środa, 22 września 2010

Drożdżówki ze śliwkami pod kurkumową kruszonką

Dzisiaj czas na śliwki. A skoro śliwki to oczywiście z dodatkiem drożdżowym. Każdy ma swój wypróbowany przepis na ciasto drożdżowe, więc daruję sobie podawanie kolejnego. Zaproponuję jedynie mój sposób na kruszonkę. Dodatek kurkumy nadaje jej żółtego zabarwienia, które ciekawie koreluje z odcieniem zapieczonych śliwek. Do tego jeszcze szczypta pieprzu cayenne… Pychotka!

   

Drożdżówki z kurkumową kruszonką


 Składniki kruszonki:
- 140 g mąki krupczatki,
- 100 g cukru,
- 100 g masła,
- po szczypcie cynamonu, imbiru, kardamonu, kurkumy i pieprzu cayenne.

Wszystkie składniki połączyć do uzyskania drobnej kruszonki.

Z ciasta drożdżowego wykroić koła o średnicy ok. 9 cm. Na wierzchu ułożyć cząstki śliwek, posypać przygotowaną kruszonką. Piec 15-20 minut w 180 st. C.












Niewykorzystane śliwki można zapiec z resztą kruszonki wymieszanej z musli na bazie płatków orkiszowych i poppingu amarantusowego:




   A po zjedzeniu takiej ilości słodkości warto wybrać się na spacer:



2 komentarze:

  1. haha ..to ostatnie foto genialne;)

    OdpowiedzUsuń
  2. hahaha ale mnie rozbawiło to ostatnie zdjęcie :) piekna zastawa-lubie takie klimaty :)malinki widzę u Ciebie również na topie :) pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń