miarę gładką konsystencję. Dodać chleb razowy i dobrze zmiksować. Uformować 4 burgery i odstawić do schłodzenia na 30 minut. Ziemniaki obrać, pokroić w cienkie trójkąty i gotować 10 minut we wrzącej osolonej wodzie. Odcedzić. Obtoczyć w mące wymieszanej z chilli. Ułożyć na blasze i skropić oliwą z oliwek. Piec w pikarniku nagrzanym do 200st przez 30 minut aż się zrumienią. W tym czasie rozgrzać oliwę na patelni i obsmażać burgery 8-10 minut z obu stron. Podawać z sałatką w bułce i ciepłymi frytkami.

    Smacznego ;)
    Zuza
    zlapinska@o2.pl

    OdpowiedzUsuń
  21. Bardzo dziękuję za` zaproszenie, dołączam swój przepis.

    50g miksu sałat
    jeden mały pomidor pokrojony w grubą kostkę lub 8 koktajlowych
    1/2 mozzarelli
    250 g szparagów
    2 łyżki oleju rydzowego
    ząbek drobno pokrojonego czosnku
    świeżo zmielony kolorowy pieprz
    sól do smaku
    Wykonanie
    Szparagi smażymy na 2 łyżkach oleju dodajemy czosnek sól i pieprz
    Sałatę rozkładamy na talerzu kroimy pomidora, dodajemy mozzarelle na wierzch kładziemy podsmażone chrupiące szparagi.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mój mail:) kokieteriasmaku@gmail.com Dodatkowo dolączam link do przepisu wraz ze zdjęciem by pobudzić wyobraźnie:)
      http://kokieteriasmaku.blogspot.com/2014/05/smazone-szparagi-na-swiezej-saacie.html
      Pozdrawiam:)

      Usuń
  22. Dziękuję za zaproszenie.Mam przepis na Sałatkę z truskawkami,fetą i rukolą w sosie miodowym.
    Składniki:
    -60 g rukoli
    -8 truskawek
    -70 g sera typu greckiego(feta)
    -2 łyżki posiekanej świeżej mięty
    - na sos miodowy winegret : 1 łyżeczka octu balsamicznego,1 łyżka soku z cytryny, 2 łyżki oliwy z oliwek,1 łyżeczka miodu, szczypta soli,1/2 ząbka czosnku, 1/3 łyżeczki czarnego pieprzu.

    Przygotowanie:

    1. Przygotować sos. Czosnek przecisnąć przez praskę, dodać miód i rozetrzeć. Wlać sok z cytryny i ocet balsamiczny, szczyptę soli, pieprz (najlepiej świeżo zmielony) i wymieszać. Dolać 2 łyżki oliwy z oliwek i wymieszać.
    2. Rukolę umyć i ułożyć w misce. Truskawki umyć, przekroić na pół i położyć na rukolę. Miętę drobno posiekać, ser pokroić w kostkę i dodać do sałatki. Całość polać sosem miodowym.
    Pozdrawiam. Mój adres dorota10k10@gmail.com
    Post z tym przepisem opublikuję jutro 26 maja

    OdpowiedzUsuń
  23. Jeśli tylko przekąska i do tego zdrowa - to polecam zestaw warzyw pieczonych z rozmarynem. Składniki dla 2 osób: piekarnik nagrzany do 180 stopni i wkładamy na blachę wyłożoną pergaminem: 1 gałązkę rozmarynu, 4 młode marchewki, 1/2 selera pokrojonego jak frytki, po 10 minutach dokładamy: 1 czerwoną paprykę, 1 żółtą paprykę - pokrojone w paski, 1 małą cukinię pokrojoną w plasterki, 5-6 pieczarek - pieczemy 10-15 minut. Po wyjęciu skrapiamy oliwą truflową lub czosnkową i posypujemy gruboziarnistą solą morską - lepsze niż chipsy! i do tego jakie zdrowe :)
    papryka czerwona, papryka żółta,

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. mail: rogolska@gmail.com - zapomniałam dopisać :)

      Usuń
  24. Osobiście bardzo lubię wszystko co zawiera pestki czy świeże i suszone owoce. Jednak aby wszystkie wartości odżywcze wchłonęły się w dużej ilości do organizmu warto dodać olej, w których się one rozpuszczają. Może to być najzdrowszy z olejów - lniany.

    Kasza na słodko:
    - łyżeczka oleju lnianego
    - 3 łyżki ugotowanej kaszy jaglanej (zgodnie z przepisem na opakowaniu)
    - garść rodzynek
    - garść posiekanych migdałów
    - pół jabłka
    - pół banana
    - łyżeczka miodu (uwielbiam lawendowy)
    - sok z cytryny do smaku

    Do ugotowanej kaszy dodać olej, pokrojonego banana, pokrojone jabłko, posiekane migdały, rodzynki, sok z cytryny oraz miód. Można opcjonalnie doprawić np wanilią lub cynamonem.

    pozdrawiam

    paulina.gotuje@gmail.com

    OdpowiedzUsuń
  25. Na lato, idealna jest sałatka warzywna podawana w nadzianym bakłażanie.

    Nadziana sałatka z olejem:
    2-3 bakłażany
    2 cukinie
    rukola
    2-3 pomidory
    1 papryka
    pestki dyni
    ser feta
    olej rzepakowy
    sól i pieprz

    Bakłażany umyć, odkroić ogonki, przekroić wzdłuż i wydrążyć miąższ. Powstałe łódki delikatnie od środka posolić. Miąższ pokroić drobniej. Rukolę wrzucamy do miski i do tego pokrojoną w kostkę: cukinię, paprykę, pomidory. Ser feta możemy pokroić w kostkę lub zetrzeć na tarce. Sałatkę wymieszać, posolić i popieprzyć do smaku. Wierzch posypać pestkami dynii oraz oblać kilkoma łyżkami oleju. Smacznego :)

    brulionspadochroniarza@gmail.com

    OdpowiedzUsuń
  26. Z olejem to jak dla mnie tylko następująca sałatka:

    Składniki:
    1 torebka ryżu brązowego (100 g)
    1 nieduży ogórek
    1/2 puszki brzoskwiń
    1/2 puszki fasoli czerwonej
    50 g rodzynek lub żurawiny
    50 g orzechów nerkowca lub włoskich
    50 g migdałów w płatkach
    3 łyżki oleju rzepakowego
    3 łyżki wody
    sok z polowy cytryny

    Ryż ugotować według przepisu na opakowaniu. Wystudzić.
    Olej, wodę i sok z cytryny dokładanie wymieszać i odstawić na chwilę.
    Fasolkę opłukać. Brzoskwinie osączyć z syropu i pokroić w mniejszą kostkę. Ogórek obrać i również pokroić w niedużą kostkę.
    Rodzynki namoczyć w ciepłej wodzie.
    Do miski wsypać ryż, fasolkę, ogórka, brzoskwinię, orzechy, rodzynki i migdały i razem wymieszać. Na końcu polać mieszanką z olejem i dokładnie wymieszać. Wstawić do lodówki na 2-3 godziny, aby składniki się przegryzły.

    Smacznego :)

    Pozdrawiam,
    Milena, mch_152@wp.pl

    OdpowiedzUsuń
  27. Dziękuję za zaproszenie :)
    Przesyłam przepis na zdrową, lekką, oryginalną i niezwykle aromatyczną przekąskę- SAŁATKA Z KULKAMI Z KOZIEGO SERA, KARMELIZOWANYMI ORZECHAMI I POMARAŃCZAMI ORAZ DRESSINGIEM SEZAMOWO-POMARAŃCZOWYM.


    PRZEPIS (pochodzi z mojego autorskiego bloga)
    na 2 porcje
    Kulki z koziego sera (6 sztuk):
    ser kozi do smarowania (ok.50g)
    czarny sezam do obtaczania

    Nabieram łyżeczką serek, roluję w dłoniach tworząc kulkę i obtaczam ją w sezamie.

