Dla każdego, kto tak jak ja nie znosi plewienia chwastów pokrzywa jest prawdziwą zmorą w ogrodzie. Jednocześnie nie sposób pominąć jej walorów leczniczych szczególnie, że maj to najlepszy okres, by pokusić się o zbiory tych pełnych witamin liści. Swego czasu eksperymentowałam z zupą z pokrzywy, a dziś pora na coś słodkiego. Do koktajlu, który zwykle przygotowuję z samych liści pokrzywy dodałam garść truskawek, które "nie zmieściły się" na cieście rabarbarowo-truskawkowym. Dzięki temu specyficzny smak pokrzywy jest praktycznie niewyczuwalny i gwarantuję, że przypadnie do gustu nawet dzieciom, które z reguły nie lubią tego typu zdrowych wynalazków.
Koktajl pokrzywowo-truskawkowy
Składniki:
- garść liści pokrzywy,
- garść truskawek,
- garść truskawek,
- ½ op. kostek lodu,
- 100 ml wody mineralnej (niegazowanej),
- 2-3 łyżki soku z cytryny,
- 1 łyżka miodu.
Koktajl z pokrzywy? To coś nowego! Jestem bardzo ciekawa, jak smakuje :)
OdpowiedzUsuńPolecam!
Usuńlubię herbatkę pokrzywową i truskawki też, ale w takiej postaci nie piłam, ciekawa jestem smaku :)
OdpowiedzUsuńbardzo ciekawe połączenie:)
OdpowiedzUsuńInspirujesz wyśmienicie :)
OdpowiedzUsuńDziękuję :)))
Usuńciekawa jestem tego smaku, bo wygląda super apetycznie i orzeźwiająco:)
OdpowiedzUsuńGosiu, robisz piekne zdjecia, szczegolnie te zblizenia. Na pewno nie tylko zdrowe, ale i smaczne musi byc. Mam slabosc do pokrzywy, ale tutaj w Australii nigdzie nie widze, kiedys wyrosla mi w ogrodzie jedna, ucieszylam sie, ale radosc byla krotka, bo pewnej nocy slimak ja zjadl. Teresa
OdpowiedzUsuńDziękuję, choć osoby zajmujące się profesjonalną fotografią pewnie miałyby masę zastrzeżeń do publikowanych przeze mnie zdjęć. A Australii szczerze zazdroszczę i pozdrawiam :)
UsuńAleż intrygujące połączenie! A ja bardzo takie lubię. Moim odkryciem zeszłego roku jest np. koktajl banan plus natka pietruszki. Z chęcią bym i Twojej kombinacji spróbowała.
Usuń