Dziś rybne klimaty z hummusem w tle, czyli danie z cyklu eksperymentalnych połączeń. Zwykle pastę makrelową przygotowuję z dodatkiem majonezu, ale tym razem stałam się ofiarą własnego lenistwa. Nie chciało mi się wychodzić z domu po majonez, więc wykorzystałam słoiczek hummusu. Na swoje usprawiedliwienie powiem, że aura nie zachęcała do zakupowych spacerów. Mimo wszystko hummus świetnie sprawdził się w roli spoiwa. Jeżeli ogórki i cebulę pokroimy w grubą kostkę, to zamiast pasty otrzymamy całkiem ciekawą sałatkę.
Pasta
makrelowa
z
hummusem
Składniki:
- 1 makrela wędzona,
- 2-3 małe ogórki kiszone,
- 1 średnia cebula,
- 120 g hummusu (u mnie paprykowy Primavika),
- sól, pieprz.
Ja jeszcze daję ze 3 jajka,por i wszystko mielę na gładką pastę:)
OdpowiedzUsuńNie jadłam humusu, można kupić gotowy?
Oczywiście, ja użyłam hummusu paprykowego Primaviki. Dostępny jest również hummus z dodatkiem oliwek.
UsuńA to ciekawe muszę przy okazji kupić:)
UsuńA najlepiej samemu zrobić prawda?
I pewnie wyszła lepsza niż z majonezem? :))
OdpowiedzUsuńJa do makreli najczęściej dodaję jajo na twardo i cebulkę, ewentualnie odrobinę oleju. Przepadam za makrelą!
Ja nawet wolę z hummusem :)
OdpowiedzUsuńCzęsto z lenistwa wychodzą najlepsze rzeczy ;) Nigdy nie dodawałem do pasty kiszonego ogórka, ale bardzo mi się ten dodatek podoba :)
OdpowiedzUsuńUwierz mi kiszony ogórek to jest to:))))
Usuńciekawy pomysł:)
OdpowiedzUsuńHmm, ja nie lubię za bardzo majonezu, więc z tym hummusem to pewnie by mi nawet bardziej smakowała taka pasta :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam takie pasty do chleba, pycha
OdpowiedzUsuńbardzo ciekawa propozycja!
OdpowiedzUsuńzapraszam na konkurs u mnie na blogu!
Bardzo lubię taką pastę! Jest jedna z nielicznych form ryby jakie jadem! Niestety, ale wygląda przysznie!
OdpowiedzUsuńwygląda pysznie:) uwielbiam pastę z makreli, ale w taki wydaniu nie znałam!
OdpowiedzUsuńa ciekawe połączenie :) ja makrele zwykle mieszam z twarogiem, więc chyba kiedyś się skuszę :)
OdpowiedzUsuńkurcze ten przepis jest zachecajacy. chetnie bym wyprobowala, ale musze zwalczyc najpierw moja niechec do ryb :)
OdpowiedzUsuńyummmmmi ♥
OdpowiedzUsuńmusi byc pyszna, w sam raz na kanapke do szkoły dla córki wegetarianki.
OdpowiedzUsuń