    Solone karmelowe orzechy z rozmarynem & pomarańcza z imbirem:
    1 łyżka cukru trzcinowego
    1 łyżka wody
    2 łyżki orzechów laskowych
    1/2 łyżeczki suszonego rozmarynu
    2 plastry pomarańczy (obrane ze skórki i pokrojone na mniejsze części)
    przyprawy: sól morska ziołowa, imbir, pieprz kolorowy

    Na dobrze rozgrzaną patelnię wsypuję cukier, dodaję wodę i gotuję, aż powstanie karmel (uwaga! karmelu nie można mieszać, bo powstaną grudki). Następnie dodaję orzechy, rozmaryn, kawałki pomarańczy i resztę przypraw. Całość chwilę podsmażam, aby karmel "oblepił" pozostałe składniki.

    Sezamowo-pomarańczowy dressing:
    sok z 1/4 pomarańczy
    2 łyżki oleju sezamowego
    1/2 łyżeczki musztardy (ja wybrałam ostrą-rosyjską)
    1 łyżeczka serka naturalnego/jogurtu/ricotty

    Wszystkie składniki umieszczam w małym słoiczku, zakręcam go i energicznie potrząsam.

    Podstawowe składniki:
    1 główka sałaty rzymskiej
    1 mały pomidor (pokrojony w plastry)
    2 łyżeczki kaparów

    SKŁADANIE SAŁATKI:
    Sałatę rwę na mniejsze części i układam na talerzu. Na wierzch układam pomidora i kapary. Następnie dodaję kulki z sera oraz orzechy i pomarańcze z patelni. Całość polewam dressingiem.

    Smacznego!

    Pozdrawiam,
    Ola, gotowaniena102@gmail.com

    OdpowiedzUsuń
  28. Dziękuję za zaproszenie. Moja propozycja:

    SAŁATKA Z ZIELONYMI SZPARAGAMI

    Składniki :
    - 1 pęczek zielonych szparagów
    - 2 garści rukoli
    - 140 g pomidorków koktajlowych ( najlepiej mieszanki czerwonych i żółtych)
    - ok 15 szt zielonych oliwek
    - 4 jajka
    - 3 łyżki oleju z awokado
    - 1 łyżka soku z cytryny
    - 2 ząbki czosnku
    - sól
    - pieprz świeżo mielony

    Wykonanie:
    Szparagi umyć, odciąć zdrewniałe końcówki. Włożyć pęczek do osolonej wody główkami do góry ( tak by wystawały główkami ponad poziom wody ). Gotować ok. 5 minut. Jajka ugotować na twardo, przestudzić obrać. Na półmisku ułożyć zimne szparagi, posypać połówkami pomidorków, rukolą i oliwkami. Na wierzch ułożyć pokrojone na ćwiartki jajka. Oliwę utrzeć z sokiem z cytryny i solą, wymieszać z przeciśniętym przez praskę czosnkiem.. Sosem polać sałatkę, oprószyć pieprzem.
    Smacznego!
    miracle00@wp.pl

    OdpowiedzUsuń
  29. Chłodnik pomidorowy

    Składniki :
    ( porcja na 2 osoby)

    6 pomidorów
    łyżka posiekanych listków bazylii
    1 łyżka oliwy z oliwek lub ulubionego oleju
    sól
    pieprz

    Pomidory przekroić na pół i każdą połówkę zetrzeć na dużych oczkach tarki . Skórka nam zostanie na tarce więc nie trzeba ich obierać .
    Do przetartych pomidorów wsypać pokrojoną bazylię , wlać oliwę lub olej i doprawić do smaku solą i pieprzem .
    Smacznego zdrowego :)
    bwieczorek035@gmail.com

    OdpowiedzUsuń
  30. Oto moj przepis na rewelacyjne tapasy z uzyciem warzyw marynowanych w oleju rzepakowym (moze byc z oliwek ) :
    http://coolinarnie.blox.pl/2014/05/Prowansalskie-warzywa-marynowane-w-oleju.html
    Skladniki na sloik o pojemnosci 0,5 litra :
    •maly baklazan,
    •mala cukinia,
    •4 srednie pomidory,
    •pol papryki,
    •7 zabkow czosnku,
    •swieze ziola : rozmaryn, tymianek,
    •0,4 litra oleju rzepakowego,
    •lyzeczka soli,
    •2 lyzeczki cukru,
    •lyzeczka ziol prowansalskich,
    •kilka ziarenek pieprzu,
    1.Umyta cukinie i baklazana kroimy na plasterki o grubosci ok 0,5cm, pomidory kroimy w cwiartki i usuwamy gniazda nasienne, papryke kroimy w dosc grube paski.
    2.Duza blache wykladamy papierem do pieczenia, ukladamy na niej pokrojone warzywa i nieobrane zabki czosnku.
    3.Posypujemy je mieszanka soli, cukru i ziol prowansalskich. Pieczemy w piekarniku (100°C) przez ok 4 godziny.
    4.Do wysterylizowanego sloika wkladamy podsuszone warzywa, czosnek, swieze ziola i ziarnka pieprzu.
    5.Podgrzewamy olej do 100°C i zalewamy nim warzywa w sloiku. Zakrecamy go i stawiamy przez 5min na zakretce.
    Tak przygotowane warzywa mozemy przechowywac przez pare miesiecy w chlodnym pomieszczeniu. U mnie pierwszy sloiczek przetrwal tydzien : warzywa drobno pokroilam i podalam na posmarowanych chosnkiem i podieczonych kromkach chleba.

    coolinarneeksperymenty@gmail.com

    OdpowiedzUsuń
  31. Salatka quinoa-buraczki z vinaigrette na oleju rzepakowym

    •250g ugotowajej komosy ryzowej,
    •250g ugotowanych burakow,
    •1 lodyzka selera naciowego,
    •2 lyzki posiekanego szczypiorku,
    •100g sera feta,
    •na sos vinaigrette : 3 lyzki oleju rzepakowego, 2 lyzki octu winnego, 2 lyzki soku z cytryny,
    •sol, pieprz
    1.W salaterce mieszamy skladniki salatki : quinoa, buraczki pokrojone w nieduza kostke, seler naciowy pokrojone w plasterki, posiekane liscie selera i szczypiorek.
    2.Calosc zalewamy sosem vinaigrette z oleju rzepakowego, doprawiamy sola i pieprzem.
    3.Posypujemy rozdrobnionym na kawalki serem feta i gotowe!

    OdpowiedzUsuń
  32. Zapomnialam dorzucic link do przepisu na blogu :

    http://coolinarnie.blox.pl/2013/12/Salatka-quinoa-buraczki-z-vinaigrette-z-olejem.html

    moj adres : coolinarneeksperymenty@gmail.com

    OdpowiedzUsuń
  33. Proponuję :
    Hummus inaczej czyli pasta z ciecierzycy z pestkami dyni i oliwą dyniową


    2 szklanki ugotowanej ciecierzycy
    ok. 100 g pestek dyni
    8-10 płatów pomidorów suszonych z oliwy (ja używam swoich, zakonserwowanych w oliwie z oliwek z gałązka rozmarynu i czosnkiem)
    sól do smaku (całkiem sporo)
    ząbek czosnku
    świeżo zmielony pieprz
    oliwa z pestek dyni

