środa, 29 września 2010

Marchewkowe pole

Dziś nabrałam ochoty na marchewkę, więc postanowiłam przygotować pyszną zupę. Pewnie to nic odkrywczego, choć mam nadzieję, że dodatek pestek dyni nadający jej chrupiącego charakteru zainspiruje was do zrobienia kolejnej wariacji na ten temat…


Kremowa zupa marchewkowa

Składniki:
- ½ kg marchewki,
- 1 cebula,
- 2 ząbki czosnku,
- 4 łyżki łuskanych pestek dyni,
- 3 łyżki oleju z pestek winogron,
- 600 ml bulionu warzywnego,
- 1 łyżeczka suszonego czosnku niedźwiedziego,
- szczypta mielonego kminku,
- sól, pieprz.
 
Marchewkę, cebulę i czosnek rozdrobnić. Pestki dyni uprażyć na suchej patelni – przełożyć do innego naczynia. Rozgrzać olej i krótko podsmażyć rozdrobnione warzywa. Dodać bulion, pestki dyni i przyprawy. Gotować pod przykryciem ok. 20 min. Zmiksować na niezbyt gładki krem. Podawać z paluszkami marchewkowymi lub kleksem kwaśnej śmietany.   

  







1 komentarz:

  1. przypomnialas mi ze dawno zupy marchewkowej nie robilam...tylko troche inna robie...a na te pestki to bym nie wpadla.

    OdpowiedzUsuń