Uwielbiam książki, przy których tracę rachubę
czasu. Dzisiejsze danie jest tego najlepszym przykładem, bo kompletnie zapomniałam o obiedzie i upichciłam go w kwadrans z kilku dostępnych składników. Nie jest to kulinarne dzieło sztuki, ale pozwala ponownie zatracić się w lekturze. Miłej niedzieli!
Fasolka
szparagowa
z
masłem bazyliowo-czosnkowym
Składniki:
- 200 g fasolki szparagowej,
- 2-3 łyżki masła,
- pęczek świeżej bazylii,
- 2-3 ząbki czosnku,
- 1 łyżka siemienia lnianego (prażonego),
- sól i pieprz (do smaku).
Fasolkę ugotować w osolonej wodzie i odcedzić. Na rozgrzane masło wycisnąć czosnek, dodać listki bazylii - krótko
podsmażyć. Połączyć z ugotowaną fasolką i całość chwilę przesmażyć.
Doprawić solą i pieprzem, posypać siemieniem lnianym.
jak to dobrze tak sobie poczytać, ja zawsze się tak zatracam przy książkach Sparksa. Jedzonko pychota!
OdpowiedzUsuńJejku jak apetycznie ta fasolka się prezentuje! Mniam :)
OdpowiedzUsuńDziękuję za odwiedziny, zapraszam częściej :)
PS Twój Blog dodaję także do obserwowanych :)
Ojej kocham fasolkę z masełkiem :) ! Pychotka Gosiu :) !
OdpowiedzUsuńFasolka z bazylią - bardzo fajne połączenie. Ja również dzisiejszy dzień przesiedziałam na tarasie z książką w garści. Jako to dobrze czasem móc sobie pozwolić na leniwą niedzielę :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam fasolkę ale łączę tylko z bułką tartą i masłem :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam !
oj tak:) ja też lubię fasoleczkę:) w takiej wersji nie próbowałam:) podoba mi się;)
OdpowiedzUsuńTeż tak czasem mam. A później obiad na szybko, zanim rodzinka wróci. ;-) Całe szczęście jeszcze nie było tak, żeby nie udało mi się zdążyć. Pozdrawiam serdecznie i zostaję, bo bardzo mi się tu podoba. :-)
OdpowiedzUsuńbreakforcake.blogspot.com
Uwielbiam fasolkę, w takim wydaniu jeszcze nie jadłam :)
OdpowiedzUsuńPora spróbować nieco innej wersji. Pozdrawiam!
UsuńŚniłem o fasolce, łazi za mną codziennie, wczoraj odwiedzając znajomych zastałem ich przy skubaniu ale Ty przepełniłaś czarę fasolkowej tęsknoty, dziś na obiad wagon fasolki szparagowej :D
OdpowiedzUsuńMiłego dnia !
Prosto i pysznie. Ot cała w tym sztuka:)
OdpowiedzUsuńBardzo apetyczne zdjęcie.
OdpowiedzUsuń