    Ugotowaną do miękkości ciecierzycę mielimy blenderem razem z posiekanymi pomidorami, i odrobiną oliwy - ja staram się po prostu nie odsączać ich jakoś specjalnie z oliwy, w której były zamknięte cała zimę, ale specjalnie jej nie dolewam.
    Żeby trochę rozrzedzić pastę możemy dolać wody, która została po gotowaniu cieciorki, pasta będzie mniej tłusta i bez wyrzutów będzie ją można sobie na talerzu skropić/polać oliwą dyniową.
    Dodajemy zmielone w młynku pestki dyni i doprawiamy - jeśli mamy pomidory kupne czyli bez smaku wymienionych przeze mnie wcześniej dodatków, można dołożyć ząbek czosnku i odrobinę ulubionego zioła np rozmarynu czy bazylii ale nie jest to konieczne.
    Gęstość pasty dostosowujemy do upodobań - gęsta lepiej się sprawdzi na kanapkach, a jako przystawka wyjadana pajdą chleba, kawałkiem papryki czy selera naciowego w formie rzadszej, kremowej.
    Polewamy oliwą z pestek dyni i obsypujemy pestkami.

    agujaniak@gmail.com
    http://wegefaza.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  34. Fajne wyróżnienie :)
    pomyślę nad przepisem, to może przyłączę się do zabawy .pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  35. Witaj :) Dziękuję za zaproszenie do konkursu. Z przyjemnością zgłoszę swoje 2 propozycje:
    Szybka, prosta, ale całkiem nietypowa sałatka z pomarańczy:
    Składniki (na porcję dla 1 osoby):

    · 2 pomarańcze
    · 1 mała czerwona cebula
    · kilka zielonych oliwek (u mnie nadziewane papryką)
    · sól i świeżo mielony czarny pieprz
    · odrobina oliwy z oliwek

    Pomarańcze obieramy ze skóry i kroimy w dość sporej wielkości kostkę. Czerwoną cebulę kroimy w cienkie piórka. Oba składniki mieszamy razem dodając odrobinę soli i świeżo zmielonego czarnego pieprzu. Na koniec dodajemy kilka oliwek i całość skrapiamy oliwą z oliwek. Sałatka gotowa :)

    I równie szybkie i proste, ale niezwykle aromatyczne grillowane pieczarki:
    Składniki:

    · małe pieczarki
    · kawałek masła lub oliwa z oliwek
    · sól czosnkowa
    · suszona natka pietruszki
    · pieprz czarny

    Pieczarki obieramy i odcinamy im nóżki. Masło topimy, dodajemy natkę pietruszki, pieprz i sól czosnkową - proponuję na raty, bo łatwo jest przesolić. Na patyczki do szaszłyków nadziewamy pieczarki - najlepiej nabijać bliżej pieczarkowego kapelusza, wtedy nie będą pękać.

    Szaszłyki układamy na rozgrzanej patelni grillowej lub tradycyjnym grillu. Smarujemy z wierzchu pędzelkiem maczanym w maśle z przyprawami. Przewracamy na drugą stronę i smarujemy ponownie. Grillujemy do zezłocenia. Jeśli przygotowujemy na patelni grillowej dużą porcję pieczarek, to warto co kolejną zmianę przetrzeć patelnię papierowym ręcznikiem, żeby pozbyć się przypalonego masła.

    Smacznego! :)
    Przepisy pochodzą z mojego bloga: http://kitchenpleasuresanddisasters.wordpress.com
    pozdrawiam!
    Paula
    paulagotuje@op.pl

    OdpowiedzUsuń
  36. Ja proponuję sałatkę z krewetkami, melonem,jagodami Goji oraz morwą turecką w sosie owocowym z olejem z pestek winogron!
    Składniki:
    -Garść roszponki
    -10 krewetek
    --pomidorki koktajlowe
    -2 łyżki jagód Goji
    -2 łyżki morwy tureckiej
    -łyżka orzechów nerkowca
    -4 plastry pomidorów suszonych w zalewie
    -pół melona
    -papryczka chili,1 ząbki czosnku
    -łyżka masła
    Sos:
    -4 łyżki oleju z pestek winogron
    -3 łyżki soku z pomarańczy
    -łyżka sosu balsamico
    -łyżka miodu

    Wykonanie:
    Na patelni roztapiamy masło. Krewetki mieszamy z pokrojoną papryczką chili, 2 ząbkami wycisniętego czosnku i łyżki oleju z pestek winogron.Na rogrzaną patelnię smażymy je z tymi dodatkami, aż będą zarumienione.
    Na talerz układamy roszponkę, wykładamy gotowe krewetki, z melona wydrążamy małą łyżeczką kuleczki i układamy na roszponce. Dodajemy morwę, Goję, nerkowca, przekrojone w pół pomidorki koktajlowe oraz pomidory suszone przekrojone w pół i odsączone z zalewy.
    Przygotowujemy sos:
    Łączymy wszystkie składniki sosu i wkładamy na 10min do lodówki. Po wskazanym czasie wylewamy na sałatkę.

    Justeatmee@gmail.com

    OdpowiedzUsuń
  37. Gratuluję!! Ech, fajnie by było się w książce kulinarnej zobaczyć...
    Chetnie przystąpię do konkursu, jak tylko uda mi się podjąć decyzję z czym;)) Mam nadzieję, że zdążę:)

    OdpowiedzUsuń
  38. dziękuję za zaproszenie do konkursu! :) oto mój przepis na lekką i smaczną sałatkę:

    (porcja dla dwóch, trzech osób)
    200g rukoli
    150g serka typu feta
    1 duży lub 2 małe owoce granatu
    kilka (8-10) zielonych oliwek
    garść pomidorków koktajlowych
    1 duża żółta papryka
    dressing:
    2 łyżki oleju z pestek winogron, 2 łyżki soku z cytryny, pieprz, suszone oregano i bazylia - wymieszać

    Sałatę, pomidory i paprykę dokładnie umyć, osuszyć. Oliwki odsączyć z zalewy, pokroić w plasterki, z owoców granatu wyciągnąć ziarenka. Paprykę i ser pokroić w kosteczkę, pomidorki przekroić na połówki. Większe liście rukoli porwać na mniejsze kawałki i umieścić w miseczce, dodać resztę składników. Polać dressingiem i delikatnie wymieszać.
    Najlepiej smakuje schłodzona 2-3h w lodówce :)

    b.swirska@gmail.com

    OdpowiedzUsuń
  39. To i ja dokładam moją sałatkę, robiłam ją w zeszłym roku kilka razy w sezonie malinowo- jagodowym:

    Składniki:
    * zielona sałata
    * ugotowana ciecierzyca
    * maliny
    * jagody
    * podprażony sezam

    Sos na jedną porcję:
    * łyżeczka oleju sezamowego
    * łyżeczka miodu
    * odrobina wody, aby sos był lejący
    * łyżeczka soku z cytryny

    Rozłożyć składniki sałatki na talerzu, polać sosem.
    Pozdrawiam:)

    Mail: kuchniasowy@gmail.com

    OdpowiedzUsuń
  40. Moja ulubiona przekąska sałatka caprese

    http://szotreba.blogspot.com/2014/04/saatka-caprese.html

    2 pomidory
    mozzarella
    liście bazylii
    ząbek czosnku
    olej
    zioła prowansalskie


    kasinteks@orange.pl

    Przygotowanie:

    Pomidory i mozzarellę kroimy w plastry i układamy naprzemiennie.
    Czosnek wyciskamy przez praskę, dodajemy zioła prowansalskie,
    mieszamy z oliwą i polewamy sałatkę.

