sobota, 6 lipca 2013

Włoskie klimaty

Makaron to jeden z produktów, bez których nie wyobrażam sobie życia. Mogłabym go jeść praktycznie codziennie i nigdy nie odmawiam dokładki, nawet za cenę dodatkowych centymetrów w biodrach. Dziś podałam go ze świeżymi kurkami oraz aromatyczną szałwią bujnie rosnącą w ogrodzie. Nie muszę chyba dodawać, że było przepysznie.    


Orecchiette z kurkami
i szałwią jabłkową

Składniki:

- 150 g orecchiette,
- 200 g kurek,
- pęczek szałwii jabłkowej,
- 2-3 łyżki masła,
- 1-2 ząbki czosnku,
- 40 g pecorino,
- sól i pieprz (do smaku).

Umyte kurki poddusić na rozgrzanym maśle, dodać wyciśnięty czosnek, szałwię i ugotowany makaron orecchiette – całość krótko podsmażyć. Doprawić do smaku solą i świeżo zmielonym pieprzem. Przed podaniem posypać startym pecorino. 

















14 komentarzy:

  1. Zdarzyło mi się, zjeść kiedyś a la carte, pastę w pewnej małej knajpce, jak do tej pory, nic nie przebiło tej kompozycji. Tagliatelle, kurki, słodka drobna szalotka, starta parma, oliwa truflowa i śmietana kremówka. Do tego obowiązkowo, pieczywo czosnkowe i oliwa wymieszana z octem balsamicznym, do maczania. Absolutnie podziwiam Twój talent kulinarny, bo masz go bezsprzecznie :)

    Miłego dnia !

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Aż zrobiłam się głodna po takim smakowitym opisie :)

      Usuń
  2. Pyszności !!!!!!!
    Chyba muszę jutro sobie zafundować taki obiad!

    OdpowiedzUsuń
  3. alez ja uwielbiam takie jedzonko:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Z ogromną przyjemnością zjadłabym taki makaronik:)

    OdpowiedzUsuń
  5. bardzo lubie i makaron i wloskie klimaty :))

    OdpowiedzUsuń
  6. Włoska kuchnia jest jedną z moich ulubionych, makarony mogłabym jeść kilogramami :) A w połączeniu z ukochanymi kurkami - niebo w gębie :) !

    Pozdrawiam serdecznie :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Makaron lubię bardziej w wersji słodkiej - z owocowymi musami - ale taką kompozycję zjadłabym z przyjemnością!:)

    OdpowiedzUsuń
  8. Uwielbiam, uwielbiam, uwielbiam takie włoskie klimaty :)

    OdpowiedzUsuń