wtorek, 28 września 2010

Jabłka w roli głównej

Propozycja jabłek w wersji słodko-ostrej z dodatkiem mojej ukochanej kurkumy. Chutney jest doskonały do mięs, pleśniowego sera, a ostatnio wypróbowałam nawet z ciepłym gofrem. Najlepiej jednak smakuje jedzony łyżeczką prosto ze słoiczka...


Chutney jabłkowy z rodzynkami

Składniki:

- 700 g jabłek,
- 10 g świeżego imbiru,
- 80 g cebuli,
- 2 ząbki czosnku,
- 100 g rodzynek,
- 20 g wody,
- 250 g brązowego cukru,
- 20 g octu z czerwonego wina,
- 1 łyżeczka mielonego pieprzu,
- 1 łyżeczka soli,
- ½ łyżeczki kurkumy,
- szczypta cynamonu i kardamonu,
- kilka goździków.

Jabłka obrać i pokroić w ćwiartki, cebulę w kostkę, imbir i czosnek w plasterki. Włożyć do garnka, zasypać cukrem i wodą. Dodać pozostałe składniki i gotować do rozpadnięcia się jabłek często mieszając. Przelać do wyparzonych słoiczków, dobrze zakręcić i odstawić do góry dnem do wystygnięcia. 






Z podanej ilości wychodzi 7 małych słoiczków, więc najlepiej od razu przyrządzić podwójną porcję:




A poniżej dżem z cukinii, o którym szerzej innym razem:


2 komentarze:

  1. zielony dżem szalenie oryginalnie wygląda!:)

    OdpowiedzUsuń
  2. No matter if some one searches for his necessary thing, so
    he/she needs to be available that in detail, thus that thing is maintained over here.



    Also visit my site; Evie

    OdpowiedzUsuń