    OdpowiedzUsuń
  41. WOW! Książka prezentuje się fantastycznie!
    Jako edytor muszę przyznać, że podoba mi się szata graficzna.
    Przepisy są naprawdę czytelne i nie jest "naciapane" :)
    Fajnie byłoby ją mieć w swojej kolekcji ;)

    A teraz do rzeczy, chciałabym zaproponować danie z OLEJEM OSTROPESTOWYM (b. dobrym na problemy z wątrobą):

    *** Bruschetta z pomidorami ***
    - 1 bagietka (pokrojona na 1,5 cm kromki)
    - 4 większe pomidory (pokrojone w kostkę)
    - garść świeżej bazylii bądź suszonej
    - 2 drobno posiekane ząbki czosnku + 3 całe
    - 3 łyżki zielonych oliwek (pokrojone w cienkie plasterki)
    - 3-4 łyżki oleju z ostropestu

    Pomidory, bazylię, 2 posiekane ząbki czosnku i oliwki mieszamy w misce. Kromki bagietki układamy na blaszce. Wstawiamy do piekarnika (temp. 180st) na 10 min. Póki kromki się nie przyrumienią. Ciepłe kromki nacieramy ząbkiem czosnku i skrapiamy olejem ostropestowym. Nakładamy mieszankę pomidorowo-bazyliowo-oliwkową i ... zachwycamy się smakiem zdrowego dania.

    Polecam na grilla, kromki szybko się rumienią na ruszcie ;)
    pozdrawiam,
    Cake Caprice

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. zapomniałam o adresie mailowym:
      cakecaprice@gmail.com

      Usuń
  42. Witam,
    Jedną z moich ulubionych zakąsek jest tapenada, podawana z grzankami na przykład. Do tapenady używa się oliwy, ale jakby na to nie patrzeć to też rodzaj oleju.

    Tapenada

    1 - 1 i 1/2 szklanki czarnych oliwek bez pestek
    2 łyżki kaparów
    kilka anchois (wczesniej namoczonych na godzinkę w mleku i opłukanych pod wodą)
    starta skórka z 1 cytryny
    2 łyżeczki musztardy gruboziarnistej
    1 mały ząbek czosnku
    sól/pieprz do smaku
    1-2 łyżki soku z cytryny
    oliwa extra vergine (ok. 1/3 kubeczka)

    Wszystkie składniki wrzucamy do blendera, z odrobiną oliwy. Miksujemy i dodajemy po trochu oliwy do uzyskania właściwej konsystencji (gęstej pasty). Gotową tapenadę przekładamy do szklanego pojemnika, zamykamy i wkładamy do lodówki na kilka godzin, żeby smaki się przegryzły. Możemy przechowywać przez parę dni w lodówce.

    Pozdrawiam
    Anna
    acollyer@go2.pl

    OdpowiedzUsuń
  43. Gosia, dołączam przekąskę
    http://gotujewdomu.blogspot.com/2014/05/zdrowa-przekaska.html

    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  44. Dla mnie wspaniałą przekąską jest domowa granola. Samo zdrowie! :)

    Granola jabłkowo-pomarańczowa

    Składniki:
    2 szkl. płatków owsianych
    1/2 szkl. pestek dyni
    1/2 szkl. słonecznika
    50 g wiórków kokosowych
    1 łyżka siemienia lnianego
    100 g żurawiny
    1 jabłko
    1/2 pomarańczy
    2 łyżki miodu (lub więcej, do smaku)
    1 łyżka oleju kokosowego
    cynamon i imbir do smaku

    Jabłko obrać, pokroić w kostkę. Pomarańczę również obrać. Owoce zmiksować przy użyciu blendera. Dodać miód, cynamon, imbir, olej kokosowy i lekko podgrzać. Wszystkie suche składniki granoli wymieszać. Wlać płynną miksturę i wymieszać wszystko tak, by składniki były oblepione masą miodowo-owocową. Granolę rozprowadzić równomiernie na dużej blasze piekarnika, wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić do nagrzanego do 160 stopni piekarnika i piec przez ok. 40-45 minut, mieszając co 10 minut. Upieczoną granolę ostudzić, przełożyć do dużego słoika i przechowywać w suchym miejscu.

    pozdrawiam, Aneta
    planetasmaku@gmail.com

    OdpowiedzUsuń
  45. Także spróbuję ;)
    Przepis pełnoziarniste ciasto z mikrofali.
    Składniki:
    1 białko jaja
    1,5 łyżki mąki pełnoziarnistej
    3 łyżki mleka
    1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
    1 łyżeczka oleju roślinnego
    1 łyżka domowych powideł (u mnie śliwkowe)
    1 łyżka kakao
    Przygotowanie:
    Wszystkie składniki wymieszać za pomocą trzepaczki lub widelca. Ciasto przelać do lekko natłuszczonej miseczki. Piec około 3min na najwyższej mocy. Przełożyć na talerzyk.
    Można udekorować różnymi dodatkami. U mnie była to dodatkowa łyżeczka powideł.
    JanikKlaudia@gmail.com

    OdpowiedzUsuń
  46. Dziekuje za zaproszenie . Oto moja propozycja:)

    Sałatka do pracy, jako przystawka, do grilla, kolację I nie tylko. Pyszna I sycąca. Prosta w wykonaniu , polecam :)

    Składniki:
    puszka tuńczyka w sosie własnym
    2-3 ogórki małosolne- lub kiszone
    mała puszka kukurydzy
    100-150 gr makaronu świderki
    1-2 łyżki sera startego mozzarella
    sól, pieprz
    2 łyżki oliwy z oliwek
    Wykonanie:

    Gotuje makaron według instrukcji na opakowaniu- odstawiamy do ostudzenia.
    Do miski dajemy tuńczka. Kroimy w talarki ogórki. Dodajemy makaron, kukurydzę I ser.
    Doprawiamy do smaku solą I pieprzem.
    Skrapiamy oliwką.
    Gotowe.
    http://smakiedyty.blogspot.ie/2014/05/saatka-makaronowa-z-tunczykiem.html
    Pozdrawiam
    Edyta
    ebiczel@gmail.com

    OdpowiedzUsuń
  47. Odpowiedzi
    1. Konkurs nie dla mnie :) Biorącym udział życzę powodzenia :)

      Usuń
  48. Ja osobiście jako najlepszą przekąskę na świecie, zakrapianą olejem, uważam domową granolę! Nic nie pobudza tak szarych komórek jak dźwięk chrupania między zębami ;) Domowa granola, jak wiadomo, dużo zdrowsza niż te sklepowe, a najlepszej w niej jest to, że możemy sterować smakami ja tylko chcemy!

    Składniki:
    1 szklanka płatków owsianych górskich
    1 szklanka płatków żytnich
    3 czubate łyżki miodu
    1 łyżka syropu karmelowego
    1 łyżka oleju rzepakowego
    garść suszonej żurawiny
    garść orzechów włoskich
    garść rodzynek
    garść suszonej morwy białej
    0,5 szklanki wiórków kokosowych
    0,5 szklanki pestek słonecznika


    Płatki, wiórki, słonecznik, miód, syrop i olej dokładnie łączymy w jednej misce. Brytfakę wykładamy papierem do pieczenia i wylewamy na nią naszą mieszankę, dokładnie rozkładając aby przypiekła się z każdej strony. Piekarnik nagrzewamy do 180* ,a po nagrzaniu umieszczamy w nim naszą granolę. Granolę pieczemy przez ok. 30 min co 10 min mieszając. Gdy granola się upiecze pozostawiamy ją do wystygnięcia, po tym czasie dodajemy posiekane bakalie i tak troszkę czekolady, a co tam! ;) Zagadamy gdy tylko najdzie ''mały głód''.
    Pozdrawiam,
    Natalie

    nataliekudli@gmail.com

    OdpowiedzUsuń
  49. Dziękuję za zaproszenie, a oto mój przepis na ZAWIJANE FRANCUSKIE BULECZKI Z PIECZARKAMI I SZPINAKIEM

    Składniki:
    1 płat ciasta francuskiego (domowego lub dobrego kupionego)
    dwie garsci szpinaku
    ok.200 g pieczarek
    ząbek czosnku
    sól
    2-3 łyżki oleju arachidowego Oleofarm
    jajko

    Pieczarki bardzo drobno kroimy i podsmazamy na oleju arachidowym, aż puszcza wodę a potem odparują. Dorzucamy posiekany ząbek czosnku i szpinak. Solimy i smażymy aż szpinak zmięknie. Nagrzewamy piekarnik do 180*C. Płat ciasta francuskiego rozkładamy. Do lekko ostygniętego farszu dodajemy surowe jajko, mieszamy. Takim farszem smarujemy ciasto francuskie. Z jednej strony zostawiamy 2-3 cm puste. Zwijamy ciasto w roladę, tak aby zamknąć ją nieposmarowanym brzegiem ciasta. Następnie kroimy roladę na ok.2 cm plastry, które układamy poziomo na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy ok.20 minut. W ten sposób wychodzą nam śliczne, małe, zawinięte bułeczki o lekko orzechowym posmaku (dzięki smażeniu na oleju arachidowym) :)

    Zachęcam do wypróbowania, ponieważ przepis jest sprawdzony, a cała moja rodzina uwielbia pieczarki z tym orzechowym aromatem :)

    Pozdrawiam,
    Monajka

    http://one-tiny-chef.blog.pl/

    e-mail: m.mlynska@gmail.com

    OdpowiedzUsuń
  50. Witam,
    przesyłam coś lekkiego, zdrowego, a zarazem szybkiego :)
    Pyszna sałata z oliwą.

