poniedziałek, 27 maja 2013

Moc kolorów

Wyznaję zasadę, że naturalnie kolorowe jedzenie musi być dobre. Ta reguła doskonale sprawdza się w sezonie dostępu do świeżych warzyw i owoców. Bazą dzisiejszego dania jest rukola z przydomowego ogródka, soczyste pomidory i absolutnie niezbędny w mojej kuchni czosnek. Połączenie składników, którym zapewne nikogo nie zaskoczę, ale też do którego nie trzeba specjalnie namawiać, bo wiadomo, że jest pyszne...



Chrupiące kajzerki
z ciepłą sałatką warzywną

Składniki:

- 2 kajzerki,
- 2 plastry wędzonej szynki,
- ½ pomidora,
- 1 ząbek czosnku,
- garść rukoli,
- 1 jajko,
- 2-3 łyżki oliwy,
- sól i pieprz (do smaku).

Z kajzerek ściąć czapeczki, wydrążyć środek uważając, by nie uszkodzić skórki. W każdej kajzerce ułożyć po plastrze szynki.
Pomidora pokroić w drobną kostkę, rukolę posiekać. Warzywa połączyć z roztrzepanym jajkiem i wyciśniętym ząbkiem czosnku - doprawić do smaku solą i pieprzem. Masą warzywno-jajeczną wypełnić środki kajzerek, zapiekać w 200 st. C przez ok. 15-20 min. aż zetnie się jajko. Przed podaniem skropić oliwą. 











  



7 komentarzy: