sobota, 16 kwietnia 2011

Żar tropików

Ananasy zawsze kojarzyć mi się będą z powiewem egzotyki.  Pewnie brzmi to nieco dziwnie, ale na swoje usprawiedliwienie powiem, że dorastałam w czasach, kiedy pomarańcze i banany były uznawane za towary luksusowe, a wyprawa do "Pewexu" stanowiła przeżycie magiczne.  Na dzisiejszy deser proponuję ciasto drożdżowe z ananasowo-jabłkową wkładką. Do tego kokosowa kruszonka i popołudnie przy kawie nabiera całkiem nowego wymiaru...


 Ciasto ananasowo-jabłkowe

Składniki:

Ciasto:
- 20 g drożdży,
- 20 g cukru,
- 150 g mleka,
- 100 g twarogu,
- 1 jajko,
- 420 g mąki,
- szczypta soli.

Owoce:
- 1 puszka ananasów,
- 2 jabłka.

Kruszonka:
- 30 g masła,
- 30 g brązowego cukru,
- 80 g mąki,
- 40 g wiórek kokosowych,
- 2 łyżki wody.

Drożdże rozpuścić z cukrem w ciepłym mleku. Dodać pozostałe składniki i zagnieść elastyczne ciasto. Wyłożyć na prostokątną foremkę wysmarowaną tłuszczem i obsypaną kaszą manną – odstawić do wyrośnięcia na ok. 1 godz.

Na ciasto wyłożyć krążki ananasa i cząstki jabłka.

Składniki kruszonki połączyć, wysypać na owoce. Piec w 180 st. C przez ok. 40 min. (wstawić do nagrzanego piekarnika).   









17 komentarzy:

  1. ta koksowa kruszonka i owoce są dla mnie zawsze najbardziej kuszące.

    OdpowiedzUsuń
  2. pysznie wygląda!

    http://niebieskapistacja.blox.pl/html

    OdpowiedzUsuń
  3. Fajna propozycja na niedzielne ciasto i to w takim wydaniu jakie lubię najbardziej:)

    OdpowiedzUsuń
  4. O jejku, ale bym zjadła kawałeczek...chociaż taki malutki...odrobinkę...ale tak apetycznie wygląda, że aż ciężko się powstrzymać ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. O, jakie mocnoowocowe :) Ja już się nie moge doczekać tego wysypu owoców, który już już, niedługo... A połączenie nananasa z jabłkiem jest pyszne. Jak byłam mała, moja ciocia robiła szarlotkę i dodawała kawałki ananasa z puszki... Przecudne.

    OdpowiedzUsuń
  6. Prawdziwe kokosy :) Fajne ciasto, ja już którąś rundę z kolei piekę kokosowe (+coś) muffinki, więc zapisuję Twój przepis ;)

    OdpowiedzUsuń
  7. mnie również ananasy kojarzą się z egzotyką. :-) Kokosowa kruszonka świetnie uzupełnia całość. To ciasto aż się prosi abym i ja je upiekła! Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  8. Drożdżowe uwielbiam, ale nie znam smaku jabłka z ananasem. Cóż, trzeba to jak najszybciej poznać, bo bardzo mnie intryguje:)
    Pozdrawiam serdecznie:)

    OdpowiedzUsuń
  9. Ananasowe wnętrze i kokosowa posypka - oj tak, tropikalnie i pysznie :)

    OdpowiedzUsuń
  10. ale pięknie musi pachnieć to ciacho! tak mocno owocowo :)

    OdpowiedzUsuń
  11. ciasto drożdżowe i ananasy-pyszne połaczenie!!! pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  12. Nie łączyłam jeszcze w cieście ananasów z jabłkiem, ale chętnie wypróbuję ;)

    OdpowiedzUsuń
  13. wyobrazam sobie, ze smakuje pysznie:) jak dla mnie idealne do aromatycznej herbatki:)

    OdpowiedzUsuń