    Składniki:
    1/2 główki sałaty lodowej
    sok z 1/4 cytryny
    2 łyżki oliwy z oliwek
    sól
    zioła prowansalskie
    oregano
    Wykonanie:
    Liście sałaty porwać na małe kawałki. Zrobić sos: sok z cytryny, oliwę i przyprawy połączyć. Wszystko wymieszać z sałatą.

    Pozdrawiam i dziękuję za zaproszenie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. zapomniałam podać maila: dariadiering@op.pl :)
      Pozdrawiam:)

      Usuń
  51. Jeśli ma to być przekąska, to naleśniki z kaszy jaglanej sprawdzą się idealnie ;)

    Składniki na 10 naleśników:
    - 1,5 szklanki ugotowanej i przestudzonej kaszy jaglanej
    - 1 szklanka mleka
    - 7 łyżek skrobi ziemniaczanej
    - jajo
    - 3 łyżki oleju
    - odrobina oleju do smarowania patelni

    Ostudzoną kaszę, mleko, skrobię ziemniaczaną, jajo i olej zmiksować na bardzo gładką masę.
    Niewielką ilość masy wylać na patelnię i delikatnie rozprowadzić i smażyć z obu stron (aż się zarumienią). Podawać z ulubionymi dodatkami :)

    katarzyna_wawrzyniak@op.pl

    Pozdrawiam cieplutko i dziękuję za zaproszenie :)

    OdpowiedzUsuń
  52. Dziękuję za zaproszenie do udziału w konkursie ;-)
    Mój przepis na przekąskę to: Grissini z hummusem
    Uwielbiam olej rzepakowy tłoczony na zimno, ma cudowny orzechowy smak, dlatego został użyty w przepisie ;-)

    PRZEPIS NA GRISSINI
    Składniki:
    (na 14 sztuk)
    - opakowanie drożdży suszonych (7g),
    - 2 szklanki mąki pełnoziarnistej (260g),
    - 150 ml ciepłej wody,
    - ½ łyżeczki soli,
    - 2 łyżki oleju rzepakowego tłoczonego na zimno (20g),
    - łyżka ziół prowansalskich,
    - 3 ząbki czosnku,
    - 1 żółtko do posmarowania (20g)
    - łyżka sezamu do posypania (10g)

    Sposób przygotowania

    1. Mieszamy mąkę z drożdżami, solą, oliwą z oliwek, ziołami, wyciśniętym czosnkiem i letnią wodą. Wyrabiamy ciasto i odstawiamy do wyrośnięcia na ok. 1h.
    2. Ciasto dzielimy na 14 części i każdą rolujemy w cienkie wałki, które układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Ponownie odstawiamy do wyrośnięcia na ok. 30 min.
    3. Grissini smarujemy roztrzepanym żółtkiem i posypujemy sezamem.
    4. Pieczemy w 200⁰C przez ok. 10-15 min.


    PRZEPIS NA HUMMUS
    Składniki:
    (na 10 porcji)

    - 5 łyżek ziaren sezamu (50g),
    - 3 łyżki oleju rzepakowego tłoczonego na zimno (30g),
    - mały ząbek czosnku,
    - sok z połówki cytryny,
    - puszka ciecierzycy (250g),
    - 50 ml zimnej przegotowanej wody,
    - sól.


    Sposób przygotowania:

    1. Prażymy ziarna sezamu i blendujemy.
    2. Do powstałej pasty dodajemy sok z cytryny, olej rzepakowy, ząbek czosnku, ciecierzycę, wodę i miksujemy na gładką masę.
    3. Doprawiamy do smaku.

    trójkolorowatecza@gmail.com
    Pozdrawiam ;-)

    OdpowiedzUsuń
  53. rekowyczyny@gmail.com

    Dziękuję za zaproszenie. Moje danie to sałatka dobra na każdy posiłek dnia.

    10 pomidorów suszonych z oliwy
    4 łyżki kaparów (opłukanych)
    12 oliwek
    puszka ciecierzycy
    kulka mozarelli.
    2 garście rukoli

    Sos do polania:
    1/3 szklanka oleju
    1 łyżka syropu z agawy (nie używam cukru)
    1 łyżka octu balsamicznego
    2 wyciśnięte ząbki czosnku.

    Ser kroimy w kosteczke, oliwki w plasterki, pomidory w paseczki. Mieszamy z ciecierzycą. Układamy na talerzach rukolę, wykładamy pomieszane warzywa polewamy sosem.

    Koniec, szybkie i pożywne.

    Pozdrawiam,

    OdpowiedzUsuń
  54. Grillowane cukinie z miętą http://baikawkuchni.blogspot.com/2013/09/grillowane-cukinie.html

    Składniki, 3-4 porcje:
    500 g cukinii
    3 łyżki oliwy z oliwek extravergine
    sok z ½ cytryny
    2 szczypty soli morskiej
    2 szczypty oregano
    1 ząbek czosnku pokrojony w małą kosteczkę
    2 gałązki świeżej mięty

    1. Cukinie pokroić wzdłuż w 0,5 cm plastry i grillować do miękkości z obu stron na rozgrzanej patelni grillowej.
    2. W miseczce wymieszać widelcem oliwę z sokiem z cytryny (do uzyskania kremowej konsystencji).
    3. Dodać sól, oregano, czosnek i wymieszać.
    4. Cukinie ułożyć na półmisku i polać przygotowanym sosem.
    5. Na każdy plaster cukinii położyć 1-2 listki mięty.
    6. Podawać w temperaturze pokojowej.

    baikawkuchni@gmail.com

    OdpowiedzUsuń
  55. Oliwki z marchewką i selerem naciowym http://baikawkuchni.blogspot.com/2013/09/saatka-z-zielonych-oliwek.html

    Składniki, 5-6 porcji:
    3 średnie marchewki
    3 łodygi selera naciowego
    2 ząbki czosnku
    200 g zielonych oliwek z pestka
    5 łyżek oliwy z oliwek extravergine
    4 łyżki octu winnego

    1. Marchewki obrać i umyć.
    2. Przekroić wzdłuż na pół, a następnie pokroić w 0,5 cm plasterki i włożyć do salaterki.
    3. Seler umyć, pokroić w 0,5 cm plasterki i dodać do marchewek.
    4. Czosnek obrać, pokroić w trzy grubsze plasterki i włożyć do salaterki.
    5. Dodać odcedzone oliwki, wlać oliwę, ocet i wymieszać.
    6. Wstawić do lodówki na kilka godzin (im dłużej, tym lepiej).
    7. Sałatkę podawać w temperaturze pokojowej lub lekko schłodzoną.

