niedziela, 27 stycznia 2013

Czarno-białe kombinacje

Uwielbiam serniki pod każdą postacią. Ponieważ mój przepis na sernik z brzoskwiniami cieszy się ostatnio sporym zainteresowaniem, postanowiłam nieco go zmodyfikować i upiekłam jego czarną wersję. Ledwo go ostudziłam, a zjawili się mili goście, którzy mieli okazję spróbować go jako pierwsi. Nawet malutki Filipek zjadł odrobinkę uśmiechając się przy tym uroczo. Słodkiej niedzieli!


Czarno-biały sernik


Ciasto:
- 3 (niepełne) szkl. mąki,
- 1 margaryna,
- 3 łyżeczki cukru,
- 5 żółtek,
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 3 łyżki kakao.

Z podanych składników zagnieść ciasto. Podzielić go w stosunku 1:2. Większą część rozwałkować na wysmarowanej prostokątnej blaszce, a pozostałą część włożyć do zamrażalnika.

 Masa serowa:
- 1 kg mielonego twarogu,
- 2 jajka,
- 2 budynie śmietankowe,
- 1 szkl. cukru,
- 1 kostka masła,
- 100 g skórki pomarańczowej.

Utrzeć masło z cukrem i jajkami. Dodać ser, proszek budyniowy i skórkę pomarańczową - wymieszać.

Piana:
- 5 białek,
- 1 szkl. cukru.

Białka ubić z cukrem na sztywną pianę.

Na ciasto wyłożyć masę serową, dodać ubitą pianę, na wierzch zetrzeć resztę zmrożonego ciasta. Piec ok. 1 godzinę w 180  st. C.
















11 komentarzy:

  1. Gosiu podobny do mojego..prawda ,ze pyszny? na pewno pyszny :)

    OdpowiedzUsuń
  2. pysznie wygląda, bardzo lubię takie serniki czekoladowe:) pychota:D:D

    OdpowiedzUsuń
  3. wyborne ciasto:) sernik mój ukochany!

    OdpowiedzUsuń
  4. Obłędnie wygląda. I jako fanka serników najchętniej zjadłabym Ci połowę blachy ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. Cudne ciacho, uwielbiam serniki :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Serniczek pierwsza klasa!:)
    wprosiłabym się na kawałeczek z ochotą!

    OdpowiedzUsuń
  7. Poproszę o teleport choć jednego kawałka na mój talerz!!

    OdpowiedzUsuń
  8. Koło takich cudowności nie można przejść obojętnie :-)

    OdpowiedzUsuń