poniedziałek, 8 października 2012

Rolowanie nowych smaków

Kiedy Kamila zwróciła się do mnie z propozycją przetestowania kilku produktów marki Primavika zgodziłam się bez wahania. Szczególnie zainteresowało mnie masło sezamowe słodzone agawą i od razu zaczęłam główkować, do czego można je wykorzystać. Na etykiecie widnieje informacja, że jest idealne do kanapek, wafli, czy naleśników, ale to zbyt oczywiste zastosowanie. Jak dla mnie samo masło jest nieco mdłe i wymaga połączenia z bardziej zdecydowanymi składnikami. Lubię mięsa na słodko, stąd pomysł podania go z indykiem, żurawiną i sosem na bazie malin. W taki oto sposób otrzymałam całkiem ciekawy mix kolorów i smaków.       


Rolada indycza
z masłem sezamowym


Składniki:

Rolada:
- 1 kg fileta z indyka,
- 100 g masła sezamowego,
- 30 g suszonej żurawiny,
- 1 łyżka czarnuszki,
- 2-3 łyżki masła (do obsmażenia mięsa),
- sól, pieprz.

Sos malinowy:
- garść świeżych malin,
- szczypta czarnego pieprzu,
- 2-3 łyżki soku malinowego.

Mięso rozbić tłuczkiem na ok. 1 cm płat, oprószyć solą i pieprzem, posypać czarnuszką. Rozsmarować warstwę masła sezamowego, posypać suszoną żurawiną. Całość zrolować wzdłuż krótszego boku, związać sznurkiem lub spiąć wykałaczkami. Podsmażyć krótko na maśle, przełożyć do brytfanki, oprószyć dodatkową solą i pieprzem. Piec w temp. 200 st. C ok. 40 min.

Na maśle pozostałym z obsmażenia mięsa krótko podsmażyć maliny, posypać świeżo zmielonym pieprzem, dosłodzić do smaku sokiem malinowym - ostudzić. Serwować jako dodatek do rolady. 





  
















13 komentarzy:

  1. jak dla mnie świetny pomysł:) może dlatego, że też lubię mięsa na słodko:D

    OdpowiedzUsuń
  2. Gosiu, super inspiracja:-) Zwłaszcza, ze stoi masło sezamowe i nie wiem co z nim robić, bo tak samego nikt nie chce zjeść...

    OdpowiedzUsuń
  3. Po pierwsze przepraszam za tak długą nieobecność, miałam sporo na głowie, ale już jestem i nadrabiam zaległości.
    Po drugie wspaniała rolada, uwielbiam tak przygotowane mięsko! Super ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Masło sezamowe to dla mnie nieznany smak, zaintrygowało mnie...

    OdpowiedzUsuń
  5. Nie jadłam. Ciekawe połączenie. Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  6. Wygląda pysznie :) Lubię nietypowe połączenia i z chęcią bym spróbował :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Brzmi i wygląda bosko; choć ja zrezygnowałabym z czarnuszki... nie przepadam za nią.
    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  8. Ale ładnie wygląda ta roladka, choć ja nie przepadam za słodkim mięskiem

    OdpowiedzUsuń
  9. jak ja uwielbiam słodkie mięso! mniam :)

    OdpowiedzUsuń
  10. bardzo smakowicie wygląda, lubię takie połączenia!

    OdpowiedzUsuń