piątek, 16 maja 2014

Per l'amore della pasta

Jako zdeklarowana makaroniara nie mogłam doczekać się dzisiejszego dania. Spaghetti al nero di seppia chodziło za mną od dawna, a w zestawieniu z pomidorkami daktylowymi, papryczką peperoni i świeżym oregano - totalnie mnie uwiodło. Mieszanką smaków, kolorów, aromatów, od których mogłabym się uzależnić...     


Spaghetti al nero di seppia
z pomidorkami daktylowymi,
papryczką peperoni i świeżym oregano

Składniki:

- 200 g spaghetti al nero di seppia,
- 150 g pomidorków daktylowych,
- 1 papryczka peperoni,
- garść świeżego oregano,
- 2 ząbki czosnku,
- 100 g mozzarelli,
- kilka łyżek oliwy,
- sól i pieprz (do smaku).

Na rozgrzaną oliwę wrzucić posiekany czosnek i peperoni – krótko podsmażyć. Dodać połówki pomidorków daktylowych i listki oregano – smażyć przez kilka minut. Połączyć z ugotowanym makaronem i kawałkami mozzarelli. Przed podaniem oprószyć solą i świeżo zmielonym pieprzem.













17 komentarzy:

  1. w tym tygodniu wystartował nowy agregat zBLOGowani, umożliwiający: generowanie ruchu na blogi które dołączyły, dający możliwość obserwowania blogów i ulubionych wpisów. zapraszamy do rejestracji na www.zblogowani.pl

    OdpowiedzUsuń
  2. Gosiu, pięknie wygląda Twoja kompozycja na talerzu. Kolory, ten makaron i dodatki.... :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygląda niesamowicie ten makaron! Połączenie kolorów i w ogóle, super :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Gosiu pyszne danie i pieknie wyglada?Czy ten makaron jest farbowany atramentem z osmiornicy?czy barwnikami chemicznymi ?Podejrzewam ze dobrej jakosci śródziemnomorski taki wlasnie jest,choc dzis do konca nigdy nie wiadomo,jesli na etykicie nie ma takiej informacji.Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Użyłam makaronu włoskiej firmy Pastificio Fratelli De Luca barwiony atramentem z kałamarnicy.

      Usuń
    2. dziękuje Gosiu za odpowiedz,oczywiscie mialam na mysli kalamarnice czy tez mątwe:)Pozdrawiam:)

      Usuń
  5. Odpowiedzi
    1. Dobre produkty sprawdzają się zawsze

      Usuń
  6. wspaniała kompozycja ,elegancka i smakowita!

    OdpowiedzUsuń
  7. Musi być obłędne!
    Koniecznie wypróbuję Twój przepis w najbliższym czasie!
    ps. Gdzie można dostać taki makaron?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Makaron kupiłam u siebie w Lesku, ale zaglądnij np. tutaj:
      http://www.millesaporisklep.pl/pl/p/Spaghetti-czarny-makaron-z-matwa-500g/136 albo
      http://sklep.kuchnia-wloska.com.pl/z-atramentem-matwy.html

      Usuń
  8. Talerz prezentuje się znakomicie:)

    OdpowiedzUsuń
  9. Ale boski makaron:) absolutnie cudowny.

    OdpowiedzUsuń