sobota, 1 czerwca 2013

Na zielono

Dzieciakom małym i dużym w dniu naszego święta przesyłam gorące pozdrowienia, a wraz z nimi przepis na smaczną zupę z bezcenną dawką chlorofilu. Przygotowanie takiego dania zajmuje naprawdę niewiele czasu, więc pozostałą część dnia można przeznaczyć na organizację skrawka przestrzeni pełnej aromatycznych ziół i zielonobarwnych warzyw.



Zupa ze szparagami i rukolą


Składniki:

- 500 g zielonych szparagów,
- 1 spora garść rukoli,
- 1 średnia cebula,
- 1 ząbek czosnku,
- 1 l bulionu,
- 2-3 łyżki oleju,
- 150 ml śmietany,
- szczypta gałki muszkatołowej,
- sól i pieprz (do smaku).

Szparagi pozbawić zgrubiałych części łodyg, odciąć główki (odłożyć do osobnego naczynia), a resztę pokroić na kilkucentymetrowe kawałki. Cebulę i czosnek posiekać, podsmażyć na rozgrzanym oleju. Dodać kawałki szparagów (oprócz główek) i krótko podsmażyć. Zalać bulionem, gotować pod przykryciem ok. 10 min. aż szparagi zmiękną. Na 2-3 min. przed końcem gotowania dodać główki szparagów i rukolę. Kilka ugotowanych główek wyjąć do dekoracji, a pozostałe warzywa zmiksować na kremową konsystencję. Zupę doprawić solą i pieprzem, delikatnie wymieszać ze śmietaną. Oprószyć świeżo zmieloną gałką muszkatołową, udekorować główkami szparagów.















A poniżej moja wersja ziołowej rabaty. Szczególnie cieszy własna melisa, szałwia i mięta imbirowa:


19 komentarzy:

  1. Marzy mi się taki ziołowy zakątek w ogródku:)
    Zupa kolorek ma piękny!

    OdpowiedzUsuń
  2. bardzo ładny kolor zupy wyszedł:) bardzo lubię takie kremy wiosenne:)
    Pięknie Ci wszystko rośnie w ogródku:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję. Najtrudniej nadążyć z koszeniem trawy :)

      Usuń
  3. Nie jadłam, już czuję że mi smakuje:) o mięcie imbirowej ie słyszałam ( pycha byłaby do herbatki), ale nic mnie już nie zdziwi - na którymś blogu wyczytałam szałwię ananasową...nie ma jak zioła własnej hodowli ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Odsyłam na stronę www.ogrodyziolowe.pl, gdzie można stracić głowę od nadmiaru odmian mięty, szałwii, czy bazylii :)

      Usuń
  4. pyszna i pieknie podana zupka! a rabatki tylko pozazdrościc :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Nie jadłam takiej zupki, ale wygląda zachęcająco:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Piękne zdjęcia i smakowita zupka:-)

    OdpowiedzUsuń
  7. Zielone zupki są najlepsze! Ze szparagów nie próbowałam, teraz na pewno wypróbuje wygląda smacznie :)

    Pozdrawiam!:)*

    OdpowiedzUsuń
  8. Piękny tytuł bloga :D
    Zupka pewnie pyszna chociaż ja za szparagami nie przepadam- takie coś o smaku wody ;)
    pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  9. Super rabatka ziołowa. Uwielbiam wychodzic do ogrodu po własne przyprawy (ostatnio po pokrzywe i miete na herbatke). Koniecznie ogranicz system korzeniowy mięty, bo za rok opanuje cały zielnik :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dzięki - zadbałam o to przy wsadzaniu mięty do gruntu :)

      Usuń
  10. Gosiu pieknie podajesz ta zupe, chyba musze ugotowac, zachecilas mnie bardzo. Teresa

    OdpowiedzUsuń
  11. Bardzo apetycznie wygląda! : - )
    Fajne połączenia smaków.

    OdpowiedzUsuń
  12. Takie kulinarne fochy to ja rozumiem :) też tak chcę. Zupa ze szparagami rewelacja i do tego ciepły i chrupiący tost - dziękuje :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Uwielbiam szparagi :) Szkoda, że zielonych nie można już nigdzie dostać ! Za to są jeszcze dostępne białe, więc można poszaleć z zupami - kremami :) Pychotka !

    OdpowiedzUsuń