    baikawkuchni@gmail.com

    OdpowiedzUsuń
  56. Bresaola z rukolą i parmezanem http://baikawkuchni.blogspot.com/2013/10/bresaola-z-rukola-i-parmezanem.html

    Składniki, 2 porcje:
    200 g bresaoli
    2 garście rukoli
    sok wyciśnięty z 1 cytryny
    4 łyżki oliwy z oliwek extravergine
    świeżo mielony czarny pieprz do smaku (opcjonalnie)
    50 g parmezanu

    1. Rukolę umyć i osuszyć.
    2. Plasterki bresaoli ułożyć na talerzach.
    3. W miseczce wymieszać oliwę z sokiem z cytryny i polać mięso.
    4. Ewentualnie posypać świeżo zmielonym czarnym pieprzem.
    5. Z parmezanu wyciąć nożem cienkie płatki i posypać nimi bresaolę.
    6. Na wierzchu ułożyć rukolę.
    7. Podawać z pieczywem.

    baikawkuchni@gmail.com

    OdpowiedzUsuń
  57. Gotowane karczochy http://baikawkuchni.blogspot.com/2014/03/gotowane-karczochy.html

    Składniki, 2 porcje:
    4 świeże karczochy
    3 l wody
    1 łyżka soli morskiej
    1 cytryna pokrojona w ćwiartki
    4 łyżki octu winnego
    4 łyżki oliwy z oliwek extravergine
    2 szczypty soli morskiej
    świeże pieczywo

    1. Karczochy umyć w zimnej wodzie.
    2. Wodę zagotować i posolić.
    3. Wrzucić karczochy i cytrynę (żeby nie ściemniały).
    4. Gotować przez ok. 40-45 min do miękkości.
    5. Odcedzić i lekko ostudzić.
    6. Do małej miseczki wlać ocet, oliwę, wsypać sól i roztrzepać widelcem (ok. 1 min).
    7. Obrywać listek po listku, maczając je w sosie i jedząc ich maleńką końcówkę. Im bliżej środka karczocha, tym więcej miąższu do zjedzenia.

    baikawkuchni@gmail.com

    OdpowiedzUsuń
  58. Dziękuję za zaproszenie :) a to mój przepis na sałatkę z granatem:

    Składniki:
    - sałata rzymska
    - zielona papryka
    - pestki z średniego granatu
    - ser camembert z pieprzem zielonym
    - oliwa z oliwek
    - sól

    Przygotowanie:
    Do miski wkładamy porwane liście sałaty, następnie pokrojoną w paski papryke i w trójkąty ser camembert. Na koniec dodajemy pestki granatu oraz całość skrapiamy sokiem z owocu, oliwą oraz odrobinkę solimy. Sałatkę można podawać przygotowaną warstwowo jak i wymieszaną.

    borowiec.gabriela@wp.pl

    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  59. Witaj :) Bardzo Ci gratuluję przepisów w książce! To niesamowite wyróżnienie :) Ja mam jeden wspaniały przepis, którym chciałabym się podzielić. Jest to znane danie - pomidory z mozzarellą, jednak dzięki olejowi właśnie, jest to inny smak i absolutnie uwielbiam to wydanie! Zdrowo i bardzo, bardzo smacznie!

    Składniki:
    * pomidor
    * kula sera mozzarella
    * kilka listków bazylii
    * pieprz, sól, oregano
    * olej ARGANOWY

    Ser i pomidor kroimy w plastry, przekładamy jedno nad drugim, posypujemy przyprawami, polewamy tym pysznym, orzechowym w smaku olejem i układamy świeżą bazylię na wierzchu.
    Pyszności! Naprawdę, szczerze polecam spróbować tej przekąski z olejem arganowym, wspaniale wydobywa całą nową gamę smaków!

    Pozdrawiam serdecznie! A mój mail to: fantazje.luny@gmail.com

    OdpowiedzUsuń
  60. Przepis na muffinki marchewkowe z olejem z orzechów włoskich ;) :
    Składniki:
    1,5-2 szklanki marchewki startej na małych oczkach- u mnie były to 3 duże marchewki
    pół szklanki otrębów owsianych
    1 szklanka płatków owsianych
    1/4 szklanki cukru trzcinowego demerara
    3 jajka
    3 łyżki oleju z orzechów włoskich
    1 łyżeczka cynamonu
    2 duże łyżeczki przyprawy korzennej do piernika
    1 łyżeczka soli
    pół łyżeczki sody oczyszczonej
    zmielone orzechy włoskie
    suszona żurawina, płatki migdałów, pestki słonecznika
    opcjonalnie: cokolwiek chcecie wsadzić: jakieś inne pestki, daktyle, rodzynki, owoce goji itp.

    Przygotowanie:
    Marchewki zetrzeć na tarce o małych oczkach. W mikserze zmielić płatki owsiane na mąkę. Przesypać naszą mąkę do miski i dodać otręby, zmielone orzechy, cynamon, przyprawę korzenną, sól, żurawinę, sodę oczyszczoną i cukier.
    Jajka i olej z orzechów włoskich zmiksować i w osobnej misce połączyć i wymieszać z marchewką. Całość przelać do miski z suchymi składnikami i wymieszać. Ja do moich muffinek dodałam słonecznik, orzechy włoskie oraz płatki migdałowe. Uzyskane ciasto przełożyć do foremek na muffinki które należy wyłożyć papilotkami. Na wierzch ciasta posypać jeszcze płatki migdałów. Piec około 30-35 minut w temperaturze 180 stopni.

    ola.wywial@gmail.com

    OdpowiedzUsuń
  61. Moja propozycja: http://delikatedelights.blogspot.com/2014/04/penne-z-pomidorami-i-parmezanem.html

    woloszynskakatarzyna@gmail.com

    OdpowiedzUsuń
  62. Sycąca sałatka obiadowa idealna na majowe chłodne dni. Połączenie sałaty, tuńczyka, ziemniaków, jajka i oliwek sprawdza się świetnie ;) Do tego domowy sos winegret i pyszne danie gotowe!
    Ziemniaki i jajka możemy dodawać ciepłe lub zimne.

    Składniki na 2 porcje:
    -puszka tuńczyka w sosie własnym
    -pół główki sałaty lodowej
    -dwie garści rukoli
    -4 ziemniaki ugotowane w mundurkach
    -2 jajka ugotowane na twardo
    -oliwki (zielone lub czarne)
    -czarny pieprz grubo mielony
    -sos winegret (łyżka dobrej musztardy, czubata łyżeczka miodu, sok wyciśnięty z połówki cytryny, 2 łyżki oliwy. Przygotowanie: Musztardę, miód i sok z cytryny mieszamy trzepaczką na gładką emulsję. Powoli dodajemy olej/oliwę i mieszamy dalej, aż sos nabierze gładkiej i lśniącej konsystencji.)

