wtorek, 23 kwietnia 2013

Jak u mamy

Dziś prosty, bezmięsny obiadek, który pamiętam z czasów dzieciństwa. Tak się jakość dziwnie składa, że wagę domowych obiadów docenia się dopiero, gdy samemu jest się dorosłym. Do przygotowania sosu koperkowego z przepisu mojej mamy potrzeba zaledwie kilku składników. Jajka podałam z gotowanymi ziemniakami oraz sałatą z dodatkiem cytryny, oleju lnianego, szczypiorku i prażonych pestek dyni. Mam nadzieję, że zdjęcia choć w części oddają niezwykły smak tego dania...  


Jajka w sosie koperkowym

Składniki:

Sos koperkowy:
- 2-3 łyżki masła,
- pęczek koperku,
- 200 ml gęstej śmietany,
- 2-3 łyżki mąki,
- sól i pieprz (do smaku).

Dodatkowo:
- 2 jajka na twardo,
- gotowane ziemniaki,
- zielona sałata.

Masło rozpuścić, wsypać posiekany koperek i krótko podsmażyć. Śmietanę wymieszać z mąką, doprawić solą i pieprzem. Masę śmietanową wlać do podsmażonego koperku – całość doprowadzić do wrzenia. Gotowym sosem polać jajka.

*Gdy sos jest zbyt gęsty należy dolać nieco wody, gdy za rzadki można uzupełnić go dodatkową porcją śmietany.















 

9 komentarzy:

  1. ojej, jak ja lubię takie obiadki :)

    OdpowiedzUsuń
  2. iście letnie, kolorowe, smakowicie podane danie:)

    OdpowiedzUsuń
  3. To wiosna, czy juz może lato? ;)
    Świetne smaki i zdjęcia :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Piekne zdjecia, najlepsze jedzenie takie proste, szczegolnie ziemniaczki z koperkiem. Ta zielonosc w doniczce cudowna, co to jest? Osobisci wolalabym bez koszyka, ale z drugiej strony tak wygodniej jakby trzeba bylo przestawic. Teresa

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Potoczna nazwa to serduszko, a właściwa nie wiem. Roślinka zakupiona ostatnio w TESCO za całe 4 zł :)

      Usuń
  5. Takie obiadki są najlepsze! :) I to jedzone w takim otoczeniu :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Fajny i prosty przepis! tak jajek podanych jeszcze nie widziałam :)

    OdpowiedzUsuń