Deszczowy początek urlopu to niezbyt miła perspektywa. Mam nadzieję, że załamanie pogody jest chwilowe i w końcu pojawi się upragnione słońce. W oczekiwaniu na zmianę aury zapraszam na moją dzisiejszą improwizację z dodatkiem kaszy jaglanej, bobu i orzechów laskowych. Całość wzbogaciłam siekaną natką pietruszki, czosnkiem i olejem rzepakowym, przez co powstała całkiem ciekawa propozycja letniego śniadania. Uwielbiam takie eksperymenty.
Mus
jaglany
z bobem
i orzechami laskowymi
Składniki:
- 100 g kaszy jaglanej,
- 200 g bobu,
- 4 łyżki oleju rzepakowego,
- 40 g orzechów laskowych,
- ½ pęczku natki pietruszki,
- 1 ząbek czosnku,
- sól i pieprz (do smaku).
Bób ugotować, ostudzić i obrać z łupinek. Posiekane orzech uprażyć na suchej patelni – ostudzić. Bób, orzechy, posiekaną
natkę pietruszki, czosnek i olej rzepakowy zmiksować blenderem na gładką masę. Delikatnie wymieszać z ugotowaną i ostudzoną kaszą jaglaną, doprawić do smaku solą i pieprzem, schłodzić w lodówce.
Podawać z pełnoziarnistym pieczywem.
wygląda pysznie:)
OdpowiedzUsuńTradycyjnie, poczułem się zainspirowany, zawstydzony ale i zadowolony, że znowu czegoś się nauczyłem.
OdpowiedzUsuńMiłego dnia ! :)
obłędne zdjecia:) mniammmmmm
OdpowiedzUsuńCiekawy ten mus, kremowy i zieloniutki :)
OdpowiedzUsuńJak z kaszą jaglaną, to na pewno dobre:)
OdpowiedzUsuńWszystkie skladniki ,ktore uwielbiam ,wiec musi byc pyszne.
OdpowiedzUsuńps.mozesz podeslac mi odrobine deszczu,u nas od 3 tygodni nie spadla ani kropla ,jedynie zar z nieba sie leje.