niedziela, 14 lipca 2013

Eksperymentalnie

Deszczowy początek urlopu to niezbyt miła perspektywa. Mam nadzieję, że załamanie pogody jest chwilowe i w końcu pojawi się upragnione słońce. W oczekiwaniu na zmianę aury zapraszam na moją dzisiejszą improwizację z dodatkiem kaszy jaglanej, bobu i orzechów laskowych. Całość wzbogaciłam siekaną natką pietruszki, czosnkiem i olejem rzepakowym, przez co powstała całkiem ciekawa propozycja letniego śniadania. Uwielbiam takie eksperymenty.   


Mus jaglany
z bobem i orzechami laskowymi

Składniki:

- 100 g kaszy jaglanej,
- 200 g bobu,
- 4 łyżki oleju rzepakowego,
- 40 g orzechów laskowych,
- ½ pęczku natki pietruszki,
- 1 ząbek czosnku,
- sól i pieprz (do smaku).

Bób ugotować, ostudzić i obrać z łupinek. Posiekane orzech uprażyć na suchej patelni – ostudzić. Bób, orzechy, posiekaną natkę pietruszki, czosnek i olej rzepakowy zmiksować blenderem na gładką masę. Delikatnie wymieszać z ugotowaną i ostudzoną kaszą jaglaną, doprawić do smaku solą i pieprzem, schłodzić w lodówce. Podawać z pełnoziarnistym pieczywem. 















6 komentarzy:

  1. Tradycyjnie, poczułem się zainspirowany, zawstydzony ale i zadowolony, że znowu czegoś się nauczyłem.

    Miłego dnia ! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. obłędne zdjecia:) mniammmmmm

    OdpowiedzUsuń
  3. Ciekawy ten mus, kremowy i zieloniutki :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Jak z kaszą jaglaną, to na pewno dobre:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Wszystkie skladniki ,ktore uwielbiam ,wiec musi byc pyszne.
    ps.mozesz podeslac mi odrobine deszczu,u nas od 3 tygodni nie spadla ani kropla ,jedynie zar z nieba sie leje.

    OdpowiedzUsuń