Uwielbiam serniki pod każdą postacią. Ponieważ mój przepis na sernik z brzoskwiniami cieszy się ostatnio sporym zainteresowaniem, postanowiłam nieco go zmodyfikować i upiekłam jego czarną wersję. Ledwo go ostudziłam, a zjawili się mili goście, którzy mieli okazję spróbować go jako pierwsi. Nawet malutki Filipek zjadł odrobinkę uśmiechając się przy tym uroczo. Słodkiej niedzieli!
Czarno-biały
sernik
Ciasto:
- 3 (niepełne) szkl. mąki,
- 1 margaryna,
- 3 łyżeczki cukru,
- 5 żółtek,
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 3 łyżki kakao.
Z podanych składników zagnieść ciasto. Podzielić
go w stosunku 1:2. Większą część rozwałkować na wysmarowanej prostokątnej
blaszce, a pozostałą część włożyć do zamrażalnika.
Masa serowa:
- 1 kg mielonego twarogu,
- 2 jajka,
- 2 budynie śmietankowe,
- 1 szkl. cukru,
- 1 kostka masła,
- 100 g skórki pomarańczowej.
Utrzeć masło z cukrem i jajkami. Dodać ser,
proszek budyniowy i skórkę pomarańczową - wymieszać.
Piana:
- 5 białek,
- 1 szkl. cukru.
Białka ubić z cukrem na sztywną pianę.
Na ciasto wyłożyć masę serową, dodać ubitą pianę,
na wierzch zetrzeć resztę zmrożonego ciasta. Piec ok. 1 godzinę w 180 st. C.
Gosiu podobny do mojego..prawda ,ze pyszny? na pewno pyszny :)
OdpowiedzUsuńZdecydowanie tak!
Usuńpysznie wygląda, bardzo lubię takie serniki czekoladowe:) pychota:D:D
OdpowiedzUsuńwyborne ciasto:) sernik mój ukochany!
OdpowiedzUsuńObłędnie wygląda. I jako fanka serników najchętniej zjadłabym Ci połowę blachy ;)
OdpowiedzUsuńrobię identyczny!
OdpowiedzUsuńCudne ciacho, uwielbiam serniki :)
OdpowiedzUsuńSerniczek pierwsza klasa!:)
OdpowiedzUsuńwprosiłabym się na kawałeczek z ochotą!
Poproszę o teleport choć jednego kawałka na mój talerz!!
OdpowiedzUsuńMówisz - masz :)
UsuńKoło takich cudowności nie można przejść obojętnie :-)
OdpowiedzUsuń