Dziś prosty, bezmięsny obiadek, który pamiętam z czasów dzieciństwa. Tak się jakość dziwnie składa, że wagę domowych obiadów docenia się dopiero, gdy samemu jest się dorosłym. Do przygotowania sosu koperkowego z przepisu mojej mamy potrzeba zaledwie kilku składników. Jajka
podałam z gotowanymi ziemniakami oraz sałatą z dodatkiem cytryny, oleju lnianego,
szczypiorku i prażonych pestek dyni. Mam nadzieję, że zdjęcia choć w części oddają niezwykły smak tego dania...
Jajka w
sosie koperkowym
Składniki:
Sos koperkowy:
- 2-3 łyżki masła,
- pęczek koperku,
- 200 ml gęstej śmietany,
- 2-3 łyżki mąki,
- sól i pieprz (do smaku).
Dodatkowo:
- 2 jajka na twardo,
- gotowane ziemniaki,
- zielona sałata.
- gotowane ziemniaki,
- zielona sałata.
Masło rozpuścić, wsypać
posiekany koperek i krótko podsmażyć. Śmietanę wymieszać z mąką,
doprawić solą i pieprzem. Masę śmietanową wlać do podsmażonego koperku – całość doprowadzić do wrzenia. Gotowym sosem polać jajka.
*Gdy sos jest zbyt gęsty należy dolać nieco wody, gdy za rzadki można uzupełnić go dodatkową porcją śmietany.
*Gdy sos jest zbyt gęsty należy dolać nieco wody, gdy za rzadki można uzupełnić go dodatkową porcją śmietany.
ojej, jak ja lubię takie obiadki :)
OdpowiedzUsuńMmm olej lniany :D
OdpowiedzUsuńiście letnie, kolorowe, smakowicie podane danie:)
OdpowiedzUsuńTo wiosna, czy juz może lato? ;)
OdpowiedzUsuńŚwietne smaki i zdjęcia :)
Słoneczko faktycznie typowo letnie :)
UsuńPiekne zdjecia, najlepsze jedzenie takie proste, szczegolnie ziemniaczki z koperkiem. Ta zielonosc w doniczce cudowna, co to jest? Osobisci wolalabym bez koszyka, ale z drugiej strony tak wygodniej jakby trzeba bylo przestawic. Teresa
OdpowiedzUsuńPotoczna nazwa to serduszko, a właściwa nie wiem. Roślinka zakupiona ostatnio w TESCO za całe 4 zł :)
UsuńTakie obiadki są najlepsze! :) I to jedzone w takim otoczeniu :)
OdpowiedzUsuńFajny i prosty przepis! tak jajek podanych jeszcze nie widziałam :)
OdpowiedzUsuń