    Przygotowanie:
    Sałatę lodową rwiemy na mniejsze części i układamy na talerzach, następnie dodajemy po garści rukoli. Ziemniaki i jajka kroimy w ósemki, układamy dookoła sałat. Tuńczyka odsączamy z zalewy i na każdy talerz wykładamy po pół porcji ryby z puszki. Całość przyozdabiamy oliwkami, oprószamy pieprzem i bezpośrednio przed podaniem polewamy sosem winegret.

    piszczek.wer@gmail.com

    OdpowiedzUsuń
  63. Lekka i pożywna sałatka w sam raz na wiosnę ;) połączenie piersi z kurczaka, sera i jajka jest świetne. Do tego orzeźwiająca sałata i pomidorki, a na koniec chrupiące grzanki. A wszystko powstało z lenistwa – nie chciało mi się kroić piersi z kurczaka oraz gotować jajek, czekać aż wystygną, obierać ich i kroić... ;)

    Składniki na 2 porcje:
    -pierś z kurczaka
    -2 jajka
    -2 plastry sera topionego (np. Hochland)
    -pomidorki koktajlowe lub truskawkowe
    -kilka liści sałaty lodowej
    -parę garści roszponki
    -2 kromki chleba orkiszowego/razowego/z ziarnami
    -sól
    -pieprz czarny grubo mielony
    -olej rzepakowy
    -posypka ziołowa (mieszanka różnych ziół)

    Przygotowanie:
    Sałatę lodową rwiemy na mniejsze kawałki, wykładamy na talerze. Na nią kładziemy roszponkę i połówki pomidorków. Pierś z kurczaka oczyszczamy z błon i przekrajamy tak by powstały 2 plastry. Przyprawiamy je pieprzem i solą, skrapiamy olejem rzepakowym i smażymy na rozgrzanej patelni. W międzyczasie chleb kroimy w kostkę i podpiekamy na suchej patelni. Usmażone mięso przykrywamy, by nie wystygło. Smażymy jajka (wcześniej doprawiamy je solą i pieprzem) tak, by żółtko było płynne. Na sałatę kładziemy kolejno: mięso, plasterek sera, jajko. Całość posypujemy grzankami i ziołami ;)

    piszczek.wer@gmail.com

    OdpowiedzUsuń
  64. Chrupki z ciecierzycy! Idealne zamiast czipsów i słonych paluszków, o niebo smaczniejsze i przede wszystkim zdrowsze:)

    -ciecierzyca - można użyć z puszki albo ugotować suchą, uprzednio mocząc ją przez noc w wodzie
    -olej z pestek winogron (lub inny dowolny)
    -sól, pieprz, suszony czosnek, zioła prowansalskie, słodka papryka w proszku - można użyć innych, ale te najbardziej smakowo zbliżone są do typowych słonych przekąsek

    Ugotowaną ciecierzycę wrzucamy do pojemnika z zamknięciem, wsypujemy przyprawy w ilości 'ile kto lubi', wlewamy olej, z reguły wystarcza 3-4 łyżki. Zamykamy pojemnik i wstrząsamy nim energicznie by cała ciecierzyca obtoczyła się w przyprawach i oleju. Wysypujemy ją na blachę i pieczemy w 180 stopniach przez ok. 40 minut. Warto co jakiś czas przemieszać ziarenka, żeby się nie przypaliły. Bon apetit! :)

    gabi9206@wp.pl

    OdpowiedzUsuń
  65. Moim pomysłem na wykorzystanie oleju jest dressing do chrupiącej sałatki :)
    Do przygotowania sałatki potrzebujemy kilka rodzajów sałat, np. sałatę lodową, roszponkę i cykorię (śmiało można wykorzystać też gotowy mix sałat), kilka pomidorków koktajlowych, paprykę, cebulę cukrową lub dymkę, żurawinę i kabanosy.
    Wszystkie świeże warzywa myjemy. Sałatę lodowa i cykorię rwiemy na małe kawałki, roszponkę rozdzielamy na mniejsze listki. Pomidorki koktajlowe kroimy na pół, paprykę kroimy w drobną kostkę. To samo robimy z kabanosami. Kroimy je w plasterki. Fajnym dodatkiem jest tez żurawina, obojętnie czy jest to żurawina suszona, czy ze słoiczka. Co kto lubi ;) Cebulę kroimy w pióra.
    Do przygotowania dressingu potrzebujemy 3 łyżki oleju, 3 łyżeczki musztardy (ja używałam grillowej albo rosyjskiej), paprykę słodką, paprykę ostrą, odrobinę soli i pieprzu do smaku. Całość mieszamy, warto schłodzić przed podaniem (dodatkowo w czasie chłodzenia wszystkie smaki będą miały chwilę aby się połączyć).
    Dodajemy nasz dressing do sałatki i gotowe! :)

    OdpowiedzUsuń
  66. Humus

    1 puszka cieciorki
    sok z 1/2 cytryny
    1 ząbek czosnku
    szczypta chili
    sól
    3 1/2 łyżki pasty tahini
    5 suszonych pomidorów (opcjonalnie)

    pasta tahini:

    1 szklanka sezamu
    1/4 szklanka oleju roślinnego


    Do przygotowania humusu możemy użyć gotowej pasty tahini. ale samodzielne jej przygotowanie jest bardzo proste. Prażymy na suchej patelni sezam. Gdy zacznie pachnieć i lekko się zrumieni zdejmujemy z ognia. Uważamy żeby go nie przypalić, aby nasza pasta nie była zbyt gorzka. Blendujemy sezam na pastę stopniowo dodając olej. Pastę możemy przechowywać w zamkniętym słoiku w lodówce ok 2 miesięcy.

    Blendujemy sok z cytryny i ząbek czosnku z pastą tahini a następnie stopniowo dodajemy cieciorkę. Gdy otrzymamy gładką masę doprawiamy pastę solą i chili.Możemy dodać do niej również zblendowane suszone pomidory, które nadadzą humusowi niepowtarzalnego smaku.
    Zdjęcia do tej smacznej i mega zdrowej przekąski można znaleźć na stronie:
    http://choochla.blogspot.com/2014/05/wegetarianskie-smarowideko-czyli-humus.html

    choochlacooking@gmail.com

    pozdrawiam serdecznie :)
    Justyna

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. gratuluje publikacji i życzę kolejnych sukcesów :)

      Usuń
  67. dziękuję za zaproszenie. Ja używam bardzo często oleje-i to najróżniejsze bo uważam, że oleje są bardzo dobre i poprawiają smak potraw.
    Przekąska zdrowa to dla mnie sałatka, ale zdrowo to i smacznie więc mój przepis:
    Składniki: sałata lodowa, papryka, pomidor, ogórek, oliwki,kukurydza

    Wszystko kroimy i wrzucamy do salaterki, dając na spód sałatę lodową.

    Sos: (i to w nim tkwi sedno smaku)
    1/4 szkl. octu winnego
    1/4 szklanki oleju-ulubionego (z dodatkiem kilku kropel oliwy z oliwek)
    1 łyżeczka musztardy dijon
    1 łyżeczka miodu
    ząbek czosnku - przeciśnięty przez praskę
    sól, pieprz

    Składniki dokładnie mieszamy i polewamy sałatkę ok. 1/2 godziny przed serwowaniem.
    Smacznego.
    A pani życzę dalszych publikacji pysznych przepisów.

    Iwona
    ias@o2.pl

    OdpowiedzUsuń
  68. To ja zostawię przepis na sałatkę z najlepszym sosem, jakiego do tej pory spróbowałam. Polecam ją, bo jest smaczna i bardzo zdrowa.
    Sałata z kiełkami i sos musztardowo-chrzanowy
    Składniki:
    1/2 cukinii,
    odrobina oliwy,
    1/3 opakowania mieszanki sałat,
    1/2 opakowania kiełków rzodkiewki,
    mały pomidor (lub kilka koktajlowych),
    sól (do smaku),
    sos:
    3 łyżki soku z cytryny,
    łyżeczka musztardy,
    1/2 łyżeczki chrzanu,
    łyżka oleju lnianego.
    Przygotowanie:
    Piekarnik nastawić na 180 stopni. Cukinię pokroić w plasterki, skropić oliwią, posypać szczyptą soli. Przełożyć na blaszkę i piec ok. 25 minut. Pomidora pokroić w kostkę i wymieszać z sałatą i kiełkami. Dodać cukinię. Wszystkie składniki na sos wymieszać, dodając na koniec olej lniany, polać sałatkę.

    wika22@gmail.com

    OdpowiedzUsuń
  69. Jest to jedna z sałatek, którą często robię w lecie, kiedy pomidory dojrzewają na słońcu i mają wspaniały smak i zapach. Podane proporcje są dla jednej osoby, jeśli mam więcej chętnych, wówczas dla każdego robię osobną miseczkę

    Co potrzeba:

    1 kulka mozzarelli,
    1 duży pomidor,
    3 ząbki czosnku,
    2 listki świeżej bazylii,
    1 łyżka oleju lnianego,
    Sól morska do smaku,
    Pieprz mielony do smaku
    Wykonanie:

    Do miseczki kroję na drobne kawałki mozzarellę, pomidora (obieram ze skórki), dodaję czosnek wyciśnięty przez praskę, posiekane listki bazylii, olej, wszystko mieszam i doprawiam do smaku świeżo zmieloną solą morską i pieprzem.

    Smacznego :))

    OdpowiedzUsuń
  70. Dziękuje z zaproszenie:) Idąc za ciosem przedstawiam pasztet z soczewicy z kasza jaglaną. Samo zdrowie na przekąskę, lunch czy kolację. Jedz i zdrowo smakuj:)

    Składniki: na jedną pełną keksówkę

    1 szklanka soczewicy czerwonej
    ½ szklanki kaszy jaglanej
    2 garście suszonych grzybów
    2 średnie cebule
    2 młode marchewki
    1/2 selera
    ¼ szklanki oleju rzepakowego + olej do smażenia
    sól
    pieprz czarny świeżo mielony
    suszony: majeranek,
    tymianek,bazylia
    ziele angielskie roztarte
    2-3 liście laurowe

    Grzyby namocz kilka godzin lub dzień wcześniej (wody nie wylewaj). Wypłucz soczewicę i zalej dwiema szklankami zimnej wody i gotuj, aż wchłonie całą wodę(około 20 minut) Wypłukaną kaszę jaglaną, zalaną suszonymi grzybami z wodą i dodatkowo 1 kubkiem wody gotuj przez około 20 minut, aż kasza wchłonie całą wodę. Pod koniec gotowania zarówno soczewicę, jak i kasze możesz trochę posolić. Pokrój w kostkę cebulę i zetrzyj warzywa na tarce o grubych oczkach. Smaż na kilku łyżkach oleju, najpierw cebulę, po chwili dodaj warzywa. Smaż na bardzo wolnym ogniu, około 10 minut, razem z liściem laurowym i zielem angielskim, aż staną się złociste (po usmażeniu wyjmij listki laurowe). Do garnka z soczewicą wsyp kaszę jaglaną z grzybami i wymieszaj. Dodaj usmażone warzywa, olej. Przypraw obficie. Wymieszaj i skosztuj. Dopraw do smaku. Pasztet przełóż do formy wyścielonej papierem do pieczenia. Piecz 40 minut w temp. 180ºC. Po tym czasie, wyłączam piekarnik, czekam, aż sobie jeszcze w nim nieco przestygnie (przy uchylonych nieco drzwiczkach).

    jedzismakuj@gmail.com

    OdpowiedzUsuń
  71. Dziękuję za zaproszenie
    Proponuję przekąskę : Cannelloni z grillowanego bakłażana

    Lekkie i proste w przygotowaniu przekąski są doskonałą dietetyczna alternatywą szczególnie wtedy, kiedy za oknem jest słonecznie i robi się coraz cieplej. Wówczas niespecjalnie ma się ochotę na przesiadywanie w kuchni. Takim daniem jest dzisiejsza propozycja, czyli cannelloni z grillowanego bakłażana z suszonymi pomidorami, kawałkami marynowanej juki i czerwonej papryki. Przekąska jest bardzo smaczna i zarazem prosta w wykonaniu. Wizualnie również prezentuje się całkiem atrakcyjnie.

    Składniki:

    2 średnie bakłażany
    1 słoiczek pomidorów w oleju
    1 słoiczek juki marynowanej lub sera żółtego
    1 średnia czerwona papryka
    oliwa z orzechów włoskich
    ocet balsamiczny
    sól, pieprz do smaku
    do dekoracji por pocięty w wąskie paseczki (biała cześć)
    sałata

    Sposób przygotowania:

    Bakłażany myjemy, osuszamy, kroimy wzdłuż na plastry o grubości 3 mm, solimy odstawiamy na 15 minut. Następnie osuszamy papierowym ręcznikiem nadmiar wody i grillujemy z obu stron. Na przestudzone plastry układamy po kawałku pomidora, juki lub sera, papryki i po odrobinie pora, lekko solimy i zawijamy. Możemy obwiązać całość kawałkiem szczypiorku lub przekłuć wykałaczką. Już na sam koniec kropimy oliwą orzechową i octem balsamicznym.

    Zdjęcie do potrawy http://greenforkvege.blogspot.com.es/2014/05/cannelloni-z-grillowanego-bakazana.html

    greenforkvege@gmail.com

    OdpowiedzUsuń
  72. Witam,
    Moja propozycja to Kalafior Gobi Manchurian

    Przystawka, zakąska, przekąska w ogóle nie smakuje jak kalafior. Trochę jakbyśmy jedli jakieś mięsko. Stwierdziliśmy zgodnie z mężem, że gdybyśmy nie wiedzieli, że ten nasz poczciwy kalafior tam jest to ciężko byłoby pokapować co jemy :) Gorąco polecam bardzo smaczny :)

    Składniki na gobi manchurian :

    15 różyczek kalafiora najlepiej na taki większy kęs wcześniej ugotowanego al`dente
    3 łyżki mąki kukurydzianej
    5 łyżek mąki uniwersalnej
    1/4 szklanki wody
    1 łyżeczka mielonego czarnego pieprzu ( pominęłam )
    sól, do smaku
    olej do głębokiego smażenia

    Mąki łączymy z solą i wodą na jednolitą masę. Musiałam dodać więcej wody,wszystko zależy od tego jakiej mąki użyjemy - każda ma inną chłonność. Ciasto musi być leiste ale zarówno gęste tak żeby trzymało się na kalafiorze. Konsystencja trochę rzadszego budyniu.

    Kalafior maczamy w cieście i smażymy na rozgrzanym oleju na złoty kolor.

    Odsączamy z nadmiaru oleju na papierowym ręczniku.

    Składniki na sos :

    1/2 szklanki posiekanej cebulki dymki ( lub szczypiorku )
    2 łyżeczki drobno posiekanej zielonej chilli
    1 łyżka posiekanego czosnku
    2 łyżeczki drobno posiekanego imbiru
    1 łyżka mąki kukurydzianej
    1 szklanka wody lub bulionu warzywnego
    1 łyżka sosu sojowego
    1 łyżka ketchupu
    1 łyżka azjatyckiego sosu chilli ( użyłam ketchup z tabasco i pieprzem cayenee )
    1 łyżka oleju roślinnego
    sól do smaku

    Do mąki kukurydzianej dodać wodę. Wymieszać, żeby nie było grudek. Następnie dodajemy sos sojowy, ketchup, chilli sos i sól. Mieszamy.

    W woku lub rondlu rozgrzewamy łyżkę oleju. Dodajemy czosnek, chilli,dymkę,imbir.Smażymy kilka sekund. Wlewamy mieszaninę mąki i sosów. Mieszamy cały czas aż całość zgęstnieje.

    Wcześniej usmażonego kalafiora, polewamy sosem, mieszamy delikatnie aż sos " oblepi " różyczki, posypujemy szczypiorkiem, wbijamy wykałaczki, podajemy od razu.

    Smacznego :)
    Pozdrawiam serdecznie
    Justyna
    Kuchenne fascynacje

    kuchennefascynacje@o2.pl

    Dodatkowo dołączam link do zdjęcia na blogu :

    http://kuchennefascynacje.blox.pl/2013/11/Kalafior-Gobi-Manchurian.html

    OdpowiedzUsuń
  73. Święte przepisy to je umieścili :) Moje gratulacje :)

    OdpowiedzUsuń
  74. Dziękuję wszystkim za udział w konkursie i zgłoszenie wielu pysznych przepisów!

    OdpowiedzUsuń
  75. Piękna książka . Gratulacje Gosiu :)

    OdpowiedzUsuń