Propozycja jabłek w wersji słodko-ostrej z dodatkiem mojej ukochanej kurkumy. Chutney jest doskonały do mięs, pleśniowego sera, a ostatnio wypróbowałam nawet z ciepłym gofrem. Najlepiej jednak smakuje jedzony łyżeczką prosto ze słoiczka...
Chutney jabłkowy z rodzynkami
Składniki:
- 700 g jabłek,
- 10 g świeżego imbiru,
- 80 g cebuli,
- 2 ząbki czosnku,
- 100 g rodzynek,
- 20 g wody,
- 250 g brązowego cukru,
- 20 g octu z czerwonego wina,
- 1 łyżeczka mielonego pieprzu,
- 1 łyżeczka soli,
- ½ łyżeczki kurkumy,
- szczypta cynamonu i kardamonu,
- kilka goździków.
- szczypta cynamonu i kardamonu,
- kilka goździków.
Jabłka obrać i pokroić w ćwiartki, cebulę w kostkę, imbir i czosnek w plasterki. Włożyć do garnka, zasypać cukrem i wodą. Dodać pozostałe składniki i gotować do rozpadnięcia się jabłek często mieszając. Przelać do wyparzonych słoiczków, dobrze zakręcić i odstawić do góry dnem do wystygnięcia.
zielony dżem szalenie oryginalnie wygląda!:)
OdpowiedzUsuńNo matter if some one searches for his necessary thing, so
OdpowiedzUsuńhe/she needs to be available that in detail, thus that thing is maintained over here.
Also visit